Social 26 Martie 2015 18:37
Trei monede dacice din aur de tip Koson, cu o valoare exceptionala, vor fi restituite de autoritatile judiciare belgiene autoritatilor romane vineri, de la ora 10.00, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din Bucuresti.

Potrivit unui comunicat, cele trei monede vor fi restituite de autoritatile judiciare belgiene catre autoritatile romane, Ministerul Culturii si Muzeul National de Istorie a Romaniei, in prezenta lui Philippe Beke, ambasador al Belgiei in Romania, Mugurel Pamfil, procuror in Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Ernest Oberländer-Tarnoveanu, director general al Muzeului National de Istorie a Romaniei, si comisar-sef de politie Margareta Arsenescu, specialist pe probleme de Patrimoniu Cultural National in cadrul Directiei de Investigatii Criminale, Inspectoratul General al Politiei Romane.

Autoritatile belgiene si romane care au cooperat in vederea recuperarii pieselor de patrimoniu sunt Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bruxelles - Regatul Belgiei, Politia Judiciara Federala Belgiana - Unitatea Opere de Arta, Ambasada Belgiei la Bucuresti, comisarul-sef de politie Mihai Ungureanu - atasat cu Afaceri Interne al MAI in Belgia - Inspectoratul General al Politiei Romane - Directia de Investigatii Criminale, precum si functionarii din cadrul Ministerului Culturii si expertii muzeului, scrie MEDIAFAX.

Pana in prezent, s-au desfasurat numeroase operatiuni de recuperare si repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea conventiei UNIDROIT. Ca urmare a acestor actiuni, patrimoniul cultural national a fost reintregit cu urmatoarele bunuri: 13 bratari dacice regale de aur, cantarind 12,633 de kilograme, 1.024 de monede de aur de tip Koson, 258 monede de tip Koson din argint, doua umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice. Lor li se adauga alte 43 de monede grecesti de aur de tip Lysimachos, emise in secolele II-I i.e.n., la Tomis si Kallatis, un depozit de unelte si arme de fier, precum si 3.663 de monede de argint si bronz, recuperate de autoritatile judiciare romane pe teritoriul Romaniei, intre anii 2009 si 2015.

La realizarea expertizelor stiintifice ale bunurilor arheologice si numismatice exceptionale apartinand patrimoniului cultural national al Romaniei, recuperate cu sprijinul organelor judiciare romanesti si straine, au participat o serie de specialisti care activeaza in cadrul Muzeului National de Istorie a Romaniei, Institutului National de Fizica Atomica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", Institutului de Istoria Artei si Arheologie (Cluj-Napoca), Bibliotecii Academiei Romane, Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie (Constanta), Institutului de Cercetari Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeului Tarii Crisurilor (Oradea). Expertizele s-au realizat si intr-o serie de laboratoare specializate din Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Statele Unite ale Americii.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

In 2014 au fost recuperate din Italia, doua loturi de monede din aur dacice alcatuite din stateri emisi de regele Koson (circa 44-29 i.e.n), unul dintre urmasii lui Burebista. Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poarta o legenda scrisa cu caractere grecesti, mentionand numele si titlul suveranului emitent. Ele au fost emise in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia. Toate aceste monede extrem de rare au fost obtinute in mod ilicit de persoane implicate in activitati ilegale de detectii si sapaturi in zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase in mod clandestin din Romania si puse in vanzare pe piata internationala numismatica din Europa si SUA.

Datorita acestor monede, se cunosc in prezent mai multe date despre istoria politica, viata economica, sociala, arta si religia Daciei in anii care au urmat disparitiei lui Burebista, se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.