Social 2 Martie 2015 17:52
Omul de afaceri Sorin Strutinsky, presedintele CVM Tomis Constanta, a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, in dosarul de trafic de influenta in care este acuzat ca a primit aproximativ doua milioane de euro ca sa intervina la institutii publice pentru plata unor lucrari.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denuntator 10 la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre societatea comerciala reprezentata de acesta, in baza a trei contracte incheiate cu Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), transmite MEDIAFAX.

In schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor DADL si asupra mnistrului Mediului de la acea vreme, a promis ca ii va determina sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului catre societatea comerciala respectiva. Ulterior, in baza pretinderii initiale, in perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denuntator suma totala de 1.286.958,17 lei, banii fiind virati din conturile bancare ale societatii reprezentate de denuntator in conturile bancare ale societatilor comerciale indicate de Strutinsky, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL si SC CDS Project SRL.

Ulterior, in perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky, urmarind obtinerea banilor, i-a determinat pe reprezentantii societatii denuntatorului si pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL si SC CDS Project SRL sa falsifice mai multe contracte, aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile. Astfel, intre 2009 si 2013, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentantii firmelor respective sa faca,mod repetat, operatiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat banii, din patrimoniul societatii beneficiare a banilor publici in patrimoniul celor cinci societati. In acest mod, banii au fost reintrodusi in circuitul civil, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se mai arata ca, in cursul anului 2012, Sorin Strutinsky a pretins de la acelasi denuntator o alta suma de bani reprezentand tot 10 la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de aceeasi societate reprezentata de denuntator, in baza unui contract privind extinderea unei dane din portul Constanta, incheiat cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta. In schimbul banilor, Strutinsky, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, a promis ca ii va determina sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, in baza contractului.

Pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale, dupa ce societatea beneficiara a contractului de lucrari a incasat suma de aproximativ cinci milioane de lei, denuntatorul a renegociat, in data de 11 ianuarie 2015, cu Sorin Strutinsky, suma pe care acesta din urma o pretindea, de la 10 la suta, la 8 la suta, respectiv de la suma de 500.000 de lei, la 400.000 de lei.

Citeste si:
Criminalii omului de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner, dați în...
Criminalii omului de afaceri...

Tot in cursul anului 2012, Sorin Strutinsky i-a mai pretins denuntatorului, in aceleasi conditii, alti 10 la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre firma acestuia (ca parte a unui consortiu de firme), in temeiul unui contract incheiat cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta ce prevedea efectuarea de lucrari de intretinere pe Canalul Dunarea - Marea Neagra si pe Canalul Poarta Alba - Midia Navodari.

Consortiul de firme din care facea parte societatea denuntatorului a incasat astfel pretul lucrarilor executate, de 12.744.039 lei si TVA aferenta de 3.058.569,53 lei.

Ulterior, in baza pretinderii initiale, Sorin Strutinsky a primit de la denuntator suma de 605.886,80 lei, banii fiind virati din conturile bancare ale societatii denuntatorului in conturile bancare ale SC Sisteme Internationale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL si SC New Open Sector SA, indicate de catre Strutinsky. De asemenea, Sorin Strutinsky a primit, in numerar, si suma 25.000 de euro, urmand ca diferenta de incasat - in cuantum de 112.000 de lei, sa fie achitata in cursul anului 2015.

Citeste si:
Mazare, hotarat sa renunte la primarie: M-am saturat sa duc viata asta
Mazare, hotarat sa renunte la...

Urmarind obtinerea acestor foloase, in perioada 2013 - 2014, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentantii societatilor mentionate sa falsifice mai multe contracte, ce au fost apoi folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile ale societatilor comerciale. Ulterior, el i-a determinat pe reprezentantii firmelor sa faca, in mod repetat, operatiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat banii din patrimoniul firmei denuntatorului, in cel al societatilor mentionate. In acest fel, banii au fost reintrodusi in circuitul civil, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Tot in rechizitoriul procurorilor DNA se arata ca, in cursul anului 2013, Sorin Strutinsky a pretins suma de aproximativ 1.600.000 de euro de la denuntator, reprezentand sase la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre societatea acestuia, ca parte a unui consortiu, in temeiul unui contract de modernizare ecluze - echipamente si instalatii, incheiat cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta. In schimbul banilor, Strutinsky a promis ca ii va determina pe functionarii CN Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului, fata de consortiul respectiv.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

In anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins si suma de 202.500 de lei, care reprezinta sase la suta din valoarea facturilor incasate in 2014, in cuantum total de 3.375.179 lei.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au finalizat rechizitoriul si au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Sorin Strutinsky pentru patru infractiuni de trafic de influenta, dintre care una in forma continuata, instigare la savarsirea a doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, si instigare la savarsirea a doua infractiuni de spalare a banilor, in forma continuata.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta, cu propunerea de a se mentine masurile preventive si masurile asiguratorii dispuse asupra bunurilor mobile si imobile, in valoare totala de 1.305.912 lei si 6.844 euro, proprietatea lui Strutinsky, pana la concurenta sumei de 1.892.844,97 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.