Pe masura ce bebelusul se apropie de varsta de un an, si gama de probleme cu care te poti confrunta este mai variata. Iata-le pe cele mai frecvente!

Cand si cu ce se incepe diversificarea?

In prezent se recomanda sa se inceapa diverisificarea alimentatiei bebelusului dupa varsta de 6 luni, fie cu legume fie cu fructe, insa medicul tau pediatru te poate sfatui sa incepi cu cerealele, in anumite situatii.

In ce ordine se introduc alimentele solide la bebelusi?

Te sfatuim sa iti consulti medicul si in aceasta privinta, deoarece schemele de diversificare atat de raspandite pe internet pot avea nevoie sa fie particularizate in functie de nevoie copilului tau.

Sa ii dau calciu/fier fara analize suplimentare?

Exista un protocol national de prevenire a anemiei feriprive si a rahitismului, insa cum si aici parerile sunt impartite, poate nu e o idee proasta ca la varsta de 6 luni sa ii faci bebelusului o serie de analize.

Alergii alimentare

Multi copii au diverse alergii sau intolerante usoare la diverse alimente. De multe ori alergiile dispar pe masura ce copilul creste, dar exista si cazuri rare de alergii mai severe, de aceea este bine sa te sfatuiesti cu medicul in cazul in care copilul tau sa semne ca ar fi alergic.

Raceli

Intre varsta de 6 luni si un an, cei mai multi dintre copii experimenteaza prima raceala. Desi neplacuta, ea nu este un capat de tara, ba indraznim sa spunem ca e primul pas pe drumul imunizarii naturale a celui mic!

Intarzieri in achizitiile motorii

Cartile dau niste cifre exacte cand vine vorba de varsta la care bebelusul ar trebui sa stea singur in fundulet, sa inceapa sa mearga de-a busilea sau sa faca primii pasi. Adevarul este ca fiecare copil se dezvolta in propriul ritm, dar daca apar decalaje mai mari de 1 luna, este bine sa ii ceri opinia si medicului pediatru.

Siguranta bebelusului

Odata ce a pornit de-a busilea, bebelusul nu mai este in siguranta decat pe jos, si acolo doar daca ai grija sa ii creezi un mediu sigur. Prize, cabluri, incaltamintea, lucruri care pot fi trase de pe mese, obiecte mici sau ascutite, sertare si lista poate continua, ba chiar se extinde incredibil de mult odata ce piticul descopera mersul biped. Aceasta este o provocare careia trebuie sa ii faci fata timp de cativa ani buni!

Citeste si:
Cauzele căderii părului după naștere. Remedii pentru stoparea...
Cauzele căderii părului după...

Primele lovituri

Intre 6 si 12 luni bebelusii incep sa dobandeasca primele cucuie, julituri si zgaibe. Trebuie sa fii pregatita sa intervii in aceste situatii. Desigur ca o julitura nu este un capat de tara, insa o lovitura la cap de exemplu, poate avea consecinte serioase.

Bebelusul meu nu vorbeste

Poate ca bebelusul tau nu a gasit inca nimic important de spus, insa cauzele unei intarzieri de vorbire pot fi si mai serioase decat atat. Daca esti ingrijorata, poate ar fi bine sa consulti un medic ORL care sa ii verifice auzul bebelusului tau!

Introducerea glutenului

Alegerea varstei la care sa ii oferi bebelusului tau pentru prima oara alimente care contin gluten ii poate influenta sanatatea pe termen lung. Fa o alegere cu adevarat informata!

Tu ce probleme ai mai intampinat intre 6-12 luni si cum le-ai rezolvat?

Citeste mai multe despre bebelusi in Clubul Bebelusilor.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.