Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, vicepresedinte PSD, trimis in judecata de DNA in 2006, pentru fapte de coruptie, a fost achitat, vineri, decizia magistratilor Judecatoriei Cluj-Napoca nefiind definitiva.

Potrivit deciziei instantei, Marian Oprisan a fost achitat pentru infractiunile de utilizare a creditului in alte scopuri, abuz in serviciu si fals intelectual. Instanta a dispus, de asemenea, incetarea procesului penal impotriva presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, pentru infractiunea de uz de fals.

Magistratii au decis incetarea procesului penal si in cazul vicepresedintelui CJ Vrancea, Mircea Diaconu, pentru infractiunile de care a fost acuzat. Totodata, magistratii au dispus si achitarea lui Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice din Consiliul Judetean Vrancea, pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, instanta dispunand, totodata, incetarea procesului penal pentru complicitate la fals intelectual si uz de fals, scrie MEDIAFAX.

Instanta a decis achitarea si in cazul Valeriei Teodorescu, directorul Directiei Economice din CJ Vrancea, pentru abuz in serviciu, complicitate la aceasta fapta si complicitate la utilizarea creditului in alte scopruri si incetarea procesului penal impotriva acesteia pentru fals intelectual si uz de fals.

Un alt inculpat in acest dosar, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean Vrancea, a fost achitat pentru complicitate la abuz in serviciu. De asemenea, instanta a decis incetarea procesului penal in cazul sau pentru complicitate la fals intelectual si uz de fals.

Instanta a mai decis si achitarea lui Valeriu Iacob, fost diriginte de santier, pentru complicitate la abuz in serviciu si a dispus incetarea procesului penal pentru fals intelectual si complicitate la uz de fals. Magistratii Judecatoriei Cluj-Napoca au mai decis ridicarea sechestrului asigurator pus de procurori prin decizii din 2005 si 2006 pe mai multe bunuci ale lui Marian Oprisan si ale celorlalte persoane judecate in acest dosar.

Sentinta magistratilor Judecatoriei Cluj-Napoca nu este definitiva, putand fi contestata cu apel.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Ultimul termen in dosarul lui Marian Oprisan a avut loc la Judecatoria Cluj-Napoca in 22 ianuarie, cand judecatorul de caz a anuntat ca va pronunta sentinta cel mai devreme dupa sapte zile, dar in 29 ianuarie aceasta a fost amanata cu inca o saptamana. Joi, pronuntarea sentintei a fost amanata din nou, magistratul care a judecat dosarul motivand ca mai are nevoie de timp pentru a delibera.

La ultimul termen, Marian Oprisan a venit la instanta, avocatul acestuia, Gheorghita Mateut, solicitand includerea unor probe noi la dosar, constand in inscrisuri oficiale, precum si audierea a 20 de martori - angajati ai CJ Vrancea, fosti consilieri judeteni sau primari de comune din judetul Vrancea, care in opinia sa ar fi ajutat la dovedirea nevinovatiei clientului sau, judecatorul de caz respingand insa aceste solicitari.

Tot in cadrul sedintei de atunci, judecatorul de caz a respins si solicitarea avocatilor apararii de efectuare a unei noi expertize contabile pe motiv ca prima expertiza a fost efectuata de expertul Cernea (Pintea) Liliana Roxana, aceasta fiind trimisa in judecata in prezent, in stare de arest preventiv, pentru fapte de coruptie.

Citeste si:
Marian Oprişan deschide lista PSD Vrancea pentru Senatul României
Marian Oprişan deschide lista...

In 22 ianuarie, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, spunea ca nu stie "care va fi decizia judecatorului", dar ca se considera nevinovat.

La inceputul lunii iunie 2006, Marian Oprisan a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals. Alaturi de el, in dosar au mai fost inculpati vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean.

Procurorii au sustinut ca o comisie de licitatie de la Consiliul Judetean, numita de Marian Oprisan, ar fi incredintat lucrari de pietruire a unor drumuri comunale, in valoare de 1,9 milioane de dolari, virati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului unor firme neeligibile. Alte acuzatii se refereau la achizitia corpului de cladiri de la "Caprioara" si la sumele cheltuite pentru intretinerea unitatilor de protocol Vila "Rucar" si "Hanul dintre Vii", situate in localitatile Soveja, respectiv Cimpineanca, imobile pentru intretinerea carora Consiliul Judetean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

Citeste si:
Donald Trump a fost achitat de Congresul SUA. Care vor fi consecințele
Donald Trump a fost achitat...

In 2006, cand Oprisan a fost deferit justitiei, DNA spunea ca Judecatoria Focsani este cea competenta pentru a solutiona cauza. In 14 noiembrie 2007 insa, magistratii de la Judecatoria Focsani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani, pentru refacerea urmaririi penale.

In februarie 2008, dosarul lui Marian Oprisan a ajuns in fata judecatorilor de la Tribunalul Vrancea. O luna mai tarziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, dupa ce instanta suprema a admis stramutarea acestuia. Atunci, stramutarea a fost ceruta de procurori, care au sustinut ca Oprisan ar fi oferit locuinte unor judecatori din zona si ca popularitatea acestuia ar putea afecta judecata impartiala a magistratilor.

La sfarsitul lunii decembrie 2009, dosarul a fost trimis la Judecatoria Focsani, in urma declinarii de competenta. Dosarul nu a ramas insa pe rolul instantei vrancene, el ajungand, pentru a doua oara, la Judecatoria Cluj-Napoca. Astfel, din 7 iulie 2010, dosarul se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea de stramutare a cazului.

Citeste si:
Oprisan, dupa achitare: Multumesc DNA pentru imensa lectie de viata
Oprisan, dupa achitare:...

In 5 iunie 2014, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sesizat Inspectia Judiciara din CSM cu privire la posibile abateri disciplinare savarsite de magistratii clujeni care judeca dosarul de coruptie al lui Oprisan. Surse oficiale din cadrul DNA au precizat atunci ca DNA solicita efectuarea verificarilor cu privire la faptul ca, desi Oprisan a fost trimis in judecata in iunie 2006, dosarul in care acesta este acuzat de abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals nu a fost solutionat, fiind acordate zeci de termene.

Potrivit sursei citate, judecatorul fondului nu a dispus nicio masura pentru a judeca cu celeritate, desi cunoaste ca dosarul este pe rolul instantelor de judecata de peste opt ani, din care patru ani la Judecatoria Cluj-Napoca.

Marti, expertii contabili din dosarul de coruptie in care este judecat Oprisan au fost trimisi in judecata de DNA, in stare de arest, fiind acuzati ca au stabilit impreuna cum vor aborda expertiza, astfel incat sa ii favorizeze pe inculpati. Astfel, experta Ileana Roxana Cernea (Pintea) a fost trimisa in judecata pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si fals intelectual, iar experta Elena Valentina Musuroiu, pentru complicitate la favorizarea faptuitorului si complicitate la abuz in serviciu.

Miercuri, Marian Oprisan a adresat o scrisoare deschisa cu titlul “Opriti presiunile asupra magistratilor judecatori" presedintelui Iohannis, Parlamentului, CSM, ambasadei SUA, CE, precum si lui Cazanciuc, Nitu, Kovesi si Ciorbea.

Oprisan spune, in scrisoarea deschisa, ca decizia procurorului de caz de a da un comunicat de presa referitor la trimiterea in judecata a expertilor din dosarul sau pentru asa-zisa favorizare a faptuitorului, cu doar doua zile inainte de pronuntarea instantei in acest caz, reprezinta “un nou episod de punere a presiunii pe instanta de fond si de apel".

El considera, de asemenea, ca nu este o simpla coincidenta instrumentarea in numai trei saptamani de catre procurorul de caz a acestui dosar de abuz in serviciu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.