Procurorii DNA Constanta fac, joi, perchezitii la sediul Consiliului Judetean Constanta, la birourile Fundatiei Fantasio si la mai multe firme, intr-un dosar privind infractiuni electorale si de serviciu, faptele de coruptie si cele asimilate acestora fiind comise in perioada 2009-2013.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, este suspectat de mai multe fapte de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Astfel, in anul 2012 presedintele CJ Constanta a acceptat si decontat, cu stiinta, o cota de 23% din valoarea lucrarilor de impadurire executate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, reprezentand cheltuieli indirecte, in loc de 18%, cat ar fi fost legal. Astfel, ar fi fost platita ilegal suma totala de peste un milion de lei.

Anchetatorii mai noteaza ca in anul 2012 Consiliul Judetean Constanta a facut plati nelegale pentru servicii de publicitate in valoare de cateva milioane de lei catre SC Combat Press SRL Constanta si SC Soti Cable Neptun SRL, fara ca aceste servicii sa aiba legatura cu informatiile de interes public si transparenta decizionala, pentru care exista obligativitatea comunicarii din oficiu ca informatii de interes public, conform Legii nr. 544/2001 si Legii nr. 52/2003, scrie MEDIAFAX.

Conform surselor citate, tot in anul 2012, pentru lucrarile reprezentand cheltuieli de capital, respectiv lucrari de intretinere la drumurile judetene si pentru lucrarile reprezentand cheltuieli de capital, respectiv lucrari de modernizare si reabilitare a drumurilor judetene si lucrari de impadurire, CJ Constanta a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea acestora, reprezentand organizare de santier, fara existenta documentelor justificative, fapta care a dus la plata nelegala a sumei totale de 498.942,82 de lei.

Totodata, Nicusor Constantinescu este suspectat de catre procurorii DNA de conflict de interese, dupa ce in 20 noiembrie 2009 CJ Constanta a incheiat un contract de prestari servicii cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care este asociat Sorin Gabriel Strutinsky, persoana aflata in relatii comerciale cu el. In baza acestui contract, CJ Constanta a facut plati in mai multe randuri, incepand cu anul 2010 si pana in martie 2014, valoarea totala a sumelor platite depasind 9,6 milioane de lei.

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

Documentele anchetatorilor mai arata ca Nicusor Constantinescu ar fi fost in conflict de interese si in iunie 2011, dupa ce a incheiat cu SC Soti Cable Neptun un alt contract de prestari servicii, in baza caruia ar fi fost facute plati de aproape 13.000 de lei.

Anchetatorii mai spun ca CJ Constanta ar fi incheiat cu firma lui Strutinsky alte trei contracte, in anii 2013 si 2014, si ar fi facut plati, in baza acestora, in valoare de peste 500.000 de lei. Totodata, anchetatorii considera ca Nicusor Constantinescu s-a aflat in conflict de interese si prin incheierea unui contract de prestari servicii, in februarie 2013, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care este asociat tot Sorin Strutinsky, si ar fi facut plati in mai multe randuri, in anii 2013 si 2014, in cuantum total de peste 63.700 de lei.

In acest dosar, este vizat si Cristian Bogdan Zgabercea, fost director in Consiliul Judetean Constanta, pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani, fiind suspectat ca l-a ajutat pe Nicusor Constantinescu sa faca plati ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre diverse asociatii. De asemenea, in acelasi dosar este vizata si Gina Hortolomei Moscu, administrator si asociat la mai multe societati, ea fiind suspectata de abuz in serviciu.

Citeste si:
Nicusor Constantinescu - condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare
Nicusor Constantinescu -...

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca procurori ai Serviciului Teritorial Constanta fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza "suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie, infractiuni electorale si infractiuni de serviciu, comise in perioada 2009-2013".

Potrivit sursei citate, anchetatorii fac joi 19 perchezitii in Bucuresti si in judetele Constanta, Prahova si Sibiu, din care una este sediul unei institutii publice, iar restul sediile unor societati comerciale si fundatii.

Surse judiciare au declarat ca institutia publica unde au loc perchezitii este Consiliul Judetean Constanta. De asemenea, procurorii au descins si la birourile Fundatiei Fantasio.

Anchetatorii fac perchezitii si la sediul SC Aqualand SA si la punctul de lucru al firmei din zona Cazino Sud, la Hotel Cupidon din Eforie Nord, la sediile firmelor SC Martin Resorts SRL din Mamaia, la sediul social al SC Taste It Events&Catering SRL, din cadrul Pavilionului Expozitional, la SC Expertisa SRL din Constanta, la sediul social al SC Metropolitan SRL din orasul Ovidiu, la sediul SC Xenoti SRL din statiunea Mamaia, din cadrul Complexului Flora, precum si la sediul SC Passion SRL din Ploiesti, judetul Prahova.

Citeste si:
Presedintele suspendat al CJ Constanta ramane in arest la domiciliu
Presedintele suspendat al CJ...

Procurorii sunt sprijiniti in aceasta cauza de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.