Social 19 Martie 2015 18:17
Faptele care ar fi fost savarsite de primarul Marian Vanghelie sunt grave, avand in vedere consecintele acestora asupra bugetului local, infractiunile fiind de natura sa provoace rezonanta negativa in societate.

"Privarea de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica si pentru asigurarea bunei desfasurari a procesului penal, masura arestarii preventive fiind si proportionala cu gravitatea acuzatiilor prin raportare si la natura interesului public ocrotit, dar si suficienta pentru realizarea scopului astfel cum prevede art.202 alin.1 Cod procedura penala, ordinea publica insemnand, printre altele, un climat social firesc care presupune functionarea normala a activitatilor economice, financiare, fiscale", conform motivarii deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Sursa citata arata ca exista o stare de pericol pentru ordinea publica daca Vanghelie ar fi lasat in libertate, fie prin activitatea ulterioara faptelor din dosar, fie prin reactia negativa declansata in societate.

"Faptele presupus savarsite sunt de natura a provoca rezonanta negativa in societate, infractiunile presupus a fi fost savarsite sunt grave, avandu-se in vedere si consecintele acestora asupra bugetelor autoritatilor locale", potrivit motivarii instantei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in 14 martie, arestarea preventiva a primarului Marian Vanghelie si a varului sau, Mircea-Sorin Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale. Pentru ceilalti trei inculpati din dosar, respectiv soferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, si sotul acesteia, Sorin Ciocan, s-a dispus cercetarea sub control judiciar.

Masurile preventive luate in cazul primarului Marian Vanghelie si a celorlalti patru inculpati nu sunt definitive si au fost contestate tot la instanta suprema, care urmeaza sa le discute in 26 martie. Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, in timp ce Mircea Niculae este acuzat de complicitate la luare de mita si de spalare de bani, iar Adrian Murgoci, Laura si Sorin Ciocan sunt acuzati de favorizarea faptuitorului si marturie mincinoasa.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Potrivit procurorilor, in perioada 2007 - prezent, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei.
Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre Primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte, scrie MEDIAFAX.

"Comisionul" respectiv a fost platit de catre omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae si a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Citeste si:
Marian Vanghelie, în libertate sub control judiciar. Poate lua...
Marian Vanghelie, în...

Acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace SRL (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.

Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiare a unor astfel de contracte (si a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele si societatile Bucuresti SA si Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, si Economat Sector 5 SRL, al carei director general este Laura Ciocan.

O parte a "comisionului" a fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie. De asemenea, pentru garantarea platii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai lui Vanghelie, sustin procurorii DNA.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Alta modalitate de plata a "comisionului" de 20% a constat in achitarea de catre societatile controlate de catre aceeasi persoana a cheltuielilor de renovare si amenajare a unor spatii utilizate de catre societatea controlata de Fashion Brand Management SRL.

In aceeasi perioada, Vanghelie si Niculae (actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti SA si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management SRL) au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodata, cei doi au disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societati comerciale, spun procurorii. De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevarata natura a provenientei partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, parti sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Potrivit documentelor anchetatorilor, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societatii comerciale Splai SA, care are in proprietate numeroase cladiri si terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, partile sociale ale firmei Eurowest SRL (care detine majoritatea actiunilor la Splai SA) ar fi fost cedate in favoarea soferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Adrian Murgoci, Laura Ciocan si sotul ei, Sorin Ciocan, au facut afirmatii mincinoase in legatura cu fapte si imprejurari esentiale, actionand cu scopul de a impiedica tragerea la raspundere penala a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infractiunilor mentionate anterior, mai spun anchetatorii. Potrivit unor surse judiciare, un mod de plata al "comisionului" l-a constituit incheierea si plata unor contracte de publicitate in favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.