Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a fost adusa, vineri, din arestul Politiei Capitalei la DNA, pentru a fi audiata in dosarul "Gala Bute", in care este acuzata de luare de mita si abuz in serviciu.

Deputatul PMP Elena Udrea a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie in jurul orei 09.45, fiind insotita de politistii care au adus-o din arest. Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat, la intrarea in sediul DNA, ca va fi prezent la audierea fostului ministru de catre procurorii anticoruptie. Intrebat daca procurororii vor pune sechestru pe bunuri ale Elenei Udrea, avocatul a spus ca nu are informatii despre o astfel de decizie, dar ca nu exclude posibilitatea de a fi prezentat vineri si acest aspect.

La DNA a venit, vineri, si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, care urmeaza sa fie audat tot in dosarul "Gala Bute", in care este cercetat sub control judiciar.

Elena Udrea a fost arestata preventiv miercuri, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis pe numele ei mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile, in dosarul "Gala Bute". Decizia nu este definitiva, contestatia Elenei Udrea urmand sa se judece tot la instanta suprema, scrie MEDIAFAX.

Mandatul de arestare a fost emis pentru: infractiunea de luare de mita in legatura cu finantarea de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a contractelor incheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic si UAT Borsec; infractiunea de luare de mita in legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre SC Consmin SA; infractiunea de luare de mita in legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani; infractiunea de abuz in serviciu, in legatura cu organizarea "Galei Bute", se arata in decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Totodata, instanta a respins propunerea DNA in cazul Elenei Udrea in ce priveste acuzatiile de tentativa la infractiunea de folosire de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si infractiunea de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

Elena Udrea a transmis pe Facebook, la o zi dupa ce a fost arestata preventiv, un punct de vedere privind "trei mecanisme" in ceea ce priveste dosarul "Gala Bute", in care arata ca "are loc o condamnare mediatica", mesajul sau fiind semnat de echipa de comunicare.

"Descriem 3 mecanisme in ceea ce priveste dosarul «Gala Bute»", se precizeaza in postarea de pe Facebook, in care se mentioneaza ca "oameni de afaceri si functionari din Ministerul Dezvoltarii sunt prinsi ca au dat si au luat mita, probatoriul este format din interceptari, traseul banilor prin conturi si declaratii in care isi recunosc vinovatia (desi, initial, au negat".

"Acesti oameni fac denunturi impotriva Elenei Udrea (nu exista niciun alt fel de proba decat denunturile). Rezultanta: ei sunt liberi, Elena Udrea este arestata. Deci, declaratiile impotriva lui Udrea garanteaza libertatea", se precizeaza in mesaj.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Udrea mai arata ca exista informatii si indicii foarte clare ca denuntatorii impotriva Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute" s-au pus de acord asupra declaratiilor si au incercat sa influenteze ancheta.

"Stefan Lungu sustine ca s-a pus de acord cu Gardean in decembrie 2014 asupra declaratiilor; Ana Maria Topoliceanu a facut presiuni asupra lui Tudor Breazu pentru a-i confirma denuntul; exista un denunt colectiv (caz unic in practica penala) in care este amintit si numele Elenei Udrea. Mai mult, aproape toti denuntatorii si-au schimbat declaratiile initiale. Toti acesti oameni sunt liberi (chiar daca exista articol care prevede arestarea preventiva a celor care doresc si pot sa influenteze desfasurarea anchetei), iar Udrea este arestata", se arata in postare.
Udrea mai mentioneaza ca "punctul de vedere al acuzatorilor (manifestat prin referatul DNA) este omniprezent in spatiul public" si ca "are loc o condamnare mediatica, in timp ce varianta apararii nu se aude si nu se vede deloc, nici macar declaratia facuta de Udrea in fata instantei".

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

Mesajul se incheie cu hashtag-ul "Kafka" si este semnat de "echipa de comunicare".

Potrivit informatiilor din presa, care citeaza probatoriul pentru arestarea Elenei Udrea, o parte din presupusa mita pentru aceasta ar fi fost adusa la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului intr-o geanta.

"La data de 06.10.2011, inculpatul Gardean Adrian si (.....) s-au deplasat la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, avand asupra lor suma de 900.000 euro intr-o geanta de voiaj de culoare neagra. Gardean Adrian a intrat singur in cladire, accesul fiind realizat de catre Nastasia Gheorghe, si s-a deplasat la cabinetul secretarului general. Cei doi au intrat singuri intr-o sala de sedinte aflata in vecinatatea biroului, iar Gardean Adrian i-a inmanat lui Nastasia Gheorghe geanta, indicand totodata care este continutul acesteia. Nastasia Gheorghe a consultat situatia alocarilor bugetare pentru cele doua societati si a cerut lui Gardean Adrian ca, in contul diferentei datorate, sa incheie un contract de sponsorizare in valoare de 3 milioane RON pentru «Gala Bute» cu o societate administrata de Rudel Obreja. In acest context, Nastasia Gheorghe a afirmat ca plata acestei sume reprezinta o problema personala a ministrului, careia trebuie sa ii gaseasca o rezolvare. Ulterior, Nastasia Gheorghe a inmanat geanta ministrului Udrea Elena Gabriela, in cabinetul acesteia, comunicandu-i provenienta si suma care se gasea in interior, si i-a adus la cunostinta intelegerea referitoare la sponsorizarea societatii administrate de Rudel Obreja in contul diferentei", ar fi scris procurorii in probatoriu.

Citeste si:
Udrea, mesaj disperat din închisoare: „Cine nu a încălcat legea...
Elena Udrea, mesaj disperat...

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a mai stat in Arestul Politiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, cand a fost retinuta de procurorii DNA, in ziua urmatoare ea fiind arestata prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul "Microsoft". In 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasa din arest si plasata in arest la domiciliu, in urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a judecat contestatia deputatului PMP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.