Scaderea TVA la carne si produse din carne, propusa in proiectul noului Cod Fiscal, va contribui la salvarea de la faliment a multor firme din domeniu, va ajuta la cresterea consumului si va aduce la buget 300 de milioane de euro din reducerea evaziunii, potrivit Asociatiei Romane a Carnii.

Totodata, reprezentantii asociatiei cred ca masura va determina si o scadere a preturilor in magazine pentru carne si produsele din carne.
"Consideram ca aceasta masura va duce la reducerea preturilor la raft si la o crestere a consumului in zona carnii si a preparatelor de carne cu cel putin 20%. De asemenea, reducerea TVA va aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, venituri care se vor situa la un nivel de cel putin 160 milioane euro numai din cresterea consumului", se arata intr-un comunicat transmis MEDIAFAX si semnat de Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Potrivit sursei citate, evaziunea fiscala se va reduce considerabil, asigurandu-se venituri bugetare de pana la 300 de milioane de euro anual.
Potrivit reprezentantilor asociatiei, cu cativa ani in urma, cand TVA a crescut de la 19% la 24%, consumul de carne si preparate de carne a scazut cu 30%. De asemenea, scaderea TVA va contribui la salvarea de la faliment a multor companii din domeniul producerii si procesarii carnii si la crearea de noi locuri de munca, se mai arata in comunicatul asociatiei.

Reprezentantii industriilor de carne s-au plans in ultimul an ca au probleme cu vanzarile din cauza excesului de marfa ieftina intrata pe piata autohtona din tarile UE, dupa embargoul impus de Rusia produselor alimentare din tarile Uniunii Europene.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi agentiei MEDIAFAX ca scaderea TVA la carne, legume si fructe, propusa in proiectul noului Cod Fiscal, va reduce evaziunea fiscala si efectele embargoului impus de Rusia, si ca se asteapta ca aceste produse sa se ieftineasca. Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%. Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016 si introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016. Ulterior, cota standard de TVA ar urma sa fie diminuata de la 20% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Pentru 2016, incasarile la buget sunt estimate sa scada cu 11,6 miliarde lei, dar cu o crestere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.