Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a anuntat ca isi doreste ca primul comandament NATO de comanda si control din Romania sa fie operational in luna iunie, in timp ce al doilea comandament, de divizie, ar urma sa fie operational in termen de doi ani.

Mircea Dusa a declarat, luni, la Cluj, ca Ministerul Apararii a inceput pregatirea pentru operationalizarea celor doua comandamente si evaluarile financiare si cele tehnice privind realizarea acestora.

"Romania a obtinut la Bruxelles un rezultat deosebit din punct de vedere militar si al securitatii nationale dupa aderarea la NATO. In urma negocierilor purtate vom avea de realizat un comandament de tip NFIU (n.r. - NATO Force Integration Units) , care se realizeaza in sase state, tarile baltice, Polonia, Romania si Bulgaria, si un comandament de divizie, unul in Polonia si unul in Romania. Voi avea o discutie cu reprezentantii Statului Major General, deja am inceput pregatirea pentru operationalizarea celor doua comandamente si evaluarile financiare si cele tehnice legat de realizarea lor. Doresc ca undeva pana in luna iunie comandamentul de tip NFIU sa fie operational", a spus Dusa, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, paralel cu acest comandament se fac demersurile necesare pentru operationalizarea comandamentului de divizie, care are un orizont de timp mai mare, respectiv de doi ani.

"NFIU este un comandament de comanda-control care asigura planificarea si operationalizarea misiunilor ca, atunci cand este nevoie, cand e o situatie de criza, fortele de interventie rapida aprobate sa poata interveni in 48 de ore, iar terenul acolo unde intervin sa poata fi pregatit de aceste comandamente. O parte din banii pentru operationalizarea primului comandament, cel de tip NFIU, vor fi din bugetul MapN, iar o parte din bani vor fi din fondurile comune ale NATO. Alaturi de noi, in aceste comandamente vor veni militarii tarilor partenere din NATO", a afirmat Dusa.

Intrebat unde vor fi infiintate cele doua comandamente NATO din Romania, Dusa a evitat sa dea un raspuns clar. "Discutam deja de aceste locatii, vom mai vedea cu conducerea Statului Major care sunt cele mai eficiente din punct de vedere militar, dar si cele mai eficiente din punctul de vedere al cheltuielilor materiale. Este normal ca un comandament sa il avem acolo unde avem deja o structura, unde avem elemente de comanda-control, unde sunt conditii pentru ca aceste comandamente sa functioneze", a spus ministrul Apararii Nationale.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Doua centre de comanda si control ale NATO vor fi infiintate in Romania, iar aici vor activa militari romani, dar si din alte state membre, au decis, joia trecuta, ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei.

"Dupa primirea in NATO din 2004, masurile care s-au aprobat astazi pentru Romania sunt foarte importante, putem sa le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO si UE. Aceste structuri multinationale NATO de comanda si control reprezinta materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezente vizibile si persistente a NATO pe teritoriul tarilor aliate. Aceste unitati vor avea un rol cheie pentru legatura dintre fortele nationale si cele NATO, asigurand elementul de comanda si control in situatii in care noua forta de reactie a Aliantei, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocata", declara, la Bruxelles, ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Citeste si:
Fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, s-a stins din viață
Fostul ministru al Apărării,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.