Social 11 Martie 2015 13:18
Situatia Romaniei privind comportamentele alimentare nesanatoase este asemanatoare cu cazurile altor tari europene, inregistrandu-se un consum mare de zaharuri si de grasimi, a declarat, miercuri, expertul Organizatiei Mondiale a Sanatatii Joao Breda, la conferinta MEDIAFAX.

Expertul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a spus, la conferinta in care sunt prezentate rezultatele studiului "Cosul National de Alimentatie Sanatoasa", ca exista o preocupare privind impactul dietei, nu doar asupra romanilor, ci si asupra intregii populatii a Europei.
Joao Breda a atras atentia ca dieta nesanatoasa, combinata cu lipsa activitatilor fizice, duc la o problema in Europa, impactul negativ fiind numarul mare de cazuri de diabet, de cancer sau de boli cardiovasculare.

Expertul OMS a subliniat ca toate aceste boli au la baza comportamente legate de alimentatie. De asemenea, ea a precizat ca situatia este intalnita atat in tarile bogate, cat si in cele sarace, cele mai expuse fiind grupurile vulnerabile, a caror dieta se bazeaza preponderent pe zaharuri si grasimi. Joao Breda a adaugat ca una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei este consumul de tutun, aratand ca, in locurile publice, se fumeaza peste tot.

"OMS este preocupata de situatia din Europa. Romania merge in aceeasi directie cu alte tari, inregistrand un consum mare de grasimi si de zahar. Nu putem spune ca aveti o situatie mai rea decat ceilalti. Exista tendinta de a ne occidentaliza si asta vine la pachet cu altele: cancer, dibet, boli cardiovasculare, dar si cele cauzate de consumul de tutun, aceasta fiind una din cele mai mari probleme pe care o aveti in Romania. Sunteti tara in care fumeaza cei mai multi oameni. In locuri publice, se fumeaza peste tot. Nu mai e ceva modern si, in majoritatea tarilor europene, nu mai exista asa ceva. Trebuie sa faceti ceva", a spus expertul OMS.

Joao Breda a recomandat activitatile fizice, aratand ca acestea sunt cu adevarat foarte importante. "In Romania, se bea si se mananca mult, dar activitatea fizica este mult mai importanta. (...) Aveti nevoie de nutritionisti, pentru ca sistemul medical este cu adevarat important si, daca nu schimbati comportamente, veti cheltui foarte multi bani inutil si va trebui sa chetuiti din ce in ce mai mult, fara ca investitia sa aiba rezultate", a mai spus reprezentantul OMS. Joao Breda a adaugat ca preventia este foarte importanta si, desi toata lumea este de acord cu acest lucru, in realitate se lucreaza foarte putin pe aceasta problema.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Conferinta in care sunt prezentate rezultatele studiului "Cosul National de Alimentatie Sanatoasa" este organizata de agentia de presa Mediafax, in parteneriat cu Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.