Social 20 Martie 2015 13:11
Viorel Hrebenciuc va fi scos din arest preventiv si plasat in arest la domiciliu, dupa ce instanta suprema a decis definitiv, vineri, sa inlocuiasca masura preventiva luata in cazul fostului deputat, in dosarul retrocedarii ilegale de paduri.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins contestatia procurorilor DNA si a mentinut decizia din 18 martie prin care judecatorul de drepturi si libertati de la instanta suprema a schimbat masura arestului preventiv cu arestul la domiciliu in cazul lui Viorel Hrebenciuc. Decizia de vineri a instantei supreme este definitiva, Viorel Hrebenciuc urmand sa plece din Penitenciarul Rahova, unde a stat in arest, la domiciliul sau. Hrebenciuc a stat in arest preventiv din 29 octombrie 2014.

Totodata, ICCJ a decis definitiv inlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu si in cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog si Dan Costin Bengescu.

In dosarul retrocedarii ilegale de paduri au fost trimisi in judecata fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu si alte 13 persoane. Astfel, sunt judecati Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan, scrie MEDIAFAX.

Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor, si persoana fizica Alina Suciu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Adam, Sturdza si Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani.

Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Viorel Hrebenciuc este cercetat in continuare intr-un dosar desprins din cel al retrocedarilor, pentru instigarea deputatilor Ilie Sarbu si Dan Sova la traficarea influentei si instigare la cumparare de influenta a lui Dan Sova.

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

In 21 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc si-a dat demisia din Camera Deputatilor, dupa ce DNA a solicitat incuviintarea arestarii sale preventive, in dosarul retrocedarilor. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a primit, in 23 ianuarie, demisia din calitatea de deputat a social-democratului Ioan Adam. In 2 februarie, Camera Deputatilor a luat act de demisia lui Ioan Adam.

Conducerea PNL a decis, in 23 ianuarie, excluderea din partid a senatorului Tudor Chiuariu, prin procedura radierii, dupa ce liberalul a fost condamnat in urma cu un an pentru fapte de coruptie, intr-un alt dosar, iar procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata in dosarul retrocedarii ilegale de paduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.