Social 3 Martie 2015 12:58
Recursul lui Ionut Alexandru Gologan, romanul condamnat la moarte pentru trafic de droguri in Malaysia, a fost respins, iar avocatul sau a introdus, in regim de urgenta, cererea de recurs la o instanta superioara, Curtea Federala de Justitie, a precizat, marti, MAE.

Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie, apelul introdus de Ionut Alexandru Gologan, un tanar de 23 de ani din judetul Prahova, arestat pentru trafic de droguri si condamnat la pedeapsa capitala in prima instanta, pe 16 octombrie 2013, si a decis respingerea apelului si mentinerea sentintei primei instante.

In urma acestei decizii, avocatul cetateanului roman a introdus, in regim de urgenta, cererea de recurs la o instanta superioara, respectiv Curtea Federala de Justitie a Malaysiei, in prezent fiind asteptata decizia autoritatilor judiciare malaysiene privind stabilirea termenului de judecata, a precizat MAE, subliniind ca cetateanul roman a fost reprezentat de avocatul ales, iar la sedinta de judecata a asistat si un reprezentant al Ambasadei Romaniei in Malaysia, scrie MEDIAFAX.

Ministerul de Externe informeaza ca, inca de la arestarea cetateanului roman, Ambasada Romaniei la Kuala Lumpur a intreprins "multiple demersuri pe canalele diplomatice si consulare in vederea acordarii asistentei de specialitate in beneficiul acestuia, in special pentru identificarea cailor optime de aparare, in scopul evitarii pedepsei capitale". In acest sens, au existat contacte la nivelul ministrilor afacerilor externe ai Romaniei si Malaysiei.

De asemenea, in continuarea demersurilor vizand salvarea vietii cetateanului roman, reprezentantii Ambasadei Romaniei in Malaysia "tin permanent legatura cu avocatul acestuia - un avocat de renume international, specializat pe cazurile de trafic de droguri pasibile de condamnarea la pedeapsa capitala".

Totodata, MAE subliniaza ca au fost intreprinse numeroase demersuri la nivel diplomatic ce au vizat realizarea unor schimburi de experienta cu statele membre ale Uniunii Europene si cu alte state terte care au gestionat cazuri similare, precum si cu organizatii internationale specializate in strategiile de evitare a pedepsei capitale. Pe plan intern, au fost organizate reuniuni interinstitutionale cu autoritatile romane competente, pentru identificarea celor mai eficiente solutii de gestionare a situatiei.

Citeste si:
Atenționare de călătorie în Germania. Mari greve pe mai multe...
Atenționare de călătorie în...

Ministerul de Externe va continua, in regim permanent, demersurile de asistare a cetateanului roman si va utiliza "toate mecanismele legale conform competentelor specifice, pentru identificarea unor solutii destinate salvarii vietii acestuia".

In paralel cu actiunile derulate, pentru preintampinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, inca din anul 2013, o ampla campanie de constientizare a cetatenilor romani cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri in state ale caror sisteme legislative prevad pedeapsa cu moartea pentru asfel de infractiuni.

Promovata sub deviza "Drogurile iti schimba destinatia", campania anti-drog este destinata publicului larg si informeaza in legatura cu aspecte mai putin cunoscute privind legislatia unor tari precum Malaysia, precizeaza MAE.

Citeste si:
Ambasadei Ucrainei în România: „Nu mai filmaţi şi nu mai postaţi pe...
Ambasadei Ucrainei în...

Romanul condamnat la moarte in Malaezia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima data a fost in localitatea natala in vara anului 2012, cu o luna inainte de a fi arestat, a declarat , pe 16 octombrie 2013, primaru localitatii, Ilie Gheorghe precizand ca tanarul Ionut Alexandru Gologan a plecat apoi in Germania, unde a fost racolat de traficanti de droguri.

Potrivit acestuia, tanarul provine dintr-o familie dezbinata, fiind crescut de tata si bunica, dupa ce mama lui a plecat din Telega in urma cu mai multi ani. "Face parte dintr-o familie dezbinata. Maica-sa e plecata de mai multi ani din localitate. El a ramas cu tatal si cu bunica, a fost crescut de bunica. Bunica lui a fost functionar public in Primaria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la invatatura, dar stiti cum este, cand pun mana grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el", a declarat primarul Ilie Gheorghe.

Citeste si:
Anamaria Prodan face apel! Impresara este nemulțumită de decizia...
Anamaria Prodan face apel!...

El a precizat ca tanarul a mers ultima data acasa, la Telega, in luna iunie a anului 2012, cand a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogandu-l drept "un baiat foarte muncitor". "Dupa aceea a plecat catre Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupa si cu asa ceva, si a fost trimis ca transportator, incotro nu pot sa va spun", a afirmat Ilie Gheorghe.

Primarul a spus ca, la o luna dupa ce l-a vazut pe tanar in localitate, in vara anului 2012, a aflat ca el a fost arestat si trimis in judecata in Malaezia pentru trafic de droguri. Ilie Gheorghe a spus ca bunica tanarului a venit la Primarie pentru a fi indrumata ce sa faca sa il ajute pe baiat in timpul procesului, iar Primaria a facut o ancheta sociala si recomandari care sa il ajute in fata instantei.

In bagajele tanarului, care lucra ca sofer cu jumatate de norma, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul international din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamina.

Citeste si:
VIDEO Un bărbat din Grecia făcea trafic de droguri cu ambulanța....
VIDEO Un bărbat din Grecia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.