Social 16 Martie 2015 13:46
Marea majoritate a romanilor (74%) considera ca UE se indreapta in directia cea buna, in timp ce 34% spun ca Romania merge in directia corecta, doar 17% percepand situatia economiei nationale ca fiind buna si foarte buna, potrivit ultimului Eurobarometru.

74% dintre romani se declara optimisti in legatura cu viitorul UE (media europeana fiind de 56%), cu 11% mai multi in 2014 fata de 2013, conform ultimului Eurobarometru prezentat, luni, de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti. 60% dintre romani au incredere in UE, iar 68% se simt cetateni romani, in crestere fata de 56% in 2013.

Marea majoritate a romanilor (74%) considera ca UE se indreapta in directia cea buna, in timp ce numai 34% spun ca Romania merge in directia corecta, scrie MEDIAFAX.

17% dintre repondenti percep situatia economiei nationale ca fiind buna si foarte buna. In ceea ce priveste asteptarile pentru urmatoarele 12 luni, 35% se asteapta ca situatia economica sa se imbunatateasca. 53% dintre romani sunt multumiti de modul in care isi exercita drepturile democratice in cadrul UE, in timp ce doar 25% sunt satisfacuti de modul de functionare a democratiei romanesti, in crestere, totusi, cu 10% fata de 2013.

Totodata, romanii sprijina intr-o masura mult mai mare decat media europeana prioritatile Comisiei Juncker. Astfel, politica de extindere a UE este sustinuta de 72% dintre respondenti, fata de media europeana de 39%, romanii situandu-se pe primul loc in acest sens.

La nivel national, romanii sunt preocupati de somaj si inflatie, precum si de starea sistemului sanitar si de asistenta sociala. 88% dintre cei chestionati apreciaza ca situatia locurilor de munca in Romania este proasta si foarte proasta.

Romanii apreciaza pozitiv drepturile lor in calitate de cetateni europeni, 84% fiind multumiti de dreptul de a lucra in orice stat membru.

Eurobarometrul a fost realizat in perioada 8-17 noiembrie 2014. Au fost intervievate 1.016 de persoane, marja de eroare fiind de 3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.