Social 15 Martie 2015 10:19
Primarul din Slatina, Minel Prina, a fost arestat la domiciliu, in baza unei decizii de sambata seara a instantei supreme, procurorii DNA avand suspiciuni ca edilul este vinovat de trafic de influenta, sentinta fiind luata in dosarul de coruptie al ministrului Darius Valcov.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus ca Lucian Petrut Susala, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firma administrata de Primaria Slatina, sa fie arestat preventiv. El este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, evaziune fiscalas si spalare de bani.

Deciziile de arestare la domiciliu, respectiv de arestare preventiva, pot fi contestate tot la instanta suprema, potrivit MEDIAFAX.

Ministrul Darius Valcov a fost, vineri seara, audiat la DNA. Procurorii i-au adus la cunostinta faptul ca este suspect de trafic de influenta. La iesirea din sediul parchetului, Valcov a spus ca este nevinovat si a negat ca ar fi luat mita.

Anchetatorii au dispus cercetare sub control judiciar a lui Bogdan Petrica Timofte si a lui Cristian Constantin Tomescu. Ambii sunt suspectati de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit DNA, in 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe Darius Valcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina, judetul Olt. Omul de afaceri i-a propus lui Valcov ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, pentru a castiga niste licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, in orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Astfel, in luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este SC Compania De Apa Olt SA, operator regional catre care Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) "Oltul" (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apa si canalizare in aria de implementare a proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Olt".

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

In cadrul acestui proiect au fost incheiate contractele "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava", "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina" si "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt", arata procurorii.

Conform sursei citate, cu ocazia derularii procedurilor de licitatie membrii comisiei au eliminat din caietul de sarcini, in mod abuziv, o parte din conditiile de eligibilitate pentru a favoriza firma omului de afaceri, la comanda actualului ministrul al Finantelor.

In final, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apa Olt pentru mai multe lucrari.

Citeste si:
Un bărbat s-a aruncat de la etajul 10 al unui bloc din Slatina
Un bărbat s-a aruncat de la...

"Administratorul societatii si suspectul Valcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani sa fie remise primarului, in numerar, in lei si numai la sediul firmei. Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, suspectul Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii", potrivit procurorilor anticoruptie.

Procurorii au ajuns la concluzia ca, incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face platile catre Valcov.

In acest context, Darius Valcov l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu actualul primar din Slatina, Minel-Florin Prina, care la vremea respectiva era viceprimar al municipiului. Prina stia de intelegerea dintre cei doi si a hotarat, pentru a disimula provenienta ilegala a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu.

Citeste si:
IGPR: 60 de persoane, sub control judiciar, de la inceputul anului
IGPR: 60 de persoane, sub...

"De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Susala Lucian Petrut, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian si a altui om de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani", potrivit anchetatorilor.

Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in urma intelegerii cu omul de afaceri, ministrul Finantelor a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ doua milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Citeste si:
Autorități nepregătite, elevi fără corn și lapte. Un primar din...
Autorități nepregătite, elevi...

In cauza, DNA efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Social-democratul Minel Prina a fost viceprimar al Slatinei, iar dupa alegerile din 9 decembrie 2012, cand primarul Darius Valcov a demisionat din functie fiind ales senator, a preluat prerogativele de primar. In februarie 2013, Minel Prina a castigat cu peste 70 % alegerile partiale organizate la Slatina pentru fotoliul de primar, fiind desemnat de catre USL sa candideze la aceasta functie, desi in decembrie 2012 a fost condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie.

Minel Prina, fost director al Directiei Tehnice a Primariei Slatina, si Marian Diaconu, fost viceprimar al municipiului Slatina, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in noiembrie 2009, fiind acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Procurorii DNA au stabilit ca in perioada august 2004 - martie 2006 Marian Diaconu, in calitatea sa de viceprimar al municipiului Slatina, cu atributii de coordonare a Directiei Tehnice - Compartimentul Investitii, Lucrari Publice, Licitatii, si Minel Prina, in calitate de director al Directiei Tehnice din cadrul Primariei Slatina, au atribuit in mod ilegal unor firme 18 contracte pentru executia unor lucrari.

In 7 decembrie 2012, magistratii Curtii de Apel Craiova l-au condamnat definitiv pe Prina la patru ani de inchisoare cu suspendare. De asemenea, lui Prina i-au fost intezise mai multe drepturi, printre care dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dar si dreptul de a ocupa o functie ca aceea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

Magistratii Curtii de Apel Craiova au dispus insa si suspendarea executarii "pedepsei accesorii" pe durata termenului de incercare de sase ani, astfel ca acesta a putut candida la alegerile din 3 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.