Social 2 Aprilie 2015 23:07
Romania trebuie sa fie constienta de responsabilitatea si de consecintele suplimentarii efectivelor NATO pe teritoriul sau, avertizeaza Ministerul rus de Externe.

"Consolidarea fortelor NATO in Europa de Est este un pas fara precedent, care incalca toate acordurile existente", a declarat Aleksander Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus Externe, potrivit agentiei TASS. "In lipsa clarificarilor privind «efectivele substantiale de lupta» si daca Guvernul Romaniei considera ca este posibila suplimentarea prezentei unitatilor NATO pe teritoriul sau, inclusiv prin crearea unei forte atat de puternice, trebuie sa fiti constienti de responsabilitatea si consecintele unui astfel de pas", a atras atentia Lukasevici, catalogand drept "periculoase" actiunile Aliantei Nord-Atlantice, scrie MEDIAFAX.

Oficialul rus a amintit ca NATO si Rusia au stabilit sa nu mobilizeze capacitati militare excesive, insistand pe respectarea principiului disuasiunii reciproce.

Guvernul Romaniei a aprobat, joi, un proiect de lege privind stationarea, desfasurarea de operatiuni si tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, premierul Victor Ponta spunand ca este vorba de personalul si armamentul pentru comandamentele NATO pe care le va gazdui Romania. Proiectul modifica Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei. Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a aratat ca proiectul are nevoie si de avizul CSAT. "Este pentru comandamente si pentru prepozitionarea de materiale ale NATO. Trebuie sa obtinem si avizul CSAT", a aratat Dusa.

Domeniile acoperite de proiect fac referire, in principal, la prepozitionarea unor produse militare, echipamente si materiale din inzestrarea fortelor armate straine, insotite, dupa caz, de personalul de deservire, la adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a Romaniei, la nevoile de instruire, optimizarea modalitatii de acordare a sprijinului natiunii-gazda, in contextul efortului de aparare colectiva, adaptarea procedurilor de infiintare/dislocare a unor comandamente, entitati/elemente sau structuri multinationale la cerintele impuse de efortul de aparare colectiva sau in vederea punerii lor la dispozitia NATO. Alianta Nord-Atlantica a anuntat, in ianuarie, construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea o disponibilitate de interventie in cel mult 48 de ore.

Ponta raspunde MAE rus: DA, suntem constienti ca deciziile noastre sunt cele mai bune

Guvernul este foarte constient ca deciziile sale sunt cele mai bune pentru Romania si parteneri, spune premierul Ponta ca reactie la avertismentul MAE rus, care a transmis, dupa ce Executivul a aprobat proiectul privind stationarea de trupe straine, ca Romania trebuie sa fie constienta de consecinte
Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

"Un raspuns fff clar - DA, suntem constienti ca deciziile noastre sunt cele mai bune pt Romania si partenerii nostri!!", scrie Ponta pe Twitter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.