Social 3 Aprilie 2015 11:39
Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, urmarit penal pentru complicitate la santaj, a venit vineri la DNA, pentru a fi audiat in dosarul in care Sergiu Lucinschi este acuzat ca a constrans un om de afaceri sa ii dea patru milioane de euro ca sa isi retraga o plangere de la DIICOT.

Update

Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, a fost pus sub control judiciar si are interdictie sa paraseasca tara, el fiind urmarit penal pentru complicitate la santaj, in dosarul in care Sergiu Lucinschi este acuzat ca a constrans un om de afaceri sa ii dea patru milioane de euro.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa, ca a fost pusa in miscare urmarirea penale si s-a dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand din 3 aprilie, fata de Radu Petru Pricop, avocat in Baroul Bucuresti, pentru complicitate la santaj.

"Inculpatul Pricop Radu Petru a uzat de calitatea de avocat in savarsirea faptei retinute in sarcina sa, rezultand ca, desi initial a oferit personal inculpatului Lucinschi Sergiu «consultanta juridica» continand elemente contrare legii, ulterior, pentru a masca participatia la savarsirea infractiunii, a procedat la interpunerea, in relatia cu inculpatul Lucinschi Sergiu, a altor persoane, pentru a disipa eventuala raspundere penala, transmitand prin intermediul acestora, lui Lucinschi Sergiu, informatiile necesare obtinerii sumei de bani necuvenite", potrivit procurorilor.

In timpul controlului judiciar, Radu Pricop are interdictie sa paraseasca tara si sa comunice cu celelalte persoane care ar fi contribuit la comiterea infractiunilor vizate in dosar. De asemenea, Radu Pricop trebuie sa mearga la Sectia 1 Politie din Capitala, in zilele stabilite prin programul de supraveghere, sa se prezinte in fata procurorilor sau la instanta ori de cate ori este chemat, sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.



La intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), unde a ajuns in jurul orei 10.45, fiind insotit de avocatul sau, Radu Pricop nu a facut nicio declaratie. Avocatul Radu Pricop a fost si marti la Directia Nationala Anticoruptie, insa atunci doar i s-a adus la cunostinta ca este urmarit penal pentru complicitate la santaj, el spunandu-le anchetatorilor ca va reveni in zilele urmatoare pentru a da declaratii.
Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Radu Pricop este acuzat in dosarul in care Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, este urmarit penal pentru santaj si trafic de influenta. In acelasi dosar, Constantin Comaneanu, ofiter de politie la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, este acuzat de luare de mita, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj, de complicitate la santaj, scrie MEDIAFAX.

Instanta suprema a decis, miercuri, cercetarea sub control judiciar a lui Sergiu Lucinschi si arestarea preventiva a lui Constantin Comaneanu, dupa, ce in noaptea de luni spre marti, ambii au fost retinuti pentru 24 de ore.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop si de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-a constrans pe omul de afaceri Alexandru Horpos sa ii dea patru milioane de euro, pentru a-si retrage o plangere formulata la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa. De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri ca va face demersurile necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor in infractiunea de "gestiune frauduloasa", pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.

Citeste si:
Radu Pricop, ginerele lui Basescu se prezinta in fata instantei...
Radu Pricop, ginerele lui...

Radu Pricop l-ar fi sprijinit in activitatea infractionala pe Sergiu Lucinschi prin redactarea, in anul 2013, a plangerii penale care face obiectul unui dosar penal si prin formularea ulterioara, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, a mai multor solutii nelegale, pentru remiterea sumei de patru milioane de euro catre Lucinschi, inclusiv cea privind recunoasterea unei datorii fictive, care a fost acceptata de omul de afaceri, "sub imperiul constrangerilor repetate", sustin procurorii.

Anchetatorii mai spun ca in perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, in calitate de procuror DIICOT, avand in instrumentare doua dosare penale care il priveau pe acelasi om de afaceri, l-a sprijinit in mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale intr-o maniera fie favorabila, fie nefavorabila omului de afaceri cercetat, in functie de cum decurgeau discutiile pentru remiterea banilor.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Astfel, in 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu incalcarea dispozitiilor legale, o ordonanta prin care i-a permis omului de afaceri parasirea pentru cinci zile a teritoriului Romaniei, cu destinatia Zambia.

Ulterior, in 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii masurii controlului judiciar in cazul omului de afaceri, intr-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia ca are in lucru si alt dosar penal si ca, daca cele sesizate se vor confirma, va lua masurile care se impun.

Alexandru Horpos a fost arestat la domiciliu in decembrie 2014, in dosarul DIICOT in care este cercetat si Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, pentru fapte de evaziune, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus atunci masura arestului la domiciliu pentru Dan Besciu, asociat si administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL, Alexandru Horpos si Vlad Ionel Vamesu, asociati si administratori ai SC Straco Group SRL. Ulterior, in ianuarie 2015, masura arestului la domiciliu a fost inlocuita pentru Horpos si ceilalti trei inculpati cu controlul judiciar.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Avocatul Radu Pricop mai este urmarit penal de procurorii DNA, intr-un alt caz, pentru fals si inselaciune in dosarul "Mosia Bratienilor", privind retrocedari ilegale de terenuri din Arges, in care este implicata si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ca parte civila.
Presa a relatat ca dosarul vizeaza un teren de 90 de hectare din localitatea Stefanesti (Arges), care a apartinut familiei Bratianu si care ar fi fost retrocedat ilegal.

Astfel, Radu Pricop ar fi cumparat, impreuna cu cele 11 persoane vizate in dosar, drepturi de mostenire asupra terenului respectiv de la urmasii familiei Bratianu. Dupa ce a castigat mai multe procese in instanta cu statul roman, Radu Pricop si partenerii sai au obtinut de la ANRP despagubiri de 10 milioane de euro, folosind insa documente false.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.