Social 23 Martie 2015 13:06
In era informatiei, copiii sunt expusi la tehnologie inca din uter! Care sunt insa efectele acestei expuneri?

Daca faci parte dintre parintii care folosesc telefonul mobil pentru a da telefoane, si care dau telefoane numai atunci cand au ceva de comunicat, probabil ca totul este in regula.

Copiii tai, cel putin cat sunt inca mici, vor privi telefonul ca pe un obiect necesar pentru comunicare la distanta si atat.

Daca insa ai fost cuprins de pasiunea pentru telefoanele inteligente si iti petreci timpul gestionand aplicatii si postand pe retelele de socializare, copilul tau va vedea in tableta sau telefonul mobil un instrument pentru dictractie, distractie obtinuta fara efort si cu costuri aparent minime.

Folosirea excesiva a acestor instrumente are, insa, si consecinte nefaste.

Recomandari privind utilizarea telefoanelor mobile si a tabletelor de catre copii. Medicii pediatri din Statele Unite si Canada sunt stricti in aceasta privinta.

Intre 0 si 2 ani copiii nu ar trebui sa fie deloc expusi la tehnologie. Intre 3 si 5 ani timpul petrecut astfel trebuie limitat la o ora pe zi, iar intre 6 si 18 ani copilul nu ar trebui sa depaseasca 2 ore pe zi, petrecute cu diverse dispozitive mobile.

Efectele nocive ale dispozitivelor mobile

Studiile au demonstrat ca folosirea indelungata a dispozitivelor mobile la varste fragede se asociaza cu o serie de consecinte nefaste.

Tulburari functionale ale sistemului nervos

Creierul copiilor creste intr-un ritm fantastic in primii ani de viata, triplandu-si dimensiunea pana la 2 ani si continuand sa creasca pana la 21 de ani. Supraexpunerea la diverse dispozitive mobile se asociaza cu deficit de atentie, intarzieri cognitive, dificultati de invatare, impulsivitate, dificultati de relationare si tantrumuri.

Intarziere in dezvoltare

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Studiile au demonstrat ca, din cauza ca folosirea dispozitivelor mobile este o activitate statica, acei copii care au acces nelimitat la aceste instrumente sufera de o intarziere in dezvoltarea motorie, fiind mai greoi, mai putin agili si mai neindemanatici decat semenii lor care isi petrec timpul afara, la joaca, sau desfasurand diverse activitati manuale.

Lipsa cronica de somn

Statisticile arata ca 75% dintre copiii care au acces nerestrictionat la dispozitivele mobile au voie sa le foloseasca inclusiv in dormitor. Prin urmare, in loc sa se odihneasca suficient, copiii petrec timp...butonand.

Dependenta

Cu o viata sociala limitata si parinti ocupati, copiii care isi umplu timpul folosind dispozitivele mobile ajung dependenti de acestea. In Marea Britanie, se pare ca unul din 11 copii cu varste curpinse intre 8 si 18 ani este dependent de dispozitivele mobile.

Emisia de radiatii

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat radiatiile emise de telefoanele mobile ca posibil carcinogene. In plus, studiile au aratat ca riscul nu este egal pentru adulti si copii. Copiii sunt mai expusi din cauza ca creierul lor este in plina crestere, iar sistemul lor imunitar este si el inca imatur. Studii mai recente pledeaza pentru incadrarea telefoanelor mobile in categoria de risc 2A, care include factori probabil carcinogeni.

Agresivitatea

Agresivitatea copiilor nu poate fi, desigur, pusa doar pe seama folosirii tabletei. Insa folosirea excesiva a dispozitivelor mobile vine la pachet cu o anumita izolare, cu o interactiune insuficienta calitativ cu parintii, cu o suprastimulare a sistemului nervos. Combinarea acestor factori are, statistic, rezultatele sunt infricosatoare. In ultimii 15 ani, de cand telefoanele mobile au devenit un bun la indemana tuturor, numarul cazurilor in care este necesara folosirea metodelor severe asupra copiilor care dau dovada de o agresivitate necontrolata a crescut de 7 ori!

Citeste si:
Copiii si animalele de companie
Copiii si animalele de companie

Obezitatea si alte probleme de sanatate

Folosirea excesiva a dispozitivelor mobile se asociaza cu o reducere drastica a activitatilor fizice. Dar obezitatea datorata sedentarismului nu este singura problema. Era tehnologiei vine la pachet cu probleme serioase legate de coloana vertebrala, de exemplu, datorita intervalelor mari de timp petrecute in pozitii gresite.

Citeste mai multe despre copii in Clubul Bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.