Paste de dinti care contin fluor, suplimente de fluor, toate acestea marketate ca si conditii esentiale pentru o dantura sanatoasa. Sa fie adevarat? Sa fie cu adevarat necesare suplimentele de fluor la bebelusi si copii?

Uneori, periajul regulat nu este suficient pentru ca cel mic sa aiba o dantura sanatoasa. Fluorul este un microelement esential pentru o dantura sanatoasa.

Legatura dintre fluor si dintii sanatosi

Este cunoscut faptul ca fluorul previne aparitia cariilor prin 2 mecanisme. In primul rand, fluorul face parte din structura dintilor, oferindu-le rezistenta. Insa fluorul protejeaza dintii si atunci cand intra in contact cu acestia.

Fluorul blocheaza efectul pe care substantele acide secretate de bacteriile din cavitatea bucala il au asupra smaltului dentar. Fluorul le permite dintilor afectati de placa bacteriana sa se regenereze si sa se remineralizeze. El nu va repata cariile deja vizibile, insa poate preveni aparitia de noi carii in zonele in care leziunile smaltului sunt inca microscopice.

Carii, la copii?

Cariile afecteaza mai multi copii decat ti-ai putea imagina! Statisticile cercetatorilor in domeniul stomatologiei arata ca peste un sfert dintre copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani au deja carii! Iar procentul creste alarmant, astfel incat aproximativ jumatate dintre preadolescentii cu varste intre 12 si 15 ani au macar o carie.

Suplimente de fluor, si de unde?

Se considera ca cel mic nu are nevoie de suplimente de fluor inainte de varsta de 6 luni. Ulterior, depinde foarte mult de cat fluor contine apa pe care o consuma cel mic. Se considera ca un continut de 0,7 – 1,2 ppm (parti per milion) al apei de baut face inutila sau chiar periculoasa administrarea unui supliment de fluor.

Citeste mai multe despre dintii de lapte in CLUBUL BEBELUSILOR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.