Cartoon Network si Asociatia Telefonul Copilului au lansat, joi, o campanie nationala anti-bullying adresata pentru prima data si prescolarilor, prin care se urmareste incurajarea copiilor sa ia masuri impotriva violentei verbale sau fizice, a abuzului emotional si a excluderii.

Sub sloganul "Fii prietenos, nu rautacios!", campania isi propune sa sensibilizeze si sa incurajeze copiii sa ia masuri impotriva hartuirii si agresiunii de orice fel. In cadrul campaniei a fost lansat si site-ul www.CartoonNetwork.ro/clubulprieteniei, un spatiu virtual unde copiii afectati direct sau indirect de fenomenul bullying pot beneficia de consiliere din partea unor persoane specializate.

Directorul executiv de la Asociatia Telefonul Copilului, Catalina Florea, a declarat ca, anul trecut, la 116 111, linia telefonica gratuita dedicata copiilor, s-au inregistrat 1.046 de cazuri de bullying - fenomen care se manifesta prin violenta verbala sau fizica, abuz emotional si excludere a copiilor -, peste jumatate dintre acestea vizand agresiune fizica (50,39 la suta).

Bullying-ul verbal a fost reclamat in 38,76 la suta din cazurile sesizate in 2014, in 6,98 la suta din situatii a fost vorba de bullying relational, iar in 3,87 la suta dintre apeluri a fost semnalat bullying-ul online. "Forma de bullying fizic este asociata, in general, cu categoria de gen masculin, in timp ce forma de bullying verbal, cu categoria de gen feminin", a aratat Catalina Florea.

Ea a atras atentia ca efectele abuzului de acest tip asupra copiilor sunt dintre cele mai grave, specialistii identificand depresii si tulburari de comportament (in 37,72 la suta), criza de identitate si anxietati (35,23 la suta), excludere si dificultate in relationare (13,88 la suta) si ganduri suicidale (13,17 la suta). "Baietii cu varste cuprinse intre 12 - 17 ani sunt cu precadere victime ale fenomenului bullying, deoarece dezechilibrul de forte (una dintre componentele esentiale ale bullying-ului) are legatura cu masculinitatea. In plus, adolescenta aduce cu sine transformari fizice, emotionale si comportamentale, astfel ca baietii se pot pozitiona in extremis: puternici sau slabi, respectiv agresori sau victime", a explicat Catalina Florea.

Situatiile de bullying semnalate in anul 2014 au provenit in principal din mediul urban - 41,86 la suta, iar 36,44 la suta au fost din rural, in timp ce 21,70 la suta dintre apelanti au solicitat confidentialitate cu privire la mediul de provenienta. Din mediul urban se inregistreaza in general situatii legate de bullying verbal, relational si online, in timp ce din mediul rural se inregistreaza bullying fizic.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Campania lansata de Cartoon Network isi propune ca prin intermediul animatiilor sa ii incurajeaza pe copii sa vorbeasca despre experientele lor, sa ii sprijine pe cei hartuiti si sa fie prietenosi cu toti ceilalti. Clipurile animate se adreseaza atat copiilor care sunt afectati de fenomenul bullying, cat si celor care sunt agresivi sau celor care sunt simpli observatori, scrie MEDIAFAX.

Campania anti-bullying este sustinuta de cantaretul Alex Velea, care a fost prezent la lansare. Velea a declarat ca i se pare dramatic felul in care copiii isi pot face rau unii altora si ca s-a alaturat campaniei pentru a-i incuraja sa puna capat acestui fenomen. Cartoon Network desfasoara campania anti-bullying si in Ungaria, Bulgaria, Polonia si Rusia, pe parcursul acestui an.

Aproape jumatate dintre copiii din Romania au fost la un moment dat victime ale bullying-ului, iar peste 51 la suta au spus ca scoala nu ia in serios acest fenomen, rezulta din studiul "Fenomenul bullying in unitatile de invatamant", publicat anul trecut de Asociatia Telefonul Copilului.
Studiul, primul de acest tip din Romania, a aratat ca 46 la suta dintre copiii romani au fost la un moment dat victime ale bullying-ului, 53 la suta fiind fete si 47 la suta baieti.

Citeste si:
Cum te poate ajuta o campanie de advertoriale SEO?
Cum te poate ajuta o campanie...

Astfel, 72,14 la suta dintre respondentii victime ale fenomenului au spus ca s-au confruntat cu un comportament de tip bullying indirect, caracterizat prin vorbe sau comentarii urate, neadevarate despre ei, familie, statut social sau etnie, 59,42 la suta au primit porecle, 47,34 la suta au fost ignorati sau lasati in afara grupului, 43,32 la suta au primit lovituri, palme, imbranceli, iar 32,29 la suta au fost amenintati.

Trei sferturi dintre copiii care au fost victime au confirmat prezenta unui martor in situatia de bullying in care s-au aflat, iar 53 la suta dintre respondenti, in calitate de martori, au incercat sa ajute un alt copil, in timp ce 14 la suta nu au intervenit, 13 la suta au spus profesorilor si 11 la suta s-au temut sa intervina. Studiul a mai aratat ca in 76,49 la suta dintre copii au experimentat stari negative in timpul actiunilor de bullying, precum furia, tristetea, singuratatea, rusinea, iar 22,06 la suta au fost indiferenti sau chiar s-au distrat pe seama atitudinii celorlalti.

Citeste si:
Prima zi din anul școlar 2023-2024. Aproximativ 2.700.000 de elevi...
Prima zi din anul școlar...

Jumatate dintre victimele bullying-ului au fost agresati "de un singur copil", in timp ce 47,24 la suta au fost agresati "de un grup de copii" si tot jumatate dintre copiii intervievati au afirmat ca au fost agresati de cateva ori pe an, 17,23 la suta in fiecare saptamana, 13,2 la suta in fiecare zi si 11,92 la suta in fiecare luna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.