Reprezentantii unor organizatii religioase au declarat, vineri, intr-o intalnire cu autoritatile, ca nu doresc carduri de sanatate, pentru ca cipul acestora ar contine numarul 666.

"Binele dumneavostra nu este si binele nostru. Nu vrem card", au spus inca din deschiderea dezbaterii publice primii vorbitori din partea asociatiilor religioase. "Vrem alternative, adica adeverinte fara cip. Card ineamna drac, iar cipul contine cifra diavolului, 666. Nu vrem ca datele noastre medicale sa ajunga la oricine (...). Dati-mi 24 de ore si va sparg orice site", a continuat unul dintre vorbitori, aratand ca acordul pentru donare de organe exprimat prin card ii poate face pe titulari sa se teama ca vor deveni victime ale traficului de organe.

Alti reprezentanti ai acestor asociatii au mai spus ca prin card se urmaresc "interese obscure din afara Romaniei". Preotul Mihai Andrei Aldea, venit de la Manastirea Paltin Petru Voda din judetul Neamt, a spus ca peste un milion de oameni au refuzat cardul.

"Eu si peste un milion de oameni refuzam cardul, din motive foarte diferite: unii din motive de constiinta pur si simplu, altii din motive de constiinta religioasa, altii pentru ca au dreptul sa refuze procesarea datelor personale dupa voia altor institutii. Din nenorocire, institutiile statului aplica logica teroristilor de la Paris: daca nu esti de acord cu noi, te omoram. Pentru ca acesti oameni care nu accepta cardul de sanatate, in lipsa unei alternative, sunt condamnati la moarte, la executie, aceia dintre ei care sunt grav bolnavi si li se refuza dreptul la consultatie, culmea aberatiei. In hotararea de Guvern este o alternativa, dar aceasta este restransa la ceea ce vor legiuitorii, daca o largesc pentru libertatea de constiinta s-a rezolvat problema si dezbaterea este inutila", a spus parintele Mihai Aldea.

Citeste si:
Recursul lui Traian Băsescu, la dosarul „Petrov”, amânat până în...
Recursul lui Traian Băsescu,...

Intrebat cine sunt cei 1 milion de oameni care refuza cardul, preotul a spus ca sunt din toate categoriile: crestini ortodocsi, oameni de alte religii si grupuri de atei. "Vorbim de peste un milion de cetateni care au semnat in urma cu cativa ani un document pe care l-au trimis la presedintie. Ni s-a raspuns ca ni se va da alternativa. De patru ani, Ministerul Sanatatii ne-a promis o alternativa. De ce il refuzam? De exmplu, pentru ca este prevazut ca se da cu acordul al asiguratului. Daca te obliga, esti constrans", a mai spus preotul. Presedintele CNAS Vasile Ciurchea a spus ca din datele autoritatilor sunt doar 2.000 - 3.000 de romani care refuza cardul, dar ca va exista o alternativa, scrie MEDIAFAX.

"Cu certitudine, am subliniat de cateva ori, vom gasi o alternativa la card. In momentul de fata as vrea sa vad cati sunt cei care refuza. Din datele noastre sunt putini, doua sau trei mii. O parte din cei care au returnat cardul acum vin si-l cer. Este clar ca trebuie sa gasim o alternativa pentru ca sunt oameni care il refuza din motive mai mult sau mai putin obiective, mai mult sau mai putin intelese de mine. Dar sigur acea adeverinta o sa ii puna pe drumuri, de la casa, la medic si asa mai departe. Daca doresc adeverinta, ramane adeverinta, nu doresc ca cineva sa ramana fara servicii medicale pentru faptul ca s-a introdus cardul. (...) Nu suntem impotriva acestor opinii, respectam credinta, respectam absolut tot ce doreste pacientul, dar cardul la noi sau in alte sisteme de asigurare, pentru ca toate sistemele de asigurare au card, nu face altceva decat sa puna ordine in acordarea serviciilor si in eficientizarea banilor", a explicat Ciurchea. In pofida asigurarilor date de presedintele CNAS ca va fi luata in calcul o alternativa, unii au cerut demisia acestuia, trasformand dezbaterea, dorita de majoritatea a fi una civilizata, bazata pe toleranta credintei, intr-un vacarm de strada. Patriarhia Romana a aratat ca nu se opune introducerii cardului de sanatate, dar sustine gasirea unei alternative pentru aceia care din anumite ratiuni refuza acest act.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.