Inceperea scolii este un eveniment major in viata oricarui copil si al oricarui parinte.

De cand s-a introdus “grupa pregatitoare” in scoli parintii sunt si mai bulversati si isi fac tot mai multe probleme legate mai ales de varsta la care sa dea copilul la scoala.

La ce varsta e bine sa inceapa copilul scoala?

Mai bine sa mai “copilareasca” pana spre 7 ani? Sau sa-l dea la 5 ani jumatate din moment ce trece evaluarea necesara? Dilema e mai ales in randurile parintilor cu copii nascuti in lunile iulie-septembrie (prima decada):”mai bine la scoala de la 5 ani si 10 luni sau de la 6 ani si 10 luni?”. Daca v-ati hotarat sau este necesar sa dati copilul la scoala, el avand varsta adecvata, trebuie sa stiti ca aveti un rol foarte important in pregatirea lui.

In primul rand evitati sa faceti din scoala o sperietoare, un bau-bau!

Multi parinti crezand ca astfel isi mobilizeaza copiii recurg la expresii si amenintari de genul:

”Lasa ca vezi tu cand mergi la scoala! Acolo nu mai faci ce vrei tu!

“Acum ti-e somn? Ce-o sa faci cand va incepe scoala si vei fi obligat sa te trezesti cu noaptea-n cap?”

”Esti tare rasfatat, lasa ca-ti ies fumurile din cap si ajungi la scoala, te pune Doamna la punct!”

Astfel de imagini ale viitorului scolar vor produce reticenta si opozitia copilului fata de ideea de scoala. Un copil nu trebuie sa porneasca setat pe ideea ca scoala e un lucru greu, o corvoada, o institutie care are drept scop principal disciplinarea lui, “punerea lui la punct”. Dimpotriva, copilului trebuie sa ii fie sadit entuziasmul pentru scoala in mod realist, desigur, nu cu minciuni menite sa prezinte lucrurile intr-un “roz fortat”.

Sunt doua extreme in care reactioneaza parintii copiilor care urmeaza sa inceapa scoala:

Categoria “oricum va incepe scoala, sa copilareasca atat cat mai poate!” - care nu induce copilului nici o rutina, nu incearca sa-l obisnuiasca cu nici un program, nu-i vorbeste copilului deloc despre scoala si despre ce urmeaza sa se intample acolo.
Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, cel mai complex eveniment din România...
Agri Trade Summit 2024, cel...

Categoria “sa ne pregatim cum se cuvine!” care exagereaza in “antrenarea” copilului pentru scoala stresandu-l cu mult timp inainte cu activitati scolare zilnice, punandu-l sa rezolve caiete de exercitii fie ca vrea, fie ca nu vrea, instituind un program “spartan” de culcare si trezire cu un an inainte, pentru a-l obisnui cu trezirile matinale.

Acestia risca sa plictiseasca copilul inainte sa se apuce de scoala propriu-zisa si sa-i stearga interesul si entuziasmul pentru inceperea cursurilor.

Citeste mai multe pe CLUBUL BEBELUSILOR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.