Peste 50% dintre romani celebreaza Dragobetele, o sarbatoare autohtona a dragostei, care isi are radacinile in traditiile dacice si in credinta intr-un fel de zeu al iubirii, a carui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic si inceputul primaverii.

Astfel, potrivit unui studiu realizat recent, peste 50% dintre romani au precizat ca sarbatoresc Dragobetele, iar 71% dintre acestia au spus ca vor achizitiona cadouri cu aceasta ocazie. Cu acest prilej, majoritatea celor care ofera cadouri de Dragobete este dispusa sa plateasca intre 50 de lei si 100 de lei pentru acestea.

Aproximativ jumatate dintre romani celebreaza atat Dragobetele, cat si Valentine's Day, insa surprinzator este faptul ca cei care sarbatoresc doar obiceiul autohton sunt mai multi fata de cei care aleg sa petreaca doar Valentine's Day (13% fata de 9%). Studiul citat a fost realizat online de compania iSense. Solutions, in cadrul panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu varsta de peste 15 ani, din mediul urban din Romania.

Dragobetele, sarbatorita cu persoana iubita la teatru
Astfel, "Buna varianta rea", un spectacol tulburator, in care tragicul si comicul se impletesc si aproape simultan spun o poveste sincera despre viata, bucurie, dragoste, necazuri si consens, va fi prezentat de Dragobete, de la ora 20.00, la Teatrul Nottara din Capitala, Mircea Baniciu fiind invitat special. De asemenea, marti, de la ora 19.00, la Teatrul de Comedie, indragostitii pot viziona comedia "Mincinosul", dupa Carlo Goldoni, autorul care a ridicat arta dramatica italiana la cel mai inalt punct al perfectiunii sale.

Spectacolul "Ma mut la mama!" se va juca marti, de la ora 19.00, la Teatrul de pe Lipscani, in Sala Mare. Publicul va putea afla povestea a doi frati, cu varste apropiate de 30 de ani, unul parasit de sotie, iar celalalt inselat de iubita, care hotarasc sa se reintoarca acasa la mama, pentru a continua sa traiasca partea cu copilaria. Mama, vaduva fiind, desi e singura in casa, are un iubit..... L-a cunoscut la facultate, mama e studenta.

Pe scena de la Godot Cafe Teatru, actorii Magda Catone, Andrei Runcanu, Carla Maria Teaha si Gabriel Fatu vor aduce, marti, de la ora 20.00, spectacolul "7 blesteme... cerute, facute si legate". Un spectacol inspirat din blesteme, descantece si vraji din folclorul romanesc, in care sunt prezentate sapte ritualuri care au la baza energia si umorul poporului roman.

Concertele, un "must-have" printre cadourile oferite de Dragobete
Trupa Directia 5 va sustine un concert, joi, de la ora 21.30, in clubul Hard Rock Café din Bucuresti, unde va prezenta publicului un playlist alcatuit special cu ocazia sarbatorii Dragobete.

Citeste si:
Festivalul de Jazz de la Montreux va avea anul acesta o scenă...
Festivalul de Jazz de la...

Miercuri, o varianta de a surprinde placut persoana iubita este un bilet la concertul tribut dedicat trupei Aerosmith, sustinut de Eurosmith, o cunoscuta formatie din Italia. Evenimentul va incepe la ora 21.00, in Beraria H. Pentru iubitorii de jazz, clubul Tribute din Bucuresti a pregatit un concert Beatles'n'Jazz, care va incepe miercuri, de la 21.00, invitatul special al serii fiind Cornel Ilie, solistul trupei Vunk.

Si intotdeauna cina romantica in doi, intr-o atmosfera de vis, ramane una dintre cele mai bune alternative.

Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei si al bunei dispozitii. I se mai spunea Cap de Primavara sau Cap de Vara si era identificat cu Cupidon, zeul iubirii in mitologia romana, si cu Eros, corespondentul acestuia in mitologia greaca. Un alt nume al sau era Navalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos si iubaret nevoie mare, care le face pe tinerele fete sa-si piarda mintile.

Citeste si:
Radio ZU e Love Station. Te premiază cu noul PlayStation 5!
Radio ZU e Love Station. Te...

O alta traditie spune ca Dragobetele a fost transformat intr-o buruiana numita Navalnic, de Maica Precista, dupa ce nesabuitul a indraznit sa ii incurce si ei cararile. In lumea satului romanesc, pana la jumatatea secolului al XX-lea, Dragobete era sarbatorit pe 24 si 28 februarie sau pe 1 si 25 martie, potrivit cercetatorului Ion Ghinoiu, autorul volumului "Zile si mituri". Probabil ca, in vechime, 24 februarie marca inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, ursul iese din barlog, pasarile isi fac cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii.

In ziua respectiva, semnalul era dat de pasarile nemigratoare, care se strangeau in stoluri, ciripeau, se imperecheau si incepeau sa-si construiasca cuiburile. Despre "pasarile" neinsotite la Dragobete stia toata lumea ca raman singure si fara pui pina in aceeasi zi a anului urmator. Dupa modelul zburatoarelor, fetele si baietii se intalneau sa sarbatoreasca Dragobetele, pentru a ramane indragostiti pe parcursul intregului an. Daca timpul era favorabil, imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci flori de primavara, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Au început pregătirile pentru Dragobete. Florile, mai scumpe cu 30%...
Au început pregătirile pentru...

In sudul Romaniei (Mehedinti), fata se intorcea in sat alergand, obicei numit "zburatorit", urmarita de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunti se mai pregatesc pentru toamna. Din zapada netopita fetele strangeau de cu seara ultimile ramasite - zapada zanelor -, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste.

Nici oamenii mai in varsta nu stateau degeaba, ziua Dragobetelui fiind cea in care urmau sa aiba grija de toate orataniile din ograda, dar si de pasarile cerului. In aceasta zi nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor. In aceasta zi, satele romanesti rasunau de veselia tinerilor si de zicala: "Dragobetele saruta fetele". Sunt multe credintele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului, mai ales de febra, si ca Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat.

Citeste si:
Concertul organizat de Institutul Revolutiei Romane a fost anulat
Concertul organizat de...

Steaua acestui flacau, a carui evocare actiona direct asupra fibrelor erotice ale tinerilor, a inceput sa apuna in a doua jumatate a secolului al XX-lea. Intr-un fel, Dragobetele a fost si el o victima a comunismului. Dupa Revolutie, locul lui a fost luat treptat de Sfantul Valentin, care a fost importat din lumea occidentala si care este sarbatorit constiincios pe 14 februarie. Entitate magica asemanatoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferentiaza de blajinitatea Sfantului Valentin din traditia catolica, fiind un barbat chipes si neastamparat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.