Directia Nationala Anticoruptie cere un nou aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mita, in dosarul Gala Bute, privind contracte incheiate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu mai multe firme.

[UPDATE]

Elena Udrea a plecat de la DNA, ea fiind dusa inapoi in arest, dupa ce procurorii i-au adus la cunostinta ca are calitatea de suspect in dosarul "Gala Bute" si i-au prezentat acuzatiile, avocatul acesteia spunand ca prioritara acum este contestatia la arestare, care se judeca marti, la ICCJ.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a fost dusa luni din arest la Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce Camera Deputatilor a avizat, in 9 februarie, urmarirea penala si arestarea preventiva a deputatului PMP, in dosarul "Gala Bute". Elena Udrea a fost adusa cu o duba a politiei si a intrat in jurul orei 12.00 la DNA, unde a stat aproximativ o ora.

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat ca procurorii i-au prezentat invinuirile pentru care Camera Deputatilor a dat deja aviz pentru urmarirea penala.

"S-a facut o chestiune tehnica, si anume i s-au prezentat invinuirile pentru care Parlamentul, anterior, a incuviintat urmarirea penala si urmeaza ca, in functie de raspunsul Parlamentului, daca se va da aviz sau nu, sa dam o declaratie completa pentru toate acuzatiile. (...) Tehnic vorbind, cererea de arestare (in dosarul Gala Bute, n.r.) nu poate fi facuta in acest moment, deoarece doamna Udrea are doar calitatea de suspect, asa cum ni s-a adus la cunostinta astazi. Sigur, exista o incuviintare prealabila a Parlamentului, iar procurorii pot sa o foloseasca", a spus avocatul Marius Striblea, la iesirea de la DNA.

Avocatul a adaugat ca nu a discutat cu Elena Udrea despre posibilitatea ca ea sa mearga la Camera Deputatilor pentru a se apara in cazul noile acuzatii ale procurorilor DNA.

"Nu stiu daca procedura presupune obligatoriu ca doamna Udrea sa se adreseze Camerei. Poate sa renunte la acest drept. Nu am discutat despre acest lucru, vom discuta in cursul dupa-amiezii si vom pune la punct apararea, inclusiv pentru Parlament. Deocamdata, chestiunea stringenta este cea legata de contestatia care se judeca maine si careia ii dam prioritate", a precizat Striblea.

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...


[UPDATE]

Elena Udrea a fost adusa luni din arest la DNA, pentru a fi audiata in dosarul Gala Bute, dupa ce a fost cerut un nou aviz de la Camera Deputatilor, pentru urmarirea penala si arestarea preventiva a fostului ministru al Dezvoltarii Regionale, fiind acuzata de trei noi fapte de luare de mita.

Elena Udrea a fost adusa cu o duba a politiei si a intrat in sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 12.00.


Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de deputatul Elena Gabriela Udrea, pentru trei infractiuni de luare de mita, in perioada in care era ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

De asemenea, referatul cauzei a fost trimis si ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a Elenei Udrea, pentru cele trei noi fapte de luare de mita, scrie MEDIAFAX.

Cererea a fost formulata in dosarul Gala Bute, in care procurorii fac acte de urmarire penala in legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012.

In dosarul Gala Bute, Camera Deputatilor a incuviintat, in 9 februarie, urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si luare de mita.

Citeste si:
Efect catastrofal după arestarea lui Andrew Tate. Copiii îi copiază...
Efect catastrofal după...

DNA a precizat ca, ulterior, in aceasta cauza au aparut noi elemente "ce au conturat suspiciunea savarsirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizarii Camerei Deputatilor". "Unele dintre aceste fapte intra in continutul infractiunii de luare de mita pentru care a fost obtinut avizul Camerei Deputatilor si completeaza latura obiectiva a acesteia, iar celelalte fapte intrunesc elementele constitutive a doua noi infractiuni de luare de mita", arata DNA.

Potrivit DNA, una dintre faptele de luare de mita are legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic si UAT Borsec. Procurorii sustin ca, in 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari incheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ-teritoriale in cadrul programului "Schi pentru Romania".

Citeste si:
Audierile ministrilor propusi in Cabinetul Citu continua in Parlament
Audierile ministrilor propusi...

"La 24.08.2010 si 20.12.2010, SC Termogaz Company SA a transferat suma totala de 695.367,06 lei in patrimoniul inculpatului Lungu Stefan, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie, prin care o societate controlata de intermediar a fost interpusa in raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de SC Termogaz Company SA. Lungu Stefan a folosit banii astfel obtinuti partial in interes personal, iar partial, la cererea ministrului Udrea Elena Gabriela, pentru plata unor servicii de publicitate si monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta si partidul din care facea parte Udrea Elena Gabriela", arata DNA in referatul cauzei.

O a doua fapta de luare de mita ar avea legatura, potrivit procurorilor, cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii (CNI) catre SC Consmin SA. Procurorii sustin ca, in perioada 2010 - 2011, Elena Udrea, impreuna cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii la data faptelor si suspecta in aceasta cauza, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.

Astfel, dupa ce CNI facea platile catre firma Consmin, pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10 la suta din suma incasata catre societatea controlata de Stefan Lungu, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au realizat cinci plati, in valoare totala de 335.486 de lei, au aratat procurorii in referatul cauzei. La randul sau, Stefan Lungu i-ar fi dat banii primiti lui Liberiu Tudor Breazu, persoana apropiata atat de Elena Udrea, cat si de Ana Maria Topoliceanu, arata procurorii.

"Platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrata de Breazu Liberiu Tudor, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare in valoare totala de 209.762 lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 lei", a precizat DNA.

O parte din aceste sume i-ar fi fost data in numerar lui Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, iar diferenta ar fi fost folosita de Breazu "pentru a plati diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria", mai sustin procurorii.

O a treia fapta de luare de mita vizeaza finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani. Procurorii sustin ca, in 2011, Elena Udrea ar fi cerut si primit de la inculpatul Adrian Gardean, pentru sine si pentru altul, foloase materiale in valoare de 10 la suta din platile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

"Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister sa faca mai multe «sponsorizari», transmitandu-i ca trebuie sa discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe sa ii comunice lui Gardean Adrian ca suma solicitata este in cuantum de 10% din valoarea platilor efectuate si care urmau sa fie efectuate in cursul anului 2011. Urmare acestei solicitari, in vara anului 2011, Gardean Adrian i-a inmanat 200.000 euro lui Lungu Stefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, insa banii au fost restituiti de acesta dupa o zi, invocand riscul ca fapta sa fie denuntata organelor de urmarire penala", potrivit DNA.

Procurorii au mai aratat, in referatul cauzei, ca in 6 octombrie 2011, Adrian Gardean i-ar fi dat 900.000 de euro lui Gheorghe Nastasia, in contul incasarilor care urmau sa fie realizate de societatile Termogaz Company si Kranz Eurocenter din fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

"Cu acelasi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, ca suma remisa nu acoperea procentul solicitat de ministru, avand in vedere valoarea totala a platilor care urmau sa fie efectuate catre cele doua societati, iar pentru diferenta i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei in conturile unei societati controlate de Obreja Rudel. Suma de 900.000 euro a fost predata de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenta de 3.000.000 lei a fost transferata de SC Termogaz Company SA in contul SC Europlus Computers SRL la data de 28.12.2011, in baza unui contract fictiv de publicitate", a precizat sursa citata.

DNA mentioneaza ca aceste ultime fapte reprezinta "modalitati alternative de savarsire ale aceleiasi infractiuni de luare de mita pentru care Camera Deputatilor a cerut inceperea urmaririi penale si a incuviintat arestarea preventiva a deputatului Udrea Elena Gabriela la data de 09.02.2015". "In conditiile in care aceste fapte completeaza latura obiectiva a infractiunii, este necesara o noua cerere de urmarire penala si o noua incuviintare a arestarii care sa se raporteze la forma completa a acuzatiei aduse deputatului", sustine DNA.

Elena Udrea se afla in arest din seara zilei de 10 februarie, cand a fost retinuta de procurorii DNA, in ziua urmatoare ea fiind arestata pentru 30 de zile prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul "Microsoft".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.