Social 3 Martie 2015 18:07
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat marti ca reprezentantii institutiei sale le-a propus minerilor blocati in subteran la Crucea o majorare a salariilor de 300 de lei lunar pana la rectificarea bugetara, solicitandu-le acestora sa renunte la protest.

Gerea a fost intrebat care este punctul sau de vedere legat de protestul minerilor de la Crucea, de la mina de uraniu.

"Imi pare rau ca s-a ajuns aici, eu am facut apel la intelegere. Acel protocol a fost o baza de lucru, la momentul respectiv au fost consultati, mai ales cu conducerea companiei (Compania Nationala a Uraniului, n.r.) si cu acordul conducerii companiei s-a constatat ca ar fi putut exista resurse financiare, dupa care s-a semnat un proces verbal de catre conducerea companiei si semnatarii acelui protocol, in afara de Ministerul Energiei, prin care s-a prins acolo prevederea ca aplicarea protocolului se va face exact in momentul cand vor exista resurse bugetare, pentru ca la momentul respectiv nu se puteau aplica. Nu putea protocolul sa intre in vigoare cu aplicare imediata. Si atunci, am zis sa asteptam rectificarea bugetara. Noi, insa, am propus o marire a veniturilor pana la momentul cand se putea face si aceasta operatiune din punct de vedere legal, si anume, a maririi bazei salariale", a declarat ministrul Gerea, potrivit MEDIAFAX.

El a indicat faptul ca in urma protestelor directorul Companiei Nationale a Uraniului si-a dat demisia si urmeaza sa inceapa "procedurile" pentru numirea unei noi conduceri.

"Eu sper totusi ca minerii blocati in subteran sa inteleaga ca noi facem absolut toate eforturile pentru a le creste veniturile, intelegem foarte bine situatia in care se afla si dansii si familiile lor, suntem de acord ca veniturile lor sunt mult sub ceea ce ar trebui sa fie si de aceea noi vom depune absolut toate eforturile din punct de vedere legal de a le satisface cererile, dar aceasta rezolvare nu are cum sa intervina imediat", a mai spus Gerea.

Ministrul i-a rugat pe protestatari sa accepte cresterea de venituri propusa, care este "aproape de varianta din protocol" timp de cateva luni, pana la rectificarea bugetara.

Citeste si:
În ce sector va crește salariul minim pe economie. Mulți români...
În ce sector va crește...

Intrebat care este cuantumul de majorare propus pana la rectificare, Gerea a raspuns ca este vorba de 300 de lei lunar.

Aproximativ doua sute de mineri, care s-au blocat de luni in subteran, continua si marti dimineata protestul si asteaptau pana la ora 14.00 ca revendicarile sa le fie solutionate, amenintand ca, in caz contrar, vor intra in greva foamei.

Potrivit unor protestatari de la EM Crucea, aproximativ doua sute de mineri sunt blocati in subteran, atat in zona troitei din mina Crucea, care nu e in zona de exploatare, dar sunt si in mina Botusana, in zona de exploatare, in timp ce alti angajati protesteaza in zona atelierelor. Minerii au sustinut ca asteapta ca pana la ora 14.00 sa li se rezolve solicitarile, amenintand ca, in caz contrar, protestul se va radicaliza si vor intra in greva foamei, intentionand sa-si ia alaturi de ei, in subteran, sotii sau copiii.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Marti, dupa o intalnire cu ministrul Gerea, directorul general al Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din functie, el sustinand ca demisia sa nu are legatura cu discutiile avute cu ministrul si nici cu protestele minerilor de la Crucea. Surse politice sustin ca in functia de director general al Companiei Nationale a Uraniului ar putea fi numit Constantin Harasim, fost subprefect al judetului Suceava, demisionar din PNL si sustinator PLR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.