Social 5 Martie 2015 17:59
Femeile au un nivel mai ridicat de educatie, reprezentand 60 la suta din numarul total al absolventilor de studii superioare, insa rata de angajare pe piata muncii este cu 12 procente mai mica decat in cazul barbatilor, arata date statistice citate de Fundatia Estuar.

Fundatia Estuar informeaza, intr-un comunicat transmis joi, ca cele mai recente statistici claseaza Romania printre tarile din Uniunea Europeana cu cel mai mare decalaj intre rata ocuparii fortei de munca la femei si la barbati, doar 58,6 la suta dintre femei fiind active pe piata muncii, in comparatie cu 70,7 la suta in cazul barbatilor.

Cauzele acestui decalaj sunt puternic legate de ingrijirea familiei si activitatile casnice, responsabilitate care in Romania cade in mare parte in sarcina femeilor, acestea alocand aproximativ patru ore si jumatate in fiecare zi pentru acest tip de activitati, in timp ce barbatii se limiteaza la doua ore. De asemenea, rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor care au copii este mult mai scazuta decat in cazul femeilor care nu au copii, fenomen care se reflecta invers in cazul barbatilor, scrie MEDIAFAX.

Per total, femeile muncesc mai mult decat barbatii, conform acelorasi statistici, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 64 de ore pe saptamana in cazul femeilor, in comparatie cu 53 de ore in cazul barbatilor. "Decalajul dintre sexe pe piata muncii este puternic influentat de evenimentele de-a lungul vietii, intreruperea muncii active afectand puternic pe termen lung posibilitatea de revenire. Situatia devine si mai dramatica in cazul femeilor trecute de 55 ani, unde Romania se afla pe ultimele locuri in UE, cu un procent de doar 30 la suta ocupare in randul femeilor. Evenimentele legate de viata, alaturi de segregarea pe criteriu de sex, dar si discriminarea, rezulta intr-o excluziune a femeilor de pe piata muncii si intr-un final la un risc de saracie mult mai mare in cazul femeilor, decat al barbatilor", mai arata sursa citata.

Citeste si:
Gecile pentru bărbați: 3 tendințe pentru sezonul rece
Gecile pentru bărbați: 3...

Fundatia Estuar a inceput proiectul "Respect si Sanse Egale pentru Femei", in cadrul caruia ofera cursuri de formare profesionala in mai multe meserii: confectioner, casier, bucatar, dar si ajutor pentru initierea unei afaceri si sprijin pentru ingrijirea copiilor, pentru ca orice femeie sa poata ramana activa cat mai mult pe piata muncii. Peste 500 de femei vor fi instruite in cadrul proiectului si va fi dezvoltat un centru-pilot educational pentru copiii persoanelor care vor cauta asistenta, cei mici beneficiind gratuit de servicii de ingrijire si educatie, transportul catre centru fiind si el gratuit. De asemenea, vor fi sprijinite femeile care vor sa urmeze calea antreprenoriatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.