Statuia Libertatii din Parcul Reconcilierii Romano-Ungare din Arad, monument maghiar, a fost vandalizata sambata, fiind vopsita partial in culorile drapelului romanesc, iar politistii incearca sa identifice autorii - trei persoane cu fete acoperite cu glugi, surprinse de camerele de supraveghere.

Potrivit presedintelui UDMR Arad, Levente Bognar, care este si viceprimar al orasului, Statuia Libertatii a fost vandalizata, sambata, in jurul orei 11.00, conform imaginilor surprinse de camerele de supraveghere amplasate in Parcul Reconcilierii Romano-Ungare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Elemente din componenta monumentului au fost vopsite in culorile drapelului romanesc, iar pe corpul statuii au fost scrise cuvinte obscene cu un spray negru. "Este un gest regretabil. Nu avem nevoie de astfel de evenimente in Arad, unde avem o convietuire bazata pe respect reciproc. Mai ales in Parcul Reconcilierii nu trebuie sa aiba loc astfel de incidente, care nu intaresc buna intelegere", a declarat corespondentului MEDIAFAX liderul UDMR Arad. El a adaugat ca va depune reclamatie la Politie referitor la acest "act de vandalism, care trebuie pedepsit conform legii". "Faptasii au venit pregatiti pentru a actiona astfel. Este pacat, mai ales pentru ca, de un an, Parcul Reconcilierii este monument istoric. Trebuie sa grabim procedurile pentru a angaja din nou paza, pentru ca aceste camere de supraveghere nu fac fata", a declarat Levente Bognar.

El a precizat ca parcul nu mai este pazit de Politia Locala din 2010, de cand au avut loc reduceri de posturi. La randul sau, primarul Aradului, Gheorghe Falca, arata, intr-un comunicat de presa transmis sambata dupa-amiaza, ca este vorba despre ”un act de vandalism inadmisibil asupra unui bun public, o jignire a valorilor comunitatii si o ofensa adusa drapelului national”. ”In numele municipalitatii solicit organelor judiciare sa ia de urgenta toate masurile pentru identificarea si pedepsirea faptasilor. Este o fapta antisociala grava si sper ca reprezentantii Politiei municipiului sa se mobilizeze prompt", a afirmat el.

La cateva ore de la incident, cativa muncitori lucrau la curatarea monumentului, folosind substante speciale pentru dizolvarea vopselei. Purtatorul de cuvant al Politiei Arad, Camelia Tuduce, a declarat ca au fost ridicate inregistrarile de pe camerele de supraveghere din Parcul Reconcilierii Romano-Ungare, in imagini fiind observate "trei persoane care au fetele acoperite cu glugi si care au actionat foarte repede, cu tuburi de spray".
Politistii vor prelucra imaginile pentru a incerca sa identifice persoanele.

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

In ultimii ani, Parcul Reconcilierii din Arad a mai fost tinta mai multor incidente. Astfel, in 2011 au fost furate elemente din bronz din componenta Statuii Libertatii, fapt reclamat de UDMR la Politie. Dupa trei luni, politistii aradeni au prins un tanar de 17 ani, care ar fi fost autorul furtului. Tanarul ar fi vandut piesele din bronz la un centru de reciclare a metalelor, el fiind cercetat pentru furt calificat.

Statuia Libertatii este un monument maghiar care a fost ridicat in anul 1880, la comemorarea executiei a 13 generali revolutionari, ucisi la Arad in urma Revolutiei de la 1848-1849. Monumentul, inalt de 12 metri, a fost demontat in 1924, la ordinul Guvernului Ionel I.C. Bratianu si pastrat in Cetatea Aradului. In 2004, Statuia Libertatii a fost reinstalata in Parcul Reconcilierii. In Parcul Reconcilierii exista si un monument romanesc, aflat in fata celui maghiar, Arcul de Triumf, pentru realizarea caruia Guvernul Romaniei a platit 10 milioane de lei si care simbolizeaza revolutia transilvanenilor. Cele doua monumente sunt despartile de un luciu de apa care traverseaza parcul. Incepand cu 2005, cand a fost finalizat, Parcului Reconcilierii Romano-Ungare a devenit locul in care comunitatea maghiara din judet isi organizeaza sarbatorile si isi comemoreaza eroii.

Citeste si:
Mesaje de amenințare pe gardul lui Gigi Becali. Ce i-au scris fanii...
Mesaje de amenințare pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.