O eclipsa partiala de Soare, in timpul careia Luna va acoperi peste jumatate din discul Soarelui, va putea fi observata si din Romania, pe 20 martie, intre orele 10.48 - 13.04, acesta fiind singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 si din urmatorii cinci ani.

Eclipsa va fi vizibila din toata Romania, momentul sau de maxima intensitate urmand sa fie inregistrat la ora 11.56, a declarat, pentru MEDIAFAX, cercetatorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti. "O sa se vada din toata tara, iar cel mai bine in nord-vest si cel mai prost, in sud-estul extrem, dar nu o sa fie o mare diferenta, pentru ca diferenta de acoperire este de cateva procente. In principiu, pentru ca o sa fie o acoperire destul de mare, Luna o sa acopere peste jumatate din discul Soarelui, s-ar putea sa se observe si vizual asta, lumina din jurul sau va fi altfel, va fi diferita. Vom pierde jumatate din lumina Soarelui. La ora 11.56, cand este maximul, vom vedea o lumina diferita fata de in restul zilelor, cand este Soarele neeclipsat. Pentru toata tara, la ora asta va fi maximul, insa eclipsa va incepe la 10.48 si se termina la 13.04", a explicat Adrian Sonka.

Potrivit acestuia, in cazul in care cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclisa nu va putea fi vazuta. "Daca vor fi sparturi in nori, se va putea vedea", a explicat Sonka. El a precizat ca, la Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totala. "Cu cat te duci mai mult inspre nordul continentului, va putea fi vazut cum Soarele este acoperit din ce in ce mai mult si cel mai mult va fi acoperire la Polul Nord, unde va fi eclipsa totala", a spus Adrian Sonka.

Dupa eclipsa de Soare din 20 martie vor urma cinci ani fara eclipse. Urmatoarea eclipsa de Soare, vizibila din Romania, va fi pe 21 iunie 2020. Atunci, Luna va acoperi 11% din discul Soarelui, in timp ce pe 20 martie va fi o acoperire de 53%, la Bucuresti, a explicat Adrian Sonka.
Cea mai recenta eclipsa de Soare vizibila din Romania a avut loc in anul 2011, a mai spus Adrian Sonka.

Citeste si:
NASA: Prima lansare din programul care va readuce oameni pe Lună
Cea mai mare rachetă a NASA...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.