Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil ordonanta de urgenta 94/2014 care ii permite lui Victor Ponta sa renunte la titlul de doctor, liberalii criticand aceasta ordonanta pe motiv ca este neconstitutionala.

Vicepresedintele comisiei Theodor Nicolescu (PNL) a precizat ca, initial, la sedinta, la propunerea lui, ordonanta a fost respinsa, dar, ulterior, deputatii PSD din comisie au reluat votul si ordonanta a fost avizata favorabil. "Din pacate pentru sistemul legislativ din Romania, aceasta ordonanta este neconstitutionala si atunci cand legea va fi adoptata, daca va fi adoptata, noi vom sesiza Curtea Constitutionala in privinta acestor probleme de neconstitutionalitate", a afirmat Nicolescu, scrie MEDIAFAX.

Guvernul a modificat in sedinta din 29 decembrie 2014, printr-o ordonanta de urgenta, Legea educatiei nationale, stabilind printre altele si cadrul legal care reglementeaza regimul titlurilor stiintifice.
Astfel, la pct. 12, se prevede faptul ca art. 168 se modifica prin introducerea a doua alineate, alin. (71) si (72). Conform alin. (71), titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice renuntarea la titlul in cauza. In acest caz Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice ia act de renuntare printr-un ordin de revocare emis in acest scop.

Potrivit, alin. (72), actul administrativ constatator al titlului stiintific se anuleaza de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renuntare la titlu, precum si cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului stiintific se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice.

PNL a cerut, in urma cu cateva saptamani, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.94/2014, privind retragerea titlului de doctor, afirmand ca Ordonanta a fost initiata de "interesele private ale premierului Victor Ponta". Dupa pierderea alegerilor prezidentiale, premierul Victor Ponta a anuntat ca doreste sa renunte la titlul de doctor, insa acest lucru nu a fost posibil deoarece nu existau prevederi legale care sa reglementeze aceasta situatie. Camera Deputatilor este prima sesizata, Senatul este for decizional.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.