Social 19 Martie 2015 18:59
Plenurile curtilor constitutionale din Lituania, Romania si Republica Moldova se vor intruni, in luna aprilie, la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava.

Potrivit unui comunicat de presa al Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, in perioada 20-22 aprilie, la institutia de invatamant superior va avea loc Conferinta Internationala "Jurisdictia constitutionala", unde se vor intruni plenurile curtilor constitutionale din Lituania, Republica Moldova si Romania, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In contextul international actual, cand legislatiile nationale trebuie sa tina cont de specificul fiecarei societati in parte, dar si de reglementarile stabilite la nivelul Uniunii Europene, schimbul de experienta, dezbaterile intre specialisti, consultarea actorilor interesati reprezinta o practica extrem de necesara si utila. Din aceste considerente, evenimentul ce va fi organizat in viitorul apropiat in vechea capitala a Moldovei istorice vine sa raspunda nevoilor «controlorilor» constitutionalitatii legilor din statele membre UE si din cele care aspira la statutul de candidat la aderare de a identifica cele mai bune practici in domeniu", se arata in comunicatul de presa.

Rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, Valentin Popa, si-a exprimat increderea ca institutia academica suceveana va fi "o gazda sincera si un partener academic valoros pentru distinsii constitutionalisti".

"Pentru Universitatea suceveana, dar si pentru reprezentantii curtilor constitutionale din cele trei state, conferinta va fi un prilej binevenit pentru schimburile de idei si experiente, o ocazie unica pentru studenti si profesori de a audia comunicari legate de cazuri si situatii pe care le rezolva cei care au fost indrituiti de natiunile lor sa vegheze la conformitatea demersului legislativ cu Constitutia tarii lor de origine", se precizeaza in comunicatul de presa.

In acelasi document se arata ca presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, judecatorul Augustin Zegrean, a salutat disponibilitatea manifestata de Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava de a organiza reuniunea internationala a constitutionalistilor, exprimandu-si increderea ca intalnirea din aprilie va marca inceputul unei traditii de schimburi de experienta pe probleme constitutionale care sa implice si mediul academic romanesc.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

"Datorita diversificarii activitatii economice, sociale, politice a lumii moderne, din cauza necesitatii instituirii unor reguli de functionare a mecanismelor si structurilor societatii, legislatia contemporana a unui stat este extrem de complexa si se imbogateste cu fiecare zi. In acest ocean legislativ exista riscul ca, uneori, legiuitorul sau initiatorii unor acte legislative sa nu se inscrie perfect in litera si spiritul Legii Fundamentale. Din acest motiv, apreciem ca reuniunea plenurilor Curtilor Constitutionale din Republica Lituania, Republica Moldova si Romania va avea efecte pozitive pentru teoria si practica statului de drept si va aduce beneficii reale procesului de formare si instruire in cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava a viitorilor specialisti in domeniul juridic", se mai mentioneaza in comunicat.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

Evenimentul este organizat de Curtea Constitutionala a Romaniei in colaborare cu Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava - Departamentul Drept si Administratie Publica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.