Social 7 Martie 2015 15:28
Modalitatea de executare a atacurilor cibernetice a evoluat, insa, din cauza legislatiei in vigoare, DIICOT se afla in imposibilitatea de a obtine probe tehnice legate de comunicatiile GSM, a spus, vineri, procurorul sef adjunct al structurii din Ministerul Public.

"In domeniul infractiunilor informatice se remarca o abordare din ce in ce mai tehnica a probatoriului si in acest context vreau sa subliniem inca o data ca suntem in imposibilitatea obtinerii de probe tehnice legate de identificarea unor puncte de acces ale utilizatorilor finali in cadrul comunicatiilor de tip GSM sau a celor de date si ca ne asteptam de la legiuitor sa ne puna in mana un instrument viabil pentru combaterea acestui tip de infractiune tehnica", a spus procurorul sef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, vineri, dupa sedinta de bilant a institutiei pentru anul 2014.

Reprezentantul institutiei a adaugat ca atacurile informatice au evoluat. Acest lucru s-a intamplat, spun ea, prin depasirea masurilor de securitate, modificarea datelor informatice, perturbarea functionarii sistemelor informatice, "anumite entitati din Romania devenind tinta unor atacuri cibernetice complexe ce urmaresc de cele mai multe ori obtinerea de informatii sensibile".

Adjunctul institutiei a precizat, privitor la infractiunile de terorism si a celor contra securitatii statului, ca "au fost evaluate periodic, in colaborare cu SRI, vulnerabilitatile generate de infiintarea statului islamic si aparitia fenomenului luptator strain". "Au fost monitorizate activitatile de propaganda, de prozelitism si radicalizare, desfasurate de adepti ai unor entitati extremiste pe teritoriul Romaniei si fenomenele de izolare ale unor cetateni romani cu preocupari pe linia confectionarii de arme artizanale si materiale explozive", a mai spus aceasta, potrivit mediafax.

Hosu a vorbit si despre fenomenul evaziunii fiscale, precizand ca "s-a mentinut pe aceeasi linie agresiva, fiind foarte des intalnit procedeul utilizarii firmelor fantoma". "S-a mentinut constant fenomenul contrabandei cu produse accizabile prin granita cu Serbia, cu Ucraina, cu Republica Moldova si s-a mentinut constant fenomenul obtinerii de credite cu documente falsificate si al delapidarii patrimoniului societatilor comerciale prin utilizarea firmelor off-shore", a mai aratat Hosu.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

In cadrul anchetelor economice ale DIICOT, a mentionat adjunctul institutiei sa precizeze, "au fost folosite eficient comisiile rogatorii pentru verificarea relatiilor comerciale in cadrul operatiunilor intra-comunitare si pentru identificarea liderilor grupurilor infractionale ale caror venituri erau colectate in conturile societatilor nerezidente. Activitatea DIICOT in cadrul acestui fenomen s-a desfasurat in stransa cooperarea cu SRI ca autoritate nationala in materia prevenirii si combaterii terorismului".

La prezentarea raportului de activitate a DIICOT, care a avut loc cu usile inchise, au fost prezenti ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, vicepremierul Gabriel Oprea, seful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Iacob, precum si membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeste si:
Se implinesc 25 de ani de la primul apel GSM
Se implinesc 25 de ani de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.