Social 4 Martie 2015 15:41
Reprezentantii Consiliului Judetean Mures avertizeaza ca centrul istoric al Sighisoarei risca sa fie exclus de pe lista siturilor UNESCO, din cauza ca imobilele sunt restaurate fara avize si prin tehnici incorecte, iar lucrarile au loc "cu distrugeri iremediabile, irecuperabile si ireversibile".

Arhitectul-sef al judetului, Razvan Sipos din cadrul Consiliului Judetean Mures, a declarat, miercuri, ca exista "ingrijorari indreptatite" legate de "posibilitatea mentinerii" municipiului Sighisoara pe lista siturilor UNESCO, din cauza neregulilor constatate la capitolul disciplina in constructii.

Sipos a spus ca a descoperit o serie de nereguli incepand de anul trecut, de cand a preluat responsabilitatile de arhitect sef al Sighisoarei pentru ca postul a ramas vacant in iunie.

"Problema cea mai grava este ca se construieste neautorizat si fara avizul Ministerului Culturii. Faptul ca se monteaza ferestre de tip termopan este cea mai mica problema, grav este ca se lucreaza fara respectarea normelor de restaurare, cu distrugeri iremediabile, irecuperabile si ireversibile. Exista o disciplina in constructii care este scapata de sub control si pierderile pot fi imense. Incapacitatea adminsitratiei ridica semne de intrebare daca acest sit isi pastreaza autencicitatea pentru care a fost introdus pe lista UNESCO, pentru ca risca sa fie exclus", a declarat arhitectul-sef, pentru MEDIAFAX.

Conform acestuia, multe lucrari executate la imobile monumente istorice nu sunt autorizate, iar altele pentru care s-au obtinut documente legale nu sunt restaurate cu respectarea proiectelor.

Sipos sustine, de asemenea, ca unele autorizatii "au fost emise de primarie fara respectarea legii", iar in multe cazuri nu are loc o receptie a lucrarilor, astfel ca nu se verifica daca au fost respectate conditiile tehnice. Arhitectul-sef al judetului a precizat insa ca pana in acest moment "nimeni nu a facut vreun demers pentru excluderea de pe lista siturilor UNESCO". El a adaugat ca recomanda constituirea unei comisii locale de urbanism, care sa isi exprime punctul de vedere in cazul fiecarei lucrari executate si sa urmareasca respectarea proiectelor.

Pe de alta parte, primarul interimar al Sighisoarei, Dan Eugen Bandea, a declarat ca administratia locala acorda "toata atentia" centrului istoric si il va sprijini pe viitorul arhitect-sef. "Pentru conservarea si protejarea sitului, Sighisoara a facut timp de trei ani (2011-2013) parte din proiectul european HERITPROT, privind protectia la foc si imbunatatirea sistemelor de stingere a incendiilor in Centrele istorice inscrise in patrimoniul mondial. In consecinta, Sighisoara este singurul oras din Romania in care pompierii beneficiaza de cel mai complex si mai exhaustiv plan de implementare/actiune pentru riscul la foc al sitului UNESCO", a afirmat primarul interimar.

Citeste si:
Peste 80% din hotelurile din Sighișoara, închise pe fondul...
Peste 80% din hotelurile din...

Conform acestuia, "de la inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial nu a existat si nici nu exista vreo notificare din partea Comitetului Patrimoniului Mondial referitoare la posibilitatea excluderii Centrului Istoric Sighisoara din Lista UNESCO".

"A existat doar o scurta perioada de monitorizare in perioada in care se vehicula construirea Dracula Parc undeva la limita orasului. Neregularitatile la care domnul arhitect sef al judetului face referire, fara a da insa si exemple concludente, vor fi verificate, iar acolo unde acestea se vor constata, se va proceda conform legislatiei in vigoare", a adaugat edilul.

Centrul istoric al orasului Sighisoara a fost inclus in Lista patrimoniului mondial in anul 1999.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.