Sarbatorile si aniversarile sunt momente fericite pentru majoritatea oamenilor, insa ele pot declansa reactii neplacute in cazul persoanelor depresive, iar simptomele se pot manifesta cu cateva saptamani inainte si pot continua mult timp dupa aceea, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit psihologului Deborah Serani, orice fel de eveniment poate cauza aparitia sau inrautatirea episodului de depresie. Aceasta sfatuieste persoanele predispuse depresiei sa isi creeze un calendar in care sa incercuiasca datele intamplarilor sau sarbatorilor ce le aduc sentimente negative, dar si pozitive. In acest mod, persoanele pot avea un mai mare control asupra sentimentelor care le incearca in apropierea unor astfel de evenimente si vor putea sa le depaseasca mai usor. Conform Google Trends, in 2014, cele mai multe cautari ale cuvintelor "depresie", "anxietate", "durere", "stres" si "epuizare" au avut loc pe 23 aprilie. Numarul de cautari pentru aceste cuvinte creste in timpul primaverii si al toamnei, iar in timpul verii si al iernii scade. Primavara este una dintre cele mai depresive perioade ale anului, schimbarile de temperatura si schimbarea programului zilnic al unei persoane putand fi declansatoare ale depresiei.

Cu toate acestea, sarbatorile de iarna sunt pentru multi oameni cauze ce pornesc un episod depresiv. Oamenii sunt crescuti cu conceptia ca sarbatorile de iarna sunt unele dintre cele mai fericite momente ale anului, insa specialistii spun ca nu este deloc asa. Cei mai multi oameni au asteptari foarte mari de la clipele petrecute de sarbatori, asteptari ridicate din cauza promovarii nerealiste a unui Craciun ideal, fie in filme, fie in reclame. Pe de alta parte, cea de-a treia zi de luni din ianuarie a fost "premiata" cu titlul "Blue Monday", fiind considerata cea mai trista zi a anului. Exista insa cateva elemente care au contribuit la o astfel de denumire: faptul ca au trecut sarbatorile, faptul ca s-a incheiat vacanta si oamenii s-au intors la munca, faptul ca incep sa apara facturile de platit, dar si faptul ca noptile sunt lungi si foarte reci, scrie mediafax.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

Izolarea sociala, in special in perioada sarbatorilor, este una dintre cele mai importante semne ale aparitiei depresiei. Oamenii depresivi sunt singuratici si evita interactiunea sociala. Acest fapt ii face sa se simta cu atat mai mult singuri si nedoriti, intrebandu-se de ce nu pot fi si ei atat de fericiti precum ceilalti. Evenimentele importante din timpul unui an le pot aduce oamenilor amintiri foarte placute despre cum obisnuiau sa le petreaca in trecut, despre cat de bine era atunci comparativ cu prezentul. Aceasta situatie apare mai ales in cazul celor care au suferit o pierdere importanta - fie decesul unei persoane dragi, fie despartirea de partenerul de viata.

Depresia de Ziua Indragostitilor poate aparea atat in cazul persoanelor singure, cat si in cazul persoanelor care nu sunt fericite in relatia in care se afla. Aceasta sarbatoare poate declansa sentimente de pierdere, neadaptare, scaderea stimei fata de sine sau respingere. Oamenii resimt ca fiind din ce in ce mai greu sa treaca peste o astfel de zi de cand a inceput sa fie promovata, acceptata si sarbatorita de foarte multe persoane.
Potrivit comunicatului citat, oamenii au nevoie de conexiuni speciale cu cei din jur pentru a fi fericiti, au nevoie sa ofere si sa primeasca afectiune. Insa in cazul in care aceste lucruri nu se intampla, exista numeroase activitati placute care pot ajuta la ridicarea moralului. Specialistii recomanda ca, de sarbatori, oamenii sa aiba curajul sa inceapa noi obiceiuri, traditii. In acest fel nu se vor mai gandi la modul in care obisnuiau sa petreaca aceste sarbatori in trecut.

Citeste si:
Dana Roba a chemat ambulanța. Starea ei s-a agravat, după...
Dana Roba a chemat ambulanța....

De Ziua Indragostitilor, expertii recomanda fiecarei persoane sa isi cumpere un cadou sau sa faca un gest generos pentru o persoana nevoiasa. Persoanele predispuse depresiei pot organiza o petrecere chiar daca nu au un partener de viata sau pot iesi in oras cu prietenii care sunt tot singuri. O simpla sarbatoare nu trebuie sa influenteze in asa masura starea de spirit, incat sa porneasca un intreg episod depresiv.un intreg episod depresiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.