Social 24 Martie 2015 09:19
Metoda step by step a fost formulata respectand teoriile lui Jean Piaget, Eric Erikson si L.S.Vagotski. Ea se bazeaza pe o atitudine de respect fata de copil, caruia i se recunoaste dreptul de a invata activ, prin joc, in ritmul sau propriu.

Sistemul este conceput in asa fel incat sa raspunda nevoilor individuale ale copiilor intr-o mult mai mare masura decat sistemul traditional de invatamant.

Metoda step by step - Care sunt diferentele fata de sistemul clasic?

Copiii sunt stimulati sa invete unii de la ceilalti, sa coopereze, curiozitatea lor naturala este stimulata, sunt incurajati sa gandeasca si sa se exprime. La nivel de gradinita, intreaga organizare a salii de clasa este diferita. Catedra lipseste, clasa este structurata pe centre de activitate cu destinatie diferita: experimentare si manipulare, matematica/stiinte, constructie, joc de rol.

Cui i se potriveste sistemul step by step?

Sistemul se adreseaza in egala masura tuturor copiilor.

Care sunt avantajele sistemului step by step?

Sistemul de educatie step by step promoveaza respectul pentru individualitate. Copiii nu sunt etichetati, nu sunt obligati sa isi gaseasca pozitia intr-o ierarhie. Ei sunt apreciati pentru aptitudinile lor, iar nevoile le sunt recunoscute si acceptate. Sistemul de invatare este democratic si bazat pe metode interactive.

Copiii sunt invatati sa gandeasca, sa isi exprime opiniile si optiunile, sa fie creativi, sa colaboreze in gasirea solutiilor la diferite probleme.

Scoala step by step

Programa de invatamant este aceeasi pentru clasele traditionale si pentru cele pe sistem step by step. Deprinderile obtinute la sfarsitul celor 4 ani de invatamant primar sunt aceleasi pentru toti copiii; diferenta majora este reprezentata de metoda prin care aceste deprinderi sunt formate. In prezent, sistemul educational step by step s-a extins si la nivelul invatamantului gimnazial, cu precizarea ca anumite caracteristici ale aplicarii acestei alternative educationale sunt modificate fata de ciclul primar. Locul centrelor de activitate este luat de proiectele tematice pluridisciplinare, de prezentarile de proiect si de dezbateri. Orele de clasa dureaza 100 de minute, pentru a permite aprofundarea temei discutate.

Citeste si:
Părinții, ghizi pentru copiii lor. Sfaturi practice pentru...
Părinții, ghizi pentru copiii...

Citeste mai multe in Clubul bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.