Social 9 Martie 2015 15:50
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma spune ca are o "mare satisfactie" ca dosarul mineriadei va fi redeschis, sustinand ca pentru fostul presedinte Ion Iliescu exista o singura pedeapsa - "condamnare pe viata pentru crime impotriva umanitatii".

Miron Cozma a declarat, luni, ca are "marea satisfactie" ca dosarul mineriadei se va redeschide si ca este "chiar incantat" de acest lucru, deoarece minerii au fost "propaganda".

"As vrea sa spun ca am marea satisfactie ca, alaturi de alti doi domni, despre care parerea mea e ca si lor trebuie sa li se aprobe acel dosar - Doru Maries de la Asociatia 21 Decembrie si Marin Stoica, victima a batailor crunte de la televiziunea nationala -, am reusit in 2010, sa cerem anchetarea evenimentelor si, bineinteles, redeschiderea dosarului iunie ‘90, pentru ca adevaratii vinovati sunt inca in libertate si nu au platit. Toate cele trei dosare au fost reunite si solutia e cea pe care o stiti si sunt chiar incantat ca se va relua ancheta asupra evenimentelor iunie ‘90, pentru ca minerii nu au fost altceva decat propaganda si nu au fost nici macar, culmea ironiei, foarte multi. Nu a vazut nimeni si, numai dupa ce eu am inceput demersurile pentru adevar, s-a aflat ca, de fapt, minerii nu au fost pe 13 iunie 1990 in Bucuresti, atunci cand au fost omorati sase oameni. Or, minerii au venit cu un tren pus la dispozitie de Traian Basescu, cu 15 vagoane, un altul cu sapte si altul cu patru vagoane. Deci, au fost prea putini mineri si nu atat de multi cati se zice ca au fost. Se fac confuzii intre iunie ‘90 si septembrie ‘91, cand minerii au venit in forma", a declarat Miron Cozma, pentru MEDIAFAX.

ICCJ a decis: Dosarul Mineriadei din iunie 1990, REDESCHIS

Cozma si-a amintit si cum l-a "sechestrat" pe Ion Iliescu, la Cotroceni.

"L-am sechestrat pe Iliescu si o spun cu toata responsabilitatea, la Cotroceni. Stiti foarte bine ca i-am cerut demisia in Parlament. Ion Iliescu, in perioada in care eu am luat cuvantul in Parlament, eu i-am cerut demisia in Parlament. El era sechestrat la Cotroceni de catre mine. Daca Parlamentul lua decizia ca el sa fie demis, iesea de acolo cu catuse", a mai spus fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

Intrebat daca fostul presedinte Ion Iliescu ar trebui pedepsit, Miron Cozma a spus ca acesta ar trebui condamnat pe viata.

"Este cea mai mare satisfactie a mea (ca Ion Iliescu ar putea fi urmarit penal - n.r.), nu sunt ranchiunos si nu vorbesc nici dintr-un punct de vedere al unei satisfactii personale, ci pentru adevarul istoric care trebuie aflat si s-a dovedit ca minerii au fost o forta nu represiva, cum s-a spus, ci o forta care a luptat in permanentata pentru drepturile lor si pentru idealurile noastre ale celorlalti. De ce nu se da dosarul meu de la Securitate? Pai de ce sa-l faca pe Miron Cozma erou? Eu, in 1977 l-am sechestrat pe Ceausescu, cu minerii de la Lupeni si din Valea Jiului. Din punctul meu de vedere, pedeaspa lui Ion Iliescu e una singura: condamnarea pe viata, pentru ca e vorba de crime impotriva umanitatii", a declarat Miron Cozma.

Citeste si:
Ion Iliescu poate fi achitat penal în legătură cu moartea a patru...
Ion Iliescu poate fi achitat...

In 26 februarie, Miron Cozma afirma, in cadrul unei dezbateri pe tema Mineriadei din iunie 1990, ca nu are remuscari pentru persoanele ucise in timpul evenimentelor, intrucat el ar fi fost adus cu forta la Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.