Social 5 Martie 2015 10:46
Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, a venit, joi dimineata, la DNA Ploiesti, surse judiciare afirmand ca ea a fost citata ca martor in dosarul privind fraudarea de fonduri europene, in care este arestat cumnatul premierului, Iulian Hertanu.

[UPDATE]

Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, a fost intrebata de catre jurnalisti, la iesirea de la audierile de la DNA Ploiesti in dosarul in care este arestat ginerele sau, Iulian Hertanu, daca este consilier la vreuna din firmele acestuia, ea a raspuns doar: "Sunt soacra, nu consilier".

Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, a iesit, joi, de la DNA Ploiesti, dupa aproximativ o ora de audieri, avocatul acesteia spunand ca aceasta are calitatea de martor si ca va ramane cu aceasta calitate, transmite MEDIAFAX.

Intrebata daca confirma zvonurile potrivit carora lucra ca si consilier intr-una din firmle econtrolate de Hertanu, Cornelia Naum a spus: "Sunt soacra, soacra, nu consilier".

De altfel, aceasta a fost singura declaratie facuta de catre mama premierului la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie Ploiesti, unde a fost audiata in dosarul vizand fraude cu fonduri europene, in care este arestat preventiv ginerele sau, Iulian Hertanu, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba.

Referindu-se la intrebarea jurnalistilor cu privire la o eventuala calitate de consilier a Corneliei Naum in una dintre firmele ginerelui acesteia, avocatul Bogdan Vlad a catalogat informatia drept "o speculatie de presa".

Dupa ce a iesit de la audieri, Cornalia Naum a urcat in masina avocatului sau si a parasit curtea institutiei.


[UPDATE]

Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, a iesit, joi, de la DNA Ploiesti, dupa aproximativ o ora de audieri, avocatul acesteia spunand ca are calitatea de martor si ca va ramane cu aceasta calitate.

"Va pot garanta ca este martor (n.r. - Cornelia Naum) si ca va ramane cu aceasta calitate. Doamna are un contract de munca part-time cu societatea fiicei dansei, dar nu are nicio legatura cu societatile in legatura cu care s-a retinut actiunea presupus infractionala in cauza. Sigur ca a participat la niste discutii la un moment dat intre anumite persoane care au o anumita calitate in acest dosar. Cu privire la aceste lucruri a fost intrebata", a declarat avocatul Bogdan Vlad.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...


Cornelia Naum a ajuns la sediul DNA Ploiesti, joi, in jurul orei 9.15, venind singura. Asteptata de jurnalisti, care i-au pus o serie de intrebari despre calitatea in care va fi audiata si daca stia despre afacerile ginerelui sau, Iulian Hertanu, Cornalia Naum a raspuns: "Dau declaratii la DNA, nu la dumneavoastra. Astept sa ma intrebe procurorii".

La insistentele jurnalistirlor in ceea ce priveste afacerile lui Hertanu, Cornelia Naum a raspuns: "Nu-mi puneti intrebari din astea. Eu va pazesc pe dumneavoastra sa nu cadeti".

Avocatul Corneliei Naum, Bogdan Vlad, a declarat, joi, ca mama premierului Victor Ponta se afla la DNA Ploiesti intrucat a fost citata in calitate de martor. "Vom participa la aceasta activitate procedurala", le-a declarat jurnalistilor Bogdan Vlad, dupa intrarea Corneliei Naum in sediul Serviciului Teritorial Ploiesti al DNA.

Citeste si:
Un nou tip de fraudă: escrocherii în numele Poliției. Cum sunt...
Un nou tip de fraudă:...

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca mama premierului Victor Ponta a fost citata sa se prezinte la DNA Ploiesti pentru a fi audiata in calitate de martor in dosarul in care este arestat ginerele sau, Iulian Hertanu.

In 26 februarie, si sora premierului Victor Ponta, Alexandra Hertanu, a fost audiata la Serviciul Teritorial Ploiesti al Directiei Nationale Anticoruptie, in acelasi dosar in care sotul sau, Iulian Hertanu, este arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, sub acuzatia de deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala.

La inceputul lunii martie, liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirma ca este afectat de verificarile efectuate de procurorii DNA fata de membri ai familiei sale, deoarece il doare cand se intampla ceva cu familia sa, evitand in continuare sa comenteze despre dosar sau responsabilitatea cumnatului sau.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

Intrebat, la Antena 3, daca este afectat de verificarile efectuate de procurorii DNA fata de membri ai familiei sale, Ponta a raspuns ca da.

"Normal ca sunt afectat. Eu nu ma apuc sa mint poporul si oamenii. Tineti minte: "Intre justitie si fratele meu aleg justitia” (referire la declaratiile fostului presedinte Traian Basescu-n.r.). Nici nu stiai daca sa plangi sau sa razi de ipocrizie. Nu. Ma doare cand se intampla ceva cu familia mea. Nu am comentat si nu o sa comentez nicio secunda nimic legat de dosarul si de responsabilitatea cumnatului meu. E vinovat, plateste! Nu-i vinovat…M-a afectat foarte tare linsajul mediatic. Subliniez ca imediat niste smecheri din propaganda basista au zis: “Uite, Ponta ataca procurorii”. Hai, ma, da’ ce, Rares Bogdan e procuror?! Sau ce?! Linsajul mediatic la adresa mamei mele, care, repet, pana la 72 de ani, eu asta cred, nu i-a zis niciun vecin vreodata “domn’e, esti sefa de familie mafiota”. Asta sigur ca ma doare si ma afecteaza foarte tare, dar trebuie sa le ducem pe toate", a spus Ponta.

Citeste si:
[Update] Ce a declarat Ponta la iesirea de la DNA Ploiesti
Update  Ponta, la DNA...

In dosarul in care au fost arestati preventiv Iulian Hertanu si Vladimir Ciorba au fost pusi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociata, alaturi de ginerele sau, Iulian Hertanu, in firma "Hertanu Projects" SRL. Hertanu mai este asociat in firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociati, in timp ce sotia sa, Alexandra Florina Hertanu, sora premierului Victor Ponta, este asociata in firma SC Exfin 2000 SRL, unde detine 49 % din actiuni, iar o alta persoana, Natalia Maier, detine 51 % din actiunile firmei.
Firma Hertanu Projects SRL, al carei asociat principal este Iulian Hertanu, a fost inregistrata in anul 2004, cu sediul social in Bucuresti si are ca principal domeniu de activitate specific agentiilor de publicitate. Hertanu detine 95% din aceasta firma, al carei administrator este, in timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comertului alte cateva zeci de activitati secundare, de la editarea ziarelor la "activitati de servicii suport pentru invatamant” sau intermedieri in comertul cu animale.

In anul 2011, Hertanu Projects SRL a avut un numar mediu de 2 salariati si a inregistrat un profit net de 9.979 lei la o cifra neta de afaceri de 87.929 lei. Un an mai tarziu, in 2012, firma a inregistrat o cifra de afaceri neta de 115.322 lei si un profit net de 4.026 lei, pentru ca in 2013 cifra de afaceri neta sa scada la 9.700 lei, iar firma sa raporteze o pierdere bruta de 29.603 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.