Social 21 Martie 2015 10:52
Omul de afaceri Adrian Gardean ar fi declarat, la DNA, la confruntarea cu Elena Udrea, ca a inteles, din discutia cu aceasta, ca nu i-ar fi fost finantat proiectul cu Ministerul Dezvoltarii si Turismului daca nu ar fi platit 10 la suta din valoarea sa, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Potrivit documentelor obtinute de MEDIAFAX, pe parcursul confruntarilor efectuate, Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii si prietena a Elenei Udrea, omul de afaceri Adrian Gardean, fostul consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Stefan Lungu si fostul secretar general al ministerului Gheorghe Nastasia au recunoscut savarsirea infractiunilor ce li se imputa si au indicat participatia Elenei Udrea la pretinderea si primirea unor sume de bani ca mita.

In cadrul confruntarii, din care sunt redate mai multe intrebari si raspunsuri in documentele citate, Topoliceanu este intrebata daca i-a dat Elenei Udrea o parte din banii primiti de la societatea Consmin, cu care Compania Nationala de Investitii avea contracte, prin intermediul lui Stefan Lungu si al administratorului mosiei de la Nana Tudor Breazu, ea raspunzand ca "pe toti, intr-o forma sau alta". Ea a mai spus ca, in perioada 2010 - 2012, a achitat bunuri si servicii de care a beneficiat Udrea, inclusiv din banii de la Consmin. "O parte a fost excursia la Danai, o alta parte cash. Au mai fost situatii in care ii plateam salariul lui Breazu Tudor", a spus Topoliceanu, precizand ca a facut plati de cate aproximativ 10.000 de euro, de doua ori, la Udrea acasa si la minister.

Cu acelasi prilej, Adrian Gardean, reprezentantul Termogaz Company, care avea contract cu MDRT in cadrul programului "Schi in Romania", a spus ca s-a intalnit cu Elena Udrea la inceputul anului 2011 la cabana lui Gheorghe Nastasia. "A fost o discutie scurta, de cateva minute, cred ca Stefan Lungu m-a prezentat doamnei, am ramas cu domnul Nastasia si cu doamna Udrea. Nu as putea sa redau 100% discutia, dar din intelegerea mea, domnul Nastasia urma sa se ocupe de derularea in continuare a contractului, de plati si de sponsorizari. Avand in vedere ca se derulase anterior un alt contract finantat de minister, iar Lungu Stefan imi spusese ca trebuie sa fac plati de aproximativ 10% prin intermediul firmei sale, ceea ce s-a si intamplat, in acest context am inteles ca referirea doamnei Udrea la sponsorizari se referea la plati similare. De altfel, cred ca acesta este si scopul pentru care am fost invitat", a spus Gardean.

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

El a precizat ca sumele platite ulterior nu au fost sub forma unui contract de sponsorizare. In cadrul confruntarii, Udrea l-a intrebat pe Gardean daca este posibil ca "ideea aceasta de sponsorizare" sa ii fi venit in minte dupa ce a citit acuzatiile care i s-au adus lui de procurori in dosarul "Gala Bute", si anume ca ar fi sponsorizat firma lui Rudel Obreja. Lungu a raspuns ca nu crede ca a fost acuzat pentru Gala Bute, ci doar pentru contractele cu Stefan Lungu pentru domeniile schiabile Borsec si Cavnic. "Ce intelesesem eu din experienta cu autoritatile publice de pana la momentul respectiv, cota de 10% avea un caracter general. La momentul discutiei cu doamna Udrea, nu am inteles exact ce urma sa vizeze sponsorizarea, ma asteptam la orice, o firma, un camin de batrani, urma ca destinatia sa imi fie indicata de domnul Nastasia, asa cum s-a si intamplat", a mai spus Gardean.

Citeste si:
Udrea, mesaj disperat din închisoare: „Cine nu a încălcat legea...
Elena Udrea, mesaj disperat...

Intrebat ce sponsorizare i-a indicat Nastasia sa faca, Gardean a raspuns ca niciuna. "Mi-a indicat o suma de bani pe care trebuie sa o aduc, in principiu 10%, nu am adus intreaga suma de bani pentru ca nu dispuneam de ea la momentul respectiv, iar in completare mi-a indicat sa fac o sponsorizare, dar ulterior i-am spus ca nu se poate si ca vom face un contract de publicitate pentru un eveniment ulterior", a completat acesta. "In scurta aceea discutie, cumva ati simtit ca va si conditionez proiectul de aceste sponsorizari?", l-a mai intrebat Udrea pe Gardean, potrivit documentului citat, omul de afaceri raspunzand ca a inteles "cu siguranta" ca nu i-ar fi fost finantat contractul daca nu platea cota de 10 la suta. "Cu siguranta ca am inteles ca acel contract probabil nu era finantabil daca eu nu ajungeam sa imi onorez aceasta obligatie de plata, adica acel 10% despre care stiam ca se da", a spus Gradean, potrivit documentelor citate.

Citeste si:
NATO, pregătiri pentru o confruntare directă cu Rusia. „Depinde de...
NATO, pregătiri pentru o...

La randul sau, Gheorghe Nastasia a spus ca a asistat la discutia care a avut loc la inceputul anului 2011 la pensiunea sa intre Elena Udrea si Adrian Gardean si ca "s-a discutat la modul general, doamna Udrea l-a intrebat pe domnul Gardean daca exista posibilitatea sa faca anumite sponsorizari". El a mai spus ca a primit de la Adrian Gardean o geanta in care, potrivit celui din urma, se aflau 900.000 de euro, dar nu a verificat continutul, si i-a dus geanta Elenei Udrea. Intrebat daca Udrea stia ca el urma sa se intalneasca cu Adrian Gardean pentru primirea sumei mentionate, Nastasia a raspuns ca nu stie daca stia, pentru ca relatia lui Adrian Gardean era mai mult cu Stefan Lungu.

Nastasia a mai precizat ca, in cadrul proiectului "Schi in Romania", el avea delegare de competenta sa semneze documentele pe care trebuia sa le semneze ministrul. "Nu coordonam si nu am coordonat niciodata programul «Schi in Romania», lucru care se poate verifica si in fisa postului si nu eu faceam alocarile pentru UAT-uri. Alocarile se faceau la propunerile directiei de specialitate de catre doamna ministru", a mai spus acesta, potrivit documentelor anchetatorilor. Pe parcursul confruntarii, si lui Stefan Lungu i-au fost adresate mai multe intrebari.

Citeste si:
Olguta Vasilescu vrea sa il dea in judecata pe denuntatorul sau
Olguta Vasilescu vrea sa il...

Astfel, el a fost intrebat daca Udrea stia ca o parte din banii primiti de el, fie de la Termogaz, fie de la Consmin, erau folositi pentru plata unor bunuri sau a unor servicii de care a beneficiat PDL. "In mod direct, nu stiu daca avea cunostinta, dar prin intermediul lui Ana Maria Topoliceanu cu care aveam relatia directa, pentru ca nu am avut o relatie financiara cu doamna Udrea, am inteles ca da", a raspuns Lungu.

El a mai declarat ca au fost momente in care functionari din MDRT care se ocupau de organizarea Galei Bute "au reclamat imposibilitatea de a se incadra in limitele legale, dar, de cele mai multe ori, persoana care intervenea era George Nastasia, intelegand ca era omul cu semnatura". "De cele mai multe ori, au fost critici legate de modalitatea de achizitie realizata cu firma lui Rudel Obreja, de neintelegerile legate de specificul evenimentului si de desele intarzieri datorate reformularilor din documentele galei. Stiu ca au fost critici cu privire la faptul ca initial era vorba de Federatia Romana de Box, iar ulterior de firma lui Rudel Obreja si cu privire la faptul ca acesta era suspendat de Federatia Internationala de Box", a precizat Lungu, potrivit declaratiilor redate in documentele anchetatorilor.

Elena Udrea a fost adusa, joi, din arest la DNA, pentru a fi confruntata, la cererea ei, cu denuntatorii Stefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia si Adrian Gardean. Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea este acuzata, printre altele, in dosarul Gala Bute, ca ar fi primit mita un comision de 10% din contractele atribuite catre firmele Termogaz Company si Kranz Eurocenter, in cadrul programului "Schi in Carpati". Adrian Gardean, reprezentantul Termogaz Company, i-ar fi adus la minister 900.000 de euro, intr-o geanta, pe care i-ar fi inmanat-o secretarului general Gheorghe Nastasia, care i-ar fi dat-o apoi fostului ministru.

Avocatul Elenei Udrea Marius Striblea a declarat joi, la finalul confruntarii, ca Nastasia a spus in fata procurorilor ca nu isi mai aminteste cand ar fi primit Elena Udrea geanta cu bani si a afirmat doar ca isi aminteste ca aceasta era de culoare inchisa. "Noi aparatorii am vrut sa aflam de exemplu cand domnul Nastasia s-a intalnit cu domnul Gardean si am intrebat: Ne puteti spune ora la care v-ati intalnit? Raspuns: Nu-mi aduc aminte. V-ati intalnit in prima parte a zilei, la pranz sau in a doua parte a zilei. Raspuns: Nu-mi aduc aminte. Ne puteti spune cum arata geanta? Raspuns: Va pot spune doar ca era de culoare inchisa", a relatat Striblea. El a mai precizat ca Nastasia a spus ca i-a inmanat geanta Elenei Udrea fara sa ca el sa o fi deschis vreodata. Totodata, din declaratia lui Nastasia s-ar intelege ca acesta stia despre suma de 900.000 de euro doar de la Gardean.

La randul sau, Gardean ar fi spus ca i-a dat lui Nastasia o geanta cu 900.000 de euro, care i-ar fi fost destinata chiar lui, si nu Elenei Udrea. "Domnul Gardean a spus explicit ca acea geanta nu era adresata doamnei Udrea, ca nu i-a cerut-o doamna Udrea si ca nici nu a avut habar ca a ajuns la doamna Udrea", a spus avocatul. In ce priveste confruntarea cu Stefan Lungu, Striblea a declarat ca fostul consilier al clientei sale "a spus pe sleau ca doamna Udrea nu a avut cunostinta ca dumnealui facea anumite plati la partid si de asemenea ca Elena Udrea nu i-a cerut niciodata sa faca plati pentru ea sau pentru Partidul Democrat".

Striblea a mai spus ca Ana Maria Topoliceanu a infirmat faptul ca petrecerea de la Predeal de ziua Elenei Udrea ar fi fost platita din banii lui Tudor Breazu, bani care ar fi fost obtinuti din activitati ilicite. Topoliceanu "aproape si-a adus aminte" ca a doua zi Elena Udrea i-a platit lui Breazu suma respectiva, a spus avocatul. Intrebat despre eventuale reprosuri care ar fi existat in timpul confruntarii intre Elena Udrea si prietena ei Ana Maria Topoliceanu, avocatul a spus ca acestea "s-au comportat decent, ca doua persoane care au fost chemate la o confruntare". Avocatul a mai spus ca in cele aproximativ opt ore de confruntari au fost adresate sute de intrebari, atat de procurori, cat si de avocati.

Elena Udrea este in arest din 25 februarie, in dosarul "Gala Bute", in care este acuzata de luare de mita si abuz in serviciu. In acelasi dosar sunt arestati preventiv fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea. Fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu, fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia si primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita, sunt cercetati in arest la domiciliu. De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obtinute de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, este urmarita penal pentru luare de mita, in dosarul "Gala Bute".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.