Social 2 Martie 2015 16:08
Adolescenta ucisa de prietenul ei, sambata, in Parcul Copou din Iasi, era eleva in clasa a IX-a la Liceul ”Dimitrie Cantemir”, era olimpica la limba romana si terminase primul semestru cu media 9, profesorii descriind-o ca fiind ”un copil voios, mereu cu mana sus la ore”.

Profesorii Dianei, fata strangulata in Parcul Copou de catre prietenul ei, se declara consternati. Anca Dimitriu, directoarea Liceului ”Dimitrie Cantemir” din Iasi, unde fata invata la o clasa de la profilul Stiinte Sociale, biling, spune ca Diana era o eleva foarte buna si terminase primul semestru cu media 9. ”Fetita aceasta era o copila buna la invatatura. Oricine si-ar dori astfel de copil la scoala, face parte din randul celor pe care poti sa te bizui. Ma suprinde ca acest copil extrovertit, volubil, voios, a putut sa ajunga intr-o astfel de companie. Era mereu cooperanta, cu manuta sus, si nu avea obiecte la care nu invata. Avea peste tot medii de 8, 9 si 10“, a declarat directoarea Liceului ”Dimitrie Cantemir“.

Ea a mai spus ca in cursul zilei de luni va avea loc un Consiliu Profesoral in care se va discuta despre acest caz si se va decide inclusiv daca se va tine o zi de doliu. Diana participase, in 20 februarie, la Olimpiada de limba romana, faza judeteana, unde a obtinut o mentiune, iar in ziua in care a fost ucisa in Parcul Copou fusese la un curs de limba engleza intensiv, la scoala ei, de acolo fata mergand in Parcul Copou.

Irina Iorgan, diriginta clasei in care invata Diana, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX ca fata era foarte silitoare si se pregatea mereu.
”Diana era foarte silitoare, se pregatea mereu, avea rezultate bune la invatatura. Avea un profil psihologic foarte frumos - era o fata vesela, inimoasa, care se implica in activitatea scolii, in cea din clasa. Nu stiam nimic despre vreo relatie pe care ar fi avut-o“, a spus Irina Iorgan.

Aceasta a mai precizat ca, daca in primul semestru fata avusese trei absente tot semestrul, in 24 februarie, de Dragobete, fata a lipsit toata ziua, avand trei absente in catalog, si nici nu a mers apoi la ora de dirigentie ca sa incerce sa le motiveze. ”Este adevarat ca a avut aceste absente, nu stiu daca au vreo legatura cu nenorocirea care s-a intamplat, e adevarat ca au fost pe 24 februarie si inseamna ca a lipsit toata ziua, iar joi la dirigentie nu mi-a spus nimic si nici eu nu am verificat. Parintii ei sunt oameni absolut normali, nu am putut sa ii remarc negativ in niciun fel, prin absolut nimic. Sunt oameni care veneau la sedintele cu parintii, se interesau de fata in mod firesc. Mi-a atras atentia tatal ei, fiindca semana foarte mult cu el“, a adaugat diriginta fetei.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu luptă pentru custodie. Scandalul dintre ea și...
Claudia Pătrășcanu luptă...

In ceea ce il priveste pe Eduard P., prietenul Dianei, suspectat de comiterea crimei, acesta era elev la Colegiul Tehnic ”Mihail Stuza” din Iasi.
Conform reprezentantilor scolii, in primul semestru baiatul de 16 ani a avut doua corigente si nota scazuta la purtare din cauza numarului mare de absente. ”Situatia la invatatura nu este una tocmai buna, are doua corigente pe primul semestru. Sunt in stare de soc, doar am organizat atatea activitati cu ei, am vorbit chiar si saptamana trecuta despre activitatea violenta, consumul de etnobotanice, absentele, a fost si Politia de proximitate. Nu am aflat prea multe de la parinti, mama de abia putea sa vorbeasca“, a declarat directorul colegiului, Stefan Chirchirau.

Fata de 16 ani fost gasita moarta, sambata dupa-amiaza, in Parcul Copou, ea fiind descoperita de catre trecatori care au sunat la 112. Echipajul medical care a ajuns la fata locului a incercat fara succes sa o resusciteze pe fata, care avea urme de strangulare. Procurorii Parchetului Tribunalului Iasi, care au preluat ancheta in acest caz, au stabilit ca adolescenta a fost sugrumata de catre iubitul ei, in varsta de 16 ani, cu un colier de plastic, autoblocant, iar crima ar fi fost premeditata.

Citeste si:
Violeta Bănică trăiește fiorii dragostei. Cine este iubitul...
Violeta Bănică trăiește...

Anchetatorii spun ca baiatul o suspecta pe fata ca l-ar insela si a chemat-o pe aceasta in parc, la o intalnire, cei doi asezandu-se pe o banca.
Conform surselor citate, baiatul i-ar fi spus fetei sa se intoarca, pentru ca are un cadou pentru ea, moment in care ar fi sugrumat-o cu un colier din plastic folosit pentru strangerea capacelor rotilor de masini si care avea un mecanism ce se blocheaza, fiind imposibil de dat jos fara a fi taiat. Duminica, baiatul a fost audiat de catre procurori si politisti si si-a recunoscut fapta.

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, afirma, duminica, referindu-se la uciderea adolescentei, ca Politia Locala s-a transformat in "garda personala” a primarului Nichita si ca trebuie aflat unde erau cei care ar fi trebuit sa asigure siguranta publica in Parcul Copou la momentul la care s-a produs crima.

Citeste si:
Monica Tatoiu, decizie radicală după ce o româncă a fost ucisă de...
Monica Tatoiu, decizie...

"Dupa incidentul cu furtul statuilor din Parcul Copou de acum doi ani, s-au promis masuri sporite de siguranta. Ce s-a intamplat concret de atunci? Daca au fost intreprinse masuri, atunci ele s-au dovedit a fi total ineficiente. Cate tragedii mai trebuie sa aiba loc pentru ca siguranta publica a iesenilor sa fie o prioritate pentru Primarie? Cer municipalitatii sa ia toate masurile pentru ca un astfel de tragic eveniment sa nu se mai repete, incepand cu un audit serios la Politia Locala”, spunea presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Directorul adjunct al Politiei Locale, Georgel Grumeza, a precizat pentru presa locala ca doi dintre agentii care erau in Parcul Copou sambata dupa-amiaza, cand a avut loc crima, au observat doi tineri pe o banca din zona in care a fost gasita tanara, dar ca, din moment ce acestia nu ar fi dat semne de ”stare conflictuala”, agentii au continuat patrularea. Mai mult, sambata, de la ora 18.00 a avut loc pe Stadionul ”Emil Alexandrescu” meciul dintre CSMS Iasi si Gaz Metan Medias, iar in zona, considerata a fi una de risc, a fost trimisa patrula din Parcul Copou cu putin timp inainte de ora 15.30, cand a fost facut primul apel la 112.

Citeste si:
Copila de 11 ani a fost strangulata, in primele 30 de minute de...
Copila de 11 ani a fost...

Conform sursei citate, nu exista camere de supraveghere in Parcul Copou, considerat cel mai mare din Iasi si in care se afla si Teiul lui Eminescu si Casa de Cultura ”Mihai Ursachi”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.