Social 26 Martie 2015 10:45
O pista de biciclete de 37 de kilometri despre care autoritatile judetului Timis spun ca este cea mai lunga din tara si care porneste din Timisoara pana la granita cu Serbia, fiind construita pe digul raului Bega, a fost inaugurata miercuri, iar doritorii vor putea imprumuta biciclete.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin (PSD), precum si directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat (ABAB), Ervin Luci, au inaugurat o pista de biciclete care a fost construita pe digul raului Bega, de la iesirea din Timisoara pana la granita cu Serbia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi au spus ca aceasta este cea mai lunga pista de biciclete din tara, pista avand 37 de kilometri lungime si doua benzi de circulatie. Traseul acesteia porneste de la Podul Modos, aflat la iesire din Timisoara, apoi trece prin dreptul localitatilor Utvin, Sanmihaiu Roman, Sanmihaiu German, Sanmartinul Mare si Otelec. Pista de termina in camp, langa granita cu Serbia. Biciclistii care au parcurs deja traseul au spus ca pe unele portiuni exista denivelari, in timp ce presedintele CJ Timis, Titu Bojin, a declarat ca au fost cazuri in care autoturismele au folosit pista, desi este interzis, acesta fiind si motivul pentru care au aparut denivelarile.

"Nu stiu daca sunt neaparat denivelari, este o solutie care a fost data pentru uniformizarea asfaltului sau a bazei pistei. Eu sper ca pana la sfarsit sa fie un lucru deosebit. Nu cred ca mai e cazul sa urce basculante de 40 de tone si sa circule camioane si utilaje. Este adevarat ca proiectul nu a fost atat de bogat din punct de vedere financiar, dar e si unicat, pentru ca nu s-au mai facut asemenea lucrari in tara. Am inteles ca doar in Bihor s-a mai facut o pista mult mai mica, de cativa kilometri. Merita sa o ingrijim, sa o pastram si sa fim atenti la ce se intampla in acest loc care ar trebui sa fie de agrement, de distractie, de sanatate pentru fiecare”, a declarat Titu Bojin.

Potrivit reprezentantilor Administratiei Bazinale de Apa Banat, cei care vor urca cu masinile pe aceasta pista vor fi amendati cu suma de 7.000 de lei. "Sanctiunea este de 7.000 de lei. Nu putem sa patrulam din cand in cand, vom fi anuntati de biciclisti. Biciclistii sunt oglinda pistei. Cand gasesc o problema, ei ne anunta. O sa popularizam numarul de telefon al dispeceratului non-stop al Apelor Romane. In momentul in care suntem anuntati, colegii mei de la Inspectia Teritoriala a Apei si alti angajati ii vor prinde si ii vor sanctiona. In ultimul timp nu au mai circulat masini. Soferii si-au dat seama ca pista nu este pentru masini”, a declarat Luci Ervin, directorul ABAB.

Citeste si:
Petre Daea: Productia de porumb din acest an, cea mai mare obtinuta...
Petre Daea: Productia de...

Cei care doresc sa parcurga traseul vor avea posibilitatea sa imprumute gratuit biciclete. ABAB a achizitionat 30 de biciclete, insa decocamdata nu sunt disponibile deoarece nu s-a stabilit procedura prin care acestea vor putea fi imprumutate biciclistilor. "Avem 30 de biciclete ale Apelor Romane cumparate pe proiect, dar nu avem inca stabilit regulamentul de functionare. Trebuie sa le luam buletinul, dar nu prea putem. Noi nu vom lua bani, va fi gratis si trebuie sa gasim modalitatea ca sa ni le aduca inapoi. Sa nu plece cu ele acasa. Sa le luam buletinul este ilegal, trebuie sa gasim o procedura. Cam intr-o luna speram sa o finalizam”, a mai spus Luci Ervin.

Biciclistii care au participat, miercuri, la inaugurarea pistei, au facut un concurs de pedalare printre jaloane. Premiile pentru cei mai buni au constat in biciclete si accesorii pentru biciclete. Potrivit proiectului, pista ar trebui sa continue pana la Zrenjanin, in Serbia, iar intre cele doua tari sa fie un punct de trecere a frontierei, insa partea sarba inca mai lucreaza la constructia pistei. Pe teritoriul Serbiei, aceasta ar urma sa aiba 43 de kilometri, din care doar sapte au fost amenajati, deocamdata, din cauza lipsei banilor.

Citeste si:
Polonia are cea mai frumoasa pista de biciclete. Uite cum arata
FOTO  Polonia are cea mai...

"In septembrie va fi o noua sesiune de depunere de proiecte pe fonduri transfrontaliere. Impreuna cu orasul Timisoara avem un proiect de 12 milioane de euro, cate sase milioane destinate realizarii proiectelor de infrastructura din Romania si Serbia. In cadrul acestor sase milioane se va avea in vedere si realizarea partii ce ne revine a pistei de biciclisti din Serbia. Constructia va reincepe in 2016, cu finalizare in 2017”, a declarat Dusko Radisic, viceprimarul orasului Zrenjanin din Serbia, prezent si el la inaugurare.

Valoarea proiectului transfrontalier este de 2,3 milioane de euro. Lucrarile la pista au inceput in luna mai 2014. Aceasta are opt refugii pentru biciclisti si au fost montate 14 bariere pentru oprirea circulatiei masinilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.