Cristina Stamate a fost operata pe cord deschis, interventia a constat in inlocuirea valvei mitrale cu o proteza si montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muschiului cardiac, a anuntat luni Spitalul Sanador.

Operatia a fost realizata saptamana trecuta, de o echipa chirurgicala condusa de conferentiar universitar doctor Horatiu Moldovan, seful Sectiei de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Sanador.

"Doamna Cristina Stamate a fost internata la noi cu diagnosticul de insuficienta mitrala severa si angina pectorala prin leziuni tricoronariene. Interventia efectuata a fost una deosebit de complexa, insa a decurs cu succes, iar momentan pacienta se afla in recuperare, in sectia de terapie intensiva. Avand in vedere evolutia favorabila a starii dansei de sanatate, suntem increzatori ca in cel mai scurt timp va putea fi transferata intr-un salon normal. Rezolvarea acestui caz medical nu ar fi fost posibila fara aparatura performanta de care dispunem si a experientei echipei medicale multidisciplinare care s-a ocupat de acest caz", a declarat Horatiu Moldovan, citat intr-un comunicat de presa al Spitalului Sanador, potrivit MEDIAFAX.

Interventia a durat sase ore, intreaga procedura a decurs normal, iar starea de sanatatea a pacientei este buna. Procedura a constat in inlocuirea valvei mitrale cu o proteza din pyrolite carbon de tip Medtronic si montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muschiului cardiac. Operatia, cu un grad de complexitate ridicat, a presupus utilizarea circulatiei extracorporeale.

Actrita Cristina Stamate (68 ani) suferea de insuficienta mitrala si cardiopatie ischemica, afectiuni grave ale inimii. Insuficienta mitrala este un defect de inchidere a valvulei mitrale, care consta in trecerea anormala a sangelui din ventriculul stang in atriul stang in timpul sistolei, ca urmare a inchiderii incomplete a orificiului mitral. Cardiopatia ischemica este una dintre cele mai intalnite boli ale inimii si printre principalele cauze de deces la adulti. Aceasta este cauzata de reducerea fluxului sangvin si a aportului de oxigen la nivel miocardic, si se produce din cauza ingustarii sau chiar obstructiei complete a arterelor coronare mari, prin formarea, in interiorul peretilor acestora, a placii aterosclerotice, a precizat sursa citata. Din echipa medicala care a realizat interventia chirurgicala au mai facut parte dr. Mihaela Craciun, medic primar ATI - sefa Departamentului terapie intensiva chirurgie cardiovasculara, si dr. Daniela Popescu, medic primar cardiologie.

Citeste si:
Cristina Stamate a fost inmormantata
Cristina Stamate a fost...

Actrita Cristina Stamate s-a nascut pe 8 februarie 1946, in Bucuresti. Cristina Stamate a jucat la Teatrul de Revista Constantin Tanase si a avut roluri in productii precum "Arca lui Nae si Vasile", "Bufonii regelui", "Dai un ban, dar face", "Idolul femeilor", "Nimic despre papagali", "Pofta buna lui Tanase", "Revista revistelor", "Te astept diseara pe Lipscani", "Ura... si la gara" si "Vara nu-i ca iarna".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.