Social 24 Martie 2015 18:10
Strategia Nationala Antidrog 2005-2012 avea ca scop reducerea incidentei si prevalentei consumului de droguri, insa in perioada 2012-2013, in ciuda actiunilor intreprinse de Agentia Nationala Antidrog, s-a constatat o crestere a consumului la nivelul intregii populatii.

Un raport al Curtii de Conturi prezinta mai multe nefunctionalitati in colaborarea Agentiei Nationale Antidrog cu celelalte institutii cu atributii in domeniu, care au dus, in ciuda existentei unei strategii nationale si a unor planuri de actiune, la cresterea numarului de consumatori de droguri la finalul implementarii documentelor elaborate cu scopul de a tine fenomenul sub control.

In raport se arata ca viziunea Strategiei Nationala Antidrog (SNA) 2005-2012 a fost ca, la sfarsitul acestei perioade, in Romania sa functioneze un sistem integrat de institutii si servicii publice care sa asigure reducerea incidentei si prevalentei consumului de droguri in randul populatiei generale, asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri si eficientizarea activitatilor de prevenire si combatere a productiei si traficului ilicit de droguri si precursori.

Scopul SNA 2005-2012 a fost sa mentina la un nivel scazut consumul de droguri in randul populatiei generale si sa reduca numarul cazurilor de noi consumatori, in a doua etapa, in paralel cu reducerea criminalitatii organizate in legatura cu drogurile. Auditorii Curtii de Conturi au stabilit ca SNA 2005-2012 nu a fost elaborata in baza unor criterii specifice, masurabile, de atins, relevante, iar pentru Planurile de actiune 2005-2008 si 2010-2012 nu au fost prevazuti indicatori comensurabili, care sa permita evaluarea gradului in care activitatile au fost realizate si implicit obiectivele specifice au fost atinse.

"Mai mult, SNA 2005-2012 nu a beneficiat de un buget alocat distinct, prin care sa se asigure o finantare corespunzatoare a activitatilor prevazute in cele doua planuri de actiune aprobate pentru implementarea SNA. Dincolo de aceste aspecte negative care au marcat Strategia inca de la elaborarea sa, pe parcursul implementarii au intervenit si alti factori care au avut o influenta negativa, dintre care cel mai reprezentativ a fost reorganizarea ANA, din anul 2009, in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Reorganizarea a condus la pierderea capacitatii institutiei de implementare a unor proiecte importante cu finantare externa sau interna cu valori semnificative, la pierderi de resursa umana specializata si de resurse logistice", se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Totodata, s-a ajuns la situatia in care ANA nu a mai avut capacitatea de a asigura coordonarea unitara a luptei impotriva traficului si consumului ilicit de droguri, desfasurata de alte institutii ale statului si de organizatii neguvernamentale. Un alt aspect negativ l-a constituit modul de colaborare dintre ANA si institutiile implicate in implementarea SNA 2005-2012. Astfel, desi institutiile aveau obligatia de a pune la dispozitia ANA date si informatii cu privire la fenomenul drogurilor, in fapt unele dintre acestea fie au refuzat sa puna la dispozitie aceste date si informatii, fie, atunci cand au fost transmise date si informatii, acestea nu au fost concludente, scrie MEDIAFAX.

"In lipsa unor date/informatii de la institutiile partenere, incepand cu anul 2009, odata cu reorganizarea ANA in cadrul IGPR si in lipsa unor planuri de actiune pentru anii 2009 si 2010, de la nivelul Agentiei nu s-a mai efectuat o evaluare a activitatilor prevazute a fi realizate pentru indeplinirea obiectivelor specifice prevazute in SNA, ci doar o evaluare a gradului de realizare a obiectivelor specifice (in anul 2011 pentru anul 2010). Astfel, nu s-a putut determina gradul in care activitatile realizate incepand cu anul 2009 au fost indeplinite si cu atat mai putin nivelul fondurilor utilizate", potrivit raportului.

Citeste si:
Proiect. PSD propune creșterea pedepselor pentru vânzarea de...
Proiect. PSD propune...

Reprezentantii Curtii de Conturi mentioneaza ca institutia a reusit totusi sa duca la indeplinire o mare parte a obiectivelor specifice din cadrul SNA 2005-2012 pentru care a fost responsabila. Scopul pentru care SNA 2005-2012 a fost elaborata si implementata a fost insa atins partial, in sensul ca, desi in prima etapa (doi - patru ani) s-a reusit mentinerea la un nivel scazut a consumului de droguri in randul populatiei generale, iar in a doua etapa a fost mentinut numarul cazurilor de noi consumatori, criminalitatea organizata in legatura cu drogurile nu a fost redusa asa cum era prevazut.

"In perioada 2012-2013, in baza acelorasi indicatori, s-a constatat o crestere a consumului de droguri la nivelul intregii populatii (15-64 ani) si cu precadere in randul celei tinere. Noua Strategie Nationala Antidrog 2013-2020 a fost elaborata in baza ultimelor studii efectuate de ANA, ca un raspuns la evolutia fenomenului consumului si traficului de droguri, la elaborarea acesteia fiind preluate (mentinute) toate obiectivele generale ale Strategiei Nationale Antidrog 2005 – 2012. Obiectivele au fost mai clar formulate pentru a reflecta mai bine specificitatea fenomenului atat din perspectiva elementelor sale intrinseci, cat si din cea a actiunilor intreprinse de institutiile partenere", se mai arata in raportul de audit.

Citeste si:
Gil Dobrică: Muzică, teamă obsesivă de a nu fi drogat și boală
Povestea lui Gil Dobrică....

Reprezentantii Curtii de Conturi noteaza ca este evident ca doar elaborarea unei strategii si a unui plan de actiune nu este suficienta, fara ca ulterior, in functie de evolutia fenomenului drogurilor, sa se asigure si suportul necesar implementarii acestora (resurse financiare, umane si logistice, precum si un cadru legislativ adecvat).

Acestia arata ca, pentru ca o strategie nationala antidrog sa poata avea efectul scontat, este necesar ca actiunile sa se realizeze in mod concertat, printr-o stransa colaborare intre toti partenerii implicati si intre acestia si Guvern, astfel incat sa se asigure posibilitatea adaptarii cadrului legal si a resurselor necesare la noile tendinte ale consumului si traficului de droguri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.