Social 13 Martie 2015 10:34
Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost retinut pentru 24 de ore, de procurorii anticoruptie, fiind suspectat ca a luat mita pentru a favoriza firmele unui om de afaceri sa obtina contracte de doua miliarde de lei cu primaria.

Vanghelie a fost dus in Arestul Politiei Capitalei, avocatul sau Cristian Ene precizand ca i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, iar edilul si-a rezervat dreptul de a nu face deocamdata declaratii. Marian Vanghelie a fost scos de jandarmi din sediul DNA, unde a stat aproximativ o ora, si dus la Arestul Capitalei.

Avocatul Cristian Ene a precizat ca primarului i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, iar acesta si-a rezervat dreptul de a nu da deocamdata declaratii in fata anchetatorilor. El a mai spus ca procurorii nu au precizat daca vor face sau nu propunere de arestare preventiva pentru Vanghelie, scrie MEDIAFAX.

In acest dosar au mai fost retinuti Mircea-Sorin Niculae, varul primarului Marian Vanghelie, si alte trei persoane, potrivit surselor citate.

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost adus, joi, in jurul orei 22.15, la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a fi audiat. Intrebat de jurnalisti daca a luat mita, Vanghelie a raspuns "O sa va convingeti", inainte de a intra in sediul DNA, adus de jandarmi.

Primarul Marian Vanghelie este suspectat de abuz in serviciu de procurorii DNA, care au facut perchezitii, joi, la locuinta acestuia, timp de aproximativ cinci ore. Primarul a fost scos din casa de mascati, dupa ora 14.00, fiind dus apoi la Primaria Sectorului 5, unde au avut loc perchezitii in prezenta acestuia, timp de aproape opt ore. De acolo, primarul a fost adus la DNA pentru audieri si retinut dupa aproximativ o ora.

Avocatii acestuia au declarat ca edilul este suspectat de abuz in serviciu, de la locuinta sa fiind ridicate mai multe ceasuri de valoare, precum si documente privind un teren care ii apartine fostei sale soacre.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, primarul Marian Vanghelie este suspectat ca, incepand din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina contracte cu primaria in valoare de doua miliarde de lei, primind in schimb un comision de 20 la suta.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, edilul percepea un "comision" de aproximativ 20 la suta din valoarea acestora, care era platit de omul de afaceri prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinut si Mircea-Sorin Niculae, var al lui Vanghelie, spun anchetatorii in documentele citate.

"Comisionul" ar fi fost platit, in parte, si sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, in virtutea carora firma Premier Palace SRL, controlata de Marin Dumitru prin intermediul unor societati de tip off-shore, ar fi platit sume semnificative de bani unor firme controlate, prin interpusi, de catre Marian Vanghelie. Firmele beneficiare ar fi fost Bucuresti S.A. si Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea-Sorin Niculae, cea din urma fiind administrata in fapt de Oana Niculescu-Mizil, Calex Business S.R.L., controlata de Tiberiu Bodea, un apropiat al lui Vanghelie, si Economat Sector 5 S.R.L., al carei director general este Laura Ciocan, tot o persoana apropiata lui Vanghelie, potrivit anchetatorilor.

Citeste si:
Dan Diaconescu, reținut de poliție. Fostul patron OTV este acuzat...
Dan Diaconescu, reținut de...

Pentru garantarea platii "comisionului" de 20 la suta din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societatii comerciale Splai S.A., care are in proprietate numeroase cladiri si terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, partile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care detine majoritatea actiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate in favoarea soferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Din 2007 si pana in prezent, Vanghelie si varul sau Mircea-Sorin Niculae, actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti S.A. si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management S.R.L., au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Citeste si:
Marian Vanghelie, în libertate sub control judiciar. Poate lua...
Marian Vanghelie, în...

La randul sau, Oana Mizil, incepand cu o data nedeterminata inca si inclusiv in prezent, in calitate de parlamentar si de administrator de fapt al Fashion Brand Management S.R.L., a efectuat operatiuni financiare ca acte de comert, exercitandu-si influenta conferita de functia publica, pentru a obtine pentru aceasta societate foloase necuvenite, constand in venituri suplimentare substantiale, se mai arata in documentele citate. Ca administrator al Fashion Brand Management S.R.L., Oana Mizil administra in fapt activitatea a patru magazine care functioneaza sub marca Tartine et Chocolat, situate in Bucuresti, mai spun anchetatorii in documentele citate.

Anchetatorii mai noteaza ca, din septembrie 2014, avocatul Mihai-Doru Giugula i-a acordat lui Marin Dumitru asistenta juridica intr-un dosar in care este cercetat pentru evaziune fiscala, din dispozitia lui Vanghelie si in mod nesolicitat de catre beneficiar. Giugula ar fi actionat in vederea obtinerii, in urma studierii dosarului si participarii la actele de urmarire penala, de informatii care il interesau pe Vanghelie si in vederea influentarii omului de afaceri sa nu faca declaratii incriminatorii pentru primar.

Citeste si:
Incendiu la un bloc din Ferentari. Polițiștii și procurorii au...
Incendiu la un bloc din...

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice, Partidul Social Romanesc.

Deputata PSD Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiata la DNA in acest dosar, fiind suspectata de operatiuni de comert incompatibile cu functia.
Dupa audiere, Mizil si-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu a anuntat ca ea va fi exclusa din PSD ca urmare a faptului ca apare pe listele de sustinatori ai Partidului Social Romanesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.