Social 20 Martie 2015 10:57
Cinematografia sarbatoreste, joi, 120 de ani de existenta, printr-o varietate de evenimente organizate in Franta care sunt dedicate celei de-a saptea arte, informeaza site-ul 20minutes.fr.

Pe 19 martie 1895, fratii Lumière turnau primul lor film, intitulat " La Sortie de l'usine Lumière à Lyon", marcand astfel nasterea cinematografiei. Dupa 120 de ani, numeroase manifestari celebreaza, joi, aparitia acestei arte, intr-o perioada marcata de o veritabila "revolutie" a sectorului digital.

Dupa ce americanul Thomas Edison a inventat, in 1891, prima camera de filmat, kinetograful, si un aparat care permitea vizualizarea individuala a filmelor, kinetoscopul, Louis Lumière a pus la punct, in 1895, o noua inventie - cinematograful, care functiona atat ca o camera de filmat, cat si ca un proiector. Pana la sfarsitul anului 1895, fratii Lumière au turnat mai multe pelicule, inclusiv "L'Arroseur arrosé". Ei au dat nastere astfel industriei cinematografice, dezvoltata de Léon Gaumont inca din 1895 dar si de Charles si Emile Pathé, care si-au infiintat propria companie de productie in 1896, scrie MEDIAFAX.

Louis Lumière si fratele sau Auguste, care locuiau la Lyon, au organizat pe 28 decembrie 1885, in Salonul indian de la Hotelul Scribe din Paris, prima proiectie cu public a unui film. "Marea cautare a Graalului (...), dupa inventarea fotografiei, a fost imaginea animata. Sa vezi acel spectacol, pentru multi oameni, a insemnat ceva extraordinar", a spus Michel Faucheux, profesor conferentiar la Institutul national de stiinte aplicate (INSA) din Lyon si autorul unei biografii a fratilor Lumière. "Gratie lor, am intrat cu totii in civilizatia imaginii, ai carei mostenitori suntem noi astazi", a adaugat profesorul francez.

La inceputul anului 1896, fratii Lumière au prezentat publicului francez celebrul lor film "L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat", iar apoi au trimis mai multi operatori sa realizeze aproape 1.500 de "vederi cinematografice" in lumea intreaga.

Citeste si:
Cum își câștigă existența Tj Miles de la Survivor România: „Mă poți...
Cum își câștigă existența Tj...

Expozitia "Lumière! Le cinéma inventé" isi deschide portile intre 27 martie si 14 iunie, la Grand Palais din Paris, pentru a celebra cea de-a 120-a aniversare a cinematografiei. Pe langa istoria inventiei in sine, expozitia va prezenta in premiera mondiala filmele fratilor Lumière in integralitatea lor, inclusiv 200 dintre ele care au fost restaurate. "Este un patrimoniu urias si, mai ales, un patrimoniu putin cunoscut. Nimeni nu a vazut cele 1.422 de filme produse de compania Lumière", a subliniat Thierry Frémaux, directorul Institutului Lumière din Lyon si comisar al expozitiei, alaturi de criticul de film Jacques Gerber.

Expozitia "120 ans de cinéma : Gaumont, depuis que le cinéma existe", organizata la sala Centquatre din Paris, intre 15 aprilie si 5 august, va fi consacrata lui Léon Gaumont, cel care a "inventat industria cinematografica, comertul cinematografic, adica industria de spectacol", potrivit declaratiilor facute de Dominique Paini, comisarul evenimentului. "Astazi, chiar daca tehnologia s-a schimbat, spiritul a ramas acelasi", spune Thierry Frémaux. "Sa mergi la cinema, sa faci un film... toate aceste lucruri au ramas identice in spirit ca in anul 1895", a explicat cineastul francez.

Citeste si:
Manifestari cu ocazia sarbatoririi Zilei Aviatiei Romane si Zilei...
Manifestari cu ocazia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.