Mii de persoane cu credite in franci elvetieni s-au adunat in Piata Constitutiei duminica la ora 12, solicitand autoritatilor sa intervina de urgenta in criza generata de aprecierea francului, astfel incat bancile sa converteasca in lei creditele in valuta, la cursul istoric plus maxim 20%.

Mitingul, organizat de Grupul Clientilor cu Credite in CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reteaua de socializare Facebook, a reunit romani din multe zone ale tarii, care au venit impreuna cu familia, copiii si prietenii, de la Bacau, Braila, Constanta, Cluj, Sfantu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Pitesti, Timisoara, Oradea, Iasi, Turda sau Galati.

"BNR+Banci+Clienti=Vinovati! De ce doar noi suntem penalizati?", "Banca=Camatar legalizat de BNR si de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!", "Vreau rata sa imi platesc, Copilul din ce-l hranesc?", "Je Swiss dator vandut!", "Rate CHF la curs istoric!, "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a inselat!", "Voi aveti puterea, noi avem durerea!" sunt doar cateva dintre mesajele pe care indatoratii la banci in franci elvetieni le afiseaza pe pancarte, scrie MEDIAFAX.

Grupul a depus marti, prin reprezentantii sai, o cerere la Guvern, Camera Deputatilor si Senat, prin care propune spre dezbatere si adoptare in regim de urgenta, de maxim doua saptamani, un text de initiativa legislativa care sa solutioneze situatia "grava" in care sa regaseste o mare parte a clientilor care au contractat credite in monede straine (franci elvetieni, euro sau dolari).

Clientii institutiilor de credit cer astfel, prin masurile propuse, ca bancile sa le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, la cursul de la data semnarii contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale. Totodata, ei solicita interzicerea aplicarii de catre banca a unor comisioane si garantii suplimentare, precum si de costuri si alte cheltuieli netransparente in procesul de conversie. O alta cerere este ca dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditul in lei sa nu depaseasca nivelul DAE aplicat anterior.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

La ora 13:20, randurile protestatarilor s-au inmultit la circa 2000 de persoane, acestia scandand ca nu mai achita ratele la banci pana nu se gasesc solutii corecte astfel incat sa-si permita sa plateasca in continuare datoria, nu sa ajunga in situatia de a ramane fara case.

"Asteptam sa ni se alature cat mai multe persoane din Bucuresti si din tara, pana la ora 16:00. Acest miting este prima actiune pe care o organizam pentru a sustine demersul nostru legislativ, respectiv solicitarea depusa la Guvern, Camera Deputatilor si Parlament. Vor urma si altele, nu ne oprim aici, vom pune in continuare presiune si vom boicota sediile bancilor. Bancile nu au dorit pana acum sa stea de vorba cu noi ca grup, cu atat mai putin individual",a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentantii grupului si organizator al mitingului.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Protestatarii spun ca bancile de la care au luat credite nu fost dispusi niciodata la negocierea contractului de credit, fiind nevoiti sa accepte forma contractului asa cum a fost inaintata de banca pentru a putea accesa un imprumut pentru casa. "Negocierea presupune doua parti, or banca nu negociaza cu clientii contractele de credit, nu sta de vorba cu noi pe aceste aspecte. Nici renegocierea contractelor nu este posibila individual", spune Daniel Teodorescu, alt reprezentant al Grupului Clientilor cu Credite in CHF.

O familie prezenta la miting, cu o fetita de un an si jumatate in brate, a ajuns in situatia de a avea de achitat in aceste zile o rata de 4.100 de lei, fata de 1.800 de lei la momentul contractarii creditului, pentru achizitia unui apartament. "Cand am mers la banca am cerut credit in lei, mi s-a spus ca nu ma incadrez nici la lei, nici la euro, dar ofiterul de credit mi-a spus ca ne da franci elvetieni. Atunci nici nu stiam ce sunt francii elvetieni, dar mi s-a spus ca ma incadrez si ca e foarte bine", afirma Constantin Hrenciuc, capul acestei familii.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Debitorii bancilor spun ca vor reglementari exacte in "Romania lucrului bine facut" si in practica, nu doar in teorie. Protestatarii scandeaza "Jos Isarescu!", "Jos Mafia!", "Conversia!".

Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a atins niveluri record la sfarsitul saptamanii, ca urmare a eliminarii a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic incepand cu 15 ianuarie, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu 20,7% fata de leu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.