Social 19 Martie 2015 12:57
Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a declarat, joi, ca isi va continua activitatea ca si pana in prezent la conducerea CNA, precizand ca decizia luata de sase membri ai Consiliului, care i-au retras sprijinul la sefia institutiei, este ilegala.

Sase membri ai Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au votat, joi, intr-o sedinta cu usile inchise, pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte al CNA si pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.

"Astazi, reunit in cvorum, potrivit regulamentelor in vigoare, CNA a decis cu o majoritate de voturi, sase «pentru» si un vot «impotriva», prin vot secret, asa cum prevede legea, retragerea sprijinului acordat doamnei presedinte Laura Georgescu si, de asemenea, decizia de a trimite Parlamentului o solicitare de revocare a domniei sale din aceasta calitate de presedinte al Consiliului National al Audiovizualului", a anuntat Radu Calin Cristea, membru al Consiliului, scrie MEDIAFAX.

La sedinta cu usile inchise au participat Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu (fara drept de vot), Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Valentin Jucan si Florin Gabrea. La luarea acestei decizii nu au participat Laura Georgescu, presedintele CNA, si alti doi membri ai Consiliului, Lorand Turos si Viorel Vasile Buda. Acesta din urma este in concediu.

Pe de alta parte, Legea audiovizualului nu prevede in mod explicit aceasta procedura privind retragerea sprijinului acordat presedintelui Consiliului. In mod concret, potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani".

Radu Calin Cristea a sustinut insa ca votul dat joi de majoritatea CNA, in sedinta cu usile inchise, este legal.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

"Este un vot daca vreti simetric, in opozitie cu votul formulat in CNA in data de 28 decembrie 2012, cand la fel, in aceleasi conditii, sedinta secreta, vot secret, Consiliul a votat candidatura doamnei Laura Georgescu, a inaintat-o Parlamentului si acesta a dat un vot favorabil. Astazi procedeul este oarecum invers, noi cei din Consiliu socotim ca am incercat sa realizam ceea ce ne permitea mandatul. Urmeaza fireste ca decizia finala, decizia care de fapt conteaza, sa fie aceea a Parlamentului, la o data care se va stabili ulterior", a spus Radu Calin Cristea.

Pe de alta parte, Radu Calin Cristea a fost intrebat daca decizia de joi a CNA a fost luata cu cvorumul legal de minimum sase voturi "pentru" din opt membri ai CNA prezenti, in conditiile in care Radu Herjeu nu are inca drept de vot, din cauza "unor probleme birocratice", dupa cum s-a exprimat Cristea. Practic, prin prezenta sa, Herjeu a asigurat efectiv doar existenta a minimum opt membri ai CNA la sedinta.

Citeste si:
Licentele TVR pentru cateva studiouri, prelungite de CNA cu noua ani
Licentele TVR pentru cateva...

"Domnia sa (Radu Herjeu, n.r.) a fost prezent si nu a votat. Domnia sa poate sa ia parte la orice reuniune, inclusiv la o sedinta a CNA, de genul acesta, secreta-nesecreta, dar fara drept de vot", a spus Radu Calin Cristea.

Intrebat de ce a trebuit sa fie luata intr-o sedinta cu usile inchise aceasta decizie, de retragere a sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte al CNA, Radu Calin Cristea a spus: "Pentru ca este o prevedere expresa in lege si anume ca vicepresedintele si presedintele CNA sunt votati de catre membrii Consiliului prin sedinta secreta, fara public".

In fapt, Legea audiovizualului prevede explicit, la articolul 14, ca doar vicepresedintele CNA este ales "prin vot secret".

Astfel, articolul 14 din Legea audiovizualului prevede: "(1) Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) In absenta presedintelui conducerea Consiliului este asigurata de vicepresedinte. (3) Vicepresedintele este ales prin vot secret de catre Consiliu, in prezenta a cel putin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Daca functia de presedinte sau vicepresedinte devine vacanta, se procedeaza la alegerea, in conditiile alin. (1) si (3), a unui presedinte, respectiv vicepresedinte".

Citeste si:
Ciolacu, despre intenția de a desființa Pilonul II de pensii
Ciolacu, despre intenția de a...

De asemenea, articolul 15 din Legea audiovizualului arata ca "(2) Sedintele Consiliului sunt publice, cu exceptia cazului in care se propune presedintele si se alege vicepresedintele, in conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) si (3). (3) Votul este totdeauna deschis, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 14 alin. (1) si (3)".

De altfel, intrebat de MEDIAFAX daca procedura aplicata joi a fost una legala, membrul CNA Gabriel Tufeanu a evitat sa dea un raspuns clar. Totusi, acesta a spus: "E clar ca nu este clar".

Pe de alta parte, CNA nu a ales joi si vicepresedintele Consiliului, intrucat Lorand Turos - unicul membru al CNA care isi depusese candidatura - a anuntat ca isi retrage candidatura. Aceasta functie a devenit vacanta in septembrie 2014, dupa ce Viorel Vasile Buda si-a dat demisia, invocand motive personale. Ulterior, in luna octombrie 2014, Lorand Turos si-a depus candidatura pentru functia de vicepresedinte al CNA.

Citeste si:
România va cumpăra 32 de avioane F-35, valoarea contractului...
România va cumpăra 32 de...

Lorand Turos a spus insa, joi, ca nu este corect ca vicepresedintele CNA sa fie ales intr-o sedinta in care nu sunt toti membrii Consiliului, iar unul dintre membri - Radu Herjeu - nu are inca drept de vot. De asemenea, Lorand Turos a spus ca, daca se continua aceasta procedura privind alegerea vicepresedintelui, el isi retrage candidatura si paraseste sala de sedinte a CNA, ceea ce s-a si intamplat.

Astfel, CNA nu a mai putut organiza alegeri pentru vicepresedintele Consiliului, intrucat in sala de sedinte au ramas doar opt membri ai Consiliului (inclusiv Radu Herjeu care nu avea drept de vot) din cei noua necesari, potrivit Legii audiovizualului.

Pe de alta parte, decizia de retragere a sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte CNA a fost luata de sase membri ai CNA la propunerea Monicai Gubernat.

Gubernat a invocat in acest sens "conflictul permanent" din interiorul CNA, care a ajuns in instanta.

"Avand in vedere conflictul permanent din interiorul institutiei, conflict care a ajuns in instanta, conflictele de interese rezultate in urma acestei actiuni si o sa va dau un singur exemplu, CNA, in calitate de parat (in instanta, n.r.), trebuie sa depuna o intampinare, acea intampinare va suna in felul urmator: «CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat in judecata de doamna Laura Georgescu»; de asemenea, avand in vedere adrese asumate in numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflam din pacate din presa; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse in practica, corespondente cu diverse institutii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea si de imaginea institutiei, va propun spre adoptare o decizie prin care solicitam Parlamentului revocarea din functia de presedinte a doamnei Laura Georgescu", a spus Monica Gubernat.

Ea a facut referire la faptul ca Laura Georgescu, presedintele CNA, a dat in judecata, pe 9 martie, CNA si sase membri ai CNA - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda -, care, in septembrie 2014, i-au redus atributiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al institutiei.

Monica Gubernat propune revocarea Laurei Georgescu de la sefia CNA

Monica Gubernat, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a propus colegilor sai adoptarea unei decizii prin care sa se solicite Parlamentului revocarea Laurei Georgescu din functia de presedinte al Consiliului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.