Fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la sapte ani si opt luni de inchisoare, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care este acuzat ca a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, in baza unor documente false.

Judecatorii Curti de Apel Bucuresti au dispus, joi, condamnarea lui Nicolescu la cinci ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, la care au adaugat un spor de pedeapsa de doi ani si opt luni. Nicolescu va executa astfel sapte ani si opt luni de inchisoare, iar dupa executare ii vor fi interzise mai multe drepturi, pe o perioada de cinci ani.

Cornel Penescu, actionar majoritar al SC PIC SA Pitesti la data faptelor, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare, iar timp de zece ani nu va avea dreptul sa ocupe o functie de conducere, decizie sau control intr-o societate comerciala. Gheorghe Dobre, asociat si administrator la SC Zeus SA, a fost condamnat tot la patru ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus, prin aceeasi hotarare, achitarea lui Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA, scrie MEDIAFAX.

Gheorghe Nicut, primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Campulung, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, si Ion Stefan, primar al comunei Budeasa din judetul Arges, toti in functii la data faptelor, au primit pedepse de cate trei ani de inchisoare cu suspendare. Tot la trei ani de inchisoare cu suspendare a fost condamnat si Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges la data faptelor, iar dirigintii de santier Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea au primit pedepse de cate un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucuresti a mai decis ca Nicolescu, Nicut, Stefan, Andrei, Despan si Grigore sa plateasca Ministerului Finantelor peste 880.000 de euro, iar Grigore sa achite 260.800 de euro, sume care reprezinta prejudiciul adus statului. Instanta a dispus anularea cererilor de finantare ale proiectului cu fonduri Phare privind patru unitati de invatamant din judetului Arges. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, inculpatii condamnati la pedepse cu executare urmand sa fie incarcerati.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, si ceilalti inculpati din dosar au fost trimisi in judecata in acest dosar in 18 mai 2011. Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au dat, in 28 mai 2013, sentinta in dosar, Nicolescu fiind condamnat atunci la un an de inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel de inculpati si de procurorii anticoruptie.

Citeste si:
Aleksei Navalnîi a fost condamnat pentru încă nouă ani de închisoare
Aleksei Navalnîi a fost...

In 11 noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a decis condamnarea fostului sef al CJ Arges la trei ani si patru luni inchisoare si doi ani interzicerea unor drepturi. Tot atunci, instanta a dispus confiscarea sumei de 66.518 lei primita drept mita de la Cornel Penescu. Acesta din urma a ramas cu pedeapsa data de Tribunalul Bucuresti, respectiv de noua luni de inchisoare cu suspendare. Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, atat de procurorii anticoruptie, cat si de Nicolescu si ceilalti inculpati din dosar. Ulterior, in martie 2014, dosarul fostului presedinte al CJ Arges a fost trimis inapoi Curtii de Apel Bucuresti, pentru rejudecare.

Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca, in cadrul unui proiect finantat din fonduri PHARE, Consiliul Judetean Arges a accesat un program de finantare nerambursabila in suma de 900.000 euro, avand ca obiectiv efectuarea de lucrari de reabilitare sau reconstructie a patru unitati scolare de pe raza judetului Arges, respectiv din municipiile Campulung, Curtea de Arges si comuna Budeasa, pe motiv ca ar fi fost afectate de inundatiile din perioada aprilie - august 2005.

Citeste si:
Ioan Neculaie, fost patron FC Brașov, de negăsit după ce instanța...
Ioan Neculaie, fost patron FC...

Cererea de finantare a fost insotita de o declaratie de parteneriat semnata la data de 5 iunie 2006 de catre Constantin Nicolescu, Calin Ioan Andrei, Gheorghe Nicut si Ion Stefan. Cererea de finantare a fost elaborata de Florian Despan, in calitate de director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges si totodata manager-coordonator de proiect.

Fondurile au fost solicitate in conditiile in care niciuna dintre aceste unitati scolare nu a fost afectata de inundatiile din perioada invocata. In cererea de finantare a fost mentionat "Raportul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges", document care, in fapt, nu exista, fapt cunoscut de Nicolescu, spuneau procurorii.

Contractul de grant a fost incheiat in pofida aspectelor nereale consemnate in cererea de finantare depusa in data de 8 iunie 2006, astfel ca beneficiarul, Consiliul Judetean Arges, a primit pe nedrept suma totala de 880.249,95 de euro cu titlu de finantare externa nerambursabila de tip Phare.

Citeste si:
Povestea primului condamnat în pandemie. Pneumonie sau COVID-19?...
Povestea primului condamnat...

Contractele au fost derulate in perioada 2006-2008, toate lucrarile de reabilitare fiind realizate de o singura firma, SC Zeus SA, care a incasat integral sumele aferente atat pentru lucrari executate, cat si pentru lucrari neexecutate, iar acea firma se afla in relatii contractuale si in raporturi juridice cu familia lui Nicolescu.

Pe perioada executarii proiectului, acesta a semnat cererea de plata finala si anexa la aceasta cerere intocmita pe baza unor documente cu continut nereal (procese verbale de receptie, rapoarte tehnice financiare) prin care s-a atestat in mod eronat efectuarea unor lucrari care in fapt nu au fost realizate. Cererea de plata finala si anexa a fost redactata si semnata de Florian Despan. Astfel, spuneau anchetatorii, Consiliul Judetean Arges a incasat pe nedrept suma de 260.800 de euro reprezentand ultima transa din contractul de finantare nerambursabila.

Citeste si:
Fost primar, condamnat la 4 ani și 9 luni de închisoare în dosarul...
Fost primar, condamnat la 4...

Procesele verbale de receptie au fost puse la dispozitie de Dobre Grigore, asociat si administrator al SC Zeus SA Pitesti (firma care realizase lucrarile) si au fost intocmite de Ion Nicolae, Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea. De altfel, pentru cel mai important obiectiv, lucrarile nu au fost finalizate nici in prezent, desi intreaga finantare a fost incasata.

In perioada 2006 - 2008, Constantin Nicolescu a cerut si a primit de la Cornel Penescu sume de bani sau bunuri in valoare totala de 66.588,15 de lei pentru ca institutia Consiliul judetean Arges sa achizitioneze de la SC PIC SA produse alimentare si nealimentare, in unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achizitie publica, precizeau procurorii anticoruptie. Suma remisa cu titlu de mita reprezinta aproximativ 10% din valoarea totala a acestor contracte.

De asemenea, in luna iunie 2009, Nicolescu l-a determinat pe Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, sa nu aplice amenda contraventionala de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o constructie fara a avea toate avizele necesare.

In 24 februarie 2014, prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a semnat ordinul privind incetarea mandatului lui Nicolescu, dupa ce instanta suprema a decis definitiv ca acesta a fost in conflict de interese.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.