Social 3 Martie 2015 17:27
Reprezentantii Muzeului National Brukenthal sustin ca, din cauza deteriorarii Palatului Brukenthal, cladire veche de 200 de ani, institutia este la un pas de restrictionarea partiala a accesului vizitatorilor, apropiindu-se de momentul inchiderii portilor, ei lansand o campanie pentru restaurare.

Reprezentantii Muzeului National Brukenthal au declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX ca au lansat campania "White Palace - Dark Story” pentru restaurarea Palatului Brukenthal din Sibiu, cladire veche de peste doua sute de ani, care nu a beneficiat de reparatii capitale, instrumentul principal fiind o petitie care poate fi semnata pe site-ul oficial al institutiei.

"Monument istoric de categorie A, Palatul Brukenthal nu a fost niciodata restaurat integral in cele peste doua secole de functionalitate a cladirii. Considerand faptul ca in anul 2017 se implinesc 200 de ani de la inaugurarea in Palatul Brukenthal a primului muzeu din Romania, campania «White Palace - Dark Story» (Palat alb - poveste intunecata) are ca scop constientizarea publicului asupra starii de deteriorare a cladirii monument istoric si a necesitatii imperative de demarare a lucrarilor de restaurare”, arata organizatorii campaniei in descrierea acesteia.

Potrivit acestora, in perioada 1 martie - 31 mai petitia pentru restaurarea Palatului Brukenthal poate fi semnata online pe site-ul muzeului www.brukenthalmuseum.ro sau la sediile Muzeului National Brukenthal. “Intr-o perioada in care media se confrunta cu o abundenta de informatii de natura politica, sociala si economica, Muzeul National Brukenthal a ales conceptul narativ al unei povesti ce prezinta actualitatea in dialog cu trecutul. Vom incerca sa atragem atentia asupra aspectelor necunoscute si detaliilor care scapa observatiei directe sau sunt greu de observat cu ochiul liber”, sustin reprezentantii Muzeului Brukenthal.

Timp de trei luni, reprezentantii institutiei vor incerca prin diferite moduri sa atraga atentia publicului asupra necesitatii restaurarii monumentului si vor prezenta povesti mai putin cunoscute despre istoria acestuia. “«White Palace - Dark Story» este o poveste din Transilvania; nu despre un castel si un conte, ci despre un palat si un baron, nu despre o mostenire misterioasa, ci despre o mostenire publica. Este povestea unui vis vechi de secole a carui lumina se stinge in zilele noastre. Palatul Brukenthal si colectiile Baronului Samuel von Brukenthal au fost destinate prin testament unei vieti publice. Din cauza agravarii starii de conservare a cladirii, restrictionarea partiala a accesului vizitatorilor este iminenta, palatul apropiindu-se treptat de momentul inchiderii portilor", arata reprezentantii muzeului.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

Potrivit acestora, costurile pentru restaurarea temeinica a cladirii s-ar putea ridica la sume cuprinse intre 30 si 50 de milioane de euro. In aceasta faza a campaniei, reprezentantii muzeului nu si-au propus strangerea de fonduri, insa petitia va fi folosita ca un instrument ulterior de obtinere a fondurilor necesare restaurarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.