Mihai Sorin Campeanu, ministrul Educatiei a declarat, luni, la Vaslui, ca decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea obligatiei de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie nu poate fi aplicata retroactiv.

Prezent, luni, la Vaslui, ministrul Educatiei, Mihai Sorin Campeanu, a afirmat ca ministerul pe care-l conduce si unitatile de invatamant vor avea obligatia sa treaca religia in programa scolara ca materie optionala pentru elevi doar incepand din anul scolar 2015-2016, transmite corespondentul MEDIAFAX. In consecinta, elevii care nu au facut cerere in septembrie 2014 ca nu doresc sa participe la orele de religie vor merge in continuare la aceste cursuri pana la sfarsitul anului scolar actual.

"Conform legii, hotararea Curtii Constitutionale intra in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial, dar nu poate produce efecte retroactiv. Drept urmare, din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educatiei si pentru scoli si optionale pentru elevi. Deci, in noul an scolar, elevii vor trebui sa faca optiuni cu privire la participarea la orele de religie. Diferenta fata de anul trecut este ca atunci au facut optiuni in care au precizat in mod expres cei care nu vor sa faca religia, iar de anul viitor vor face optiuni cei care vor sa faca religia”, a declarat, luni, ministrul Educatiei, Mihai Sorin Campeanu.

Reactia ministrului Educatiei vine dupa ce, luni, a fost publicata motivarea Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea obligatiei elevilor sau parintilor de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie. Curtea Consitutionala (CC) a decis, in 12 noiembrie 2014, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

CC arata, in motivarea deciziei prin care a stabilit ca obligatia de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie este neconsitutionala, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.