Costica Silion, fostul sef al Jandarmeriei, a fost condamnat de ICCJ la trei ani de inchisoare cu suspendare, judecatorii stabilind ca se face vinovat de fapte de coruptie privind reincadrarea in functie a unui subofiter care fusese trecut in rezerva de la Politia Romana, din motive disciplinare.

In acelasi dosar au fost condamnati, tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, Ion Cringus, fostul adjunct al lui Silion la Jandarmeria Romana, Costica Neculai, Doru Chilibon, Iulian Lixandru, Mihai Traian si Dan Stefan Rusu. Mircea Nitoi si Paul Panisoara au primit pedepse de trei ani de inchisoare cu suspendare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a mai dispus desfiintarea mai multor inscrisuri referitoare la concursul organizat in octombrie 2008, printre care si rezultatul obtinut de Paul Panisoara. Prin decizia data in faza de apel a fost mentinuta sentinta de la prima instanta a dosarului, pe care cei noua au primit-o in 13 martie 2014. Decizia luata miercuri de Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiva, scrie MEDIAFAX.

In februarie 2013, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari i-au trimis in judecata pe chestorul general de politie Costica Silion, fost inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane (IGJR), la acea data director general adjunct al Directiei Generale Management Operational din MAI, si pe generalul maior (in rezerva) Ion Crangus, fost inspector general adjunct al IGJR, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals si omisiunea sesizarii organelor judiciare.

Alaturi de acestia au fost judecati colonelul (r) Costica Neculai, fost sef al Directiei de Management si Resurse Umane din IGJR, colonelul (r) Doru Chilibon, fost sef al Serviciului de Recrutare, Incadrare si Promovare Personal - DMRU, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la fals intelectual, uz de fals si omisiunea sesizarii organelor judiciare.

Colonelul (r) Iulian Lixandru, fost sef al Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General (UM 0260 Bucuresti) si maiorul Mihai Traian, fost sef al Biroului Management Resurse Umane si Pregatire din cadrul Bazei de Administrare si Deservire a IGJR, au fost acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals, participatie improprie fals intelectual si uz de fals, precum si participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

Subcomisarul de politie Dan-Stefan Rusu (fost locotenent IGJR) a fost judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, iar plutonierul adjunct Mircea Nitoi, subofiter in cadrul Biroului Management Resurse Umane si Pregatire din UM 0260 Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual si uz de fals.

Plutonierul major Paul Panisoara, subofiter in cadrul UM 0260 Bucuresti la data faptelor, a fost acuzat de fals intelectual, uz de fals, inselaciune, fals in declaratii, participatie improprie la infractiunile de fals intelectual si uz de fals, precum si participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in cursul lunii octombrie 2006, prin frauda si prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, cu sprijinul lui Dan-Stefan Rusu, Paul Panisoara a sustinut examenul de admitere in corpul subofiterilor si a fost reincadrat in IGJR, la Baza de Administrare si Deservire - UM 0260 Bucuresti. "Panisoara Paul nu avea dreptul de a participa la un astfel de concurs deoarece, in cursul anului 1997, fusese trecut in rezerva din Politia Romana din motive disciplinare", notau procurorii in documentul citat.

Citeste si:
Dosar 10 August. Șefii din Jandarmerie vor putea scăpa de acuzații...
Dosar 10 August. Șefii din...

Totodata, in luna octombrie 2008, "prin frauda si prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat", lui Paul Panisoara i s-a intocmit, in fals, un dosar de participare la concursul pentru trecerea in corpul ofiterilor, la care acesta nu avea dreptul sa participe. Inscrisurile falsificate si depuse la dosarul de candidat au fost intocmite de Ion Lixandru, Traian Mihai si Mircea Nitoi.

In urma sustinerii acestui concurs, Paul Panisoara a fost declarat admis in corpul ofiterilor, in mod ilegal, ocupand astfel locul unei candidate. Aceasta s-a constituit parte civila in procesul penal cu 27.499 de lei, reprezentand drepturi salariale cuvenite si neincasate, precum si daune morale.

Procurorii au aratat in rechizitoriu ca, dupa ce aceasta situatie a fost cunoscuta de conducerea IGJR si DMRU, respectiv de Costica Silion, Ion Crangus, Costica Neculai si Doru Chilibon, acestia nu au facut niciun demers pentru sesizarea autoritatilor judiciare competente cu privire la neregulile constatate si nici nu si-au indeplinit atributiile de serviciu pentru restabilirea legalitatii.

Citeste si:
Resturile unei rachete au căzut în R. Moldova, aproape de granița...
Resturile unei rachete au...

"Mai mult, acestia au determinat un lucrator din compartimentul de specialitate sa intocmeasca, in fals, documentatia pe baza careia ministrul de interne ar fi trebuit sa emita ordinul pentru trecerea inculpatului Panisoara Paul in corpul ofiterilor", potrivit procurorilor DNA.

In 5 martie 2014, presedintele a semnat decretul de incetare a raporturilor de serviciu ale lui Costica Silion de la Ministerul Afacerilor Interne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.