Numarul copiilor inregistrati in Romania la inceputul anului 1990, de peste 6,6 milioane, a scazut cu aproximativ 3 milioane pana la inceputul lui 2013, ponderea lor fiind mai mare in mediul rural.

Potrivit Strategiei nationale pentru protectia si promovarea drepturilor copilului, aprobata de Guvern in decembrie 2014 si publicata joi in Monitorul Oficial, daca la inceputul anilor 1990 in Romania erau peste 6,6 milioane de copii, in prezent sunt mai putin de 3,7 milioane de copii, mai exact 3.653.637 (la 1 ianuarie 2013). In acelasi interval, a avut loc, pe fondul cresterii sperantei de viata, o schimbare a structurii demografice, astfel ca, daca in '90 raportul era de aproximativ un copil la ceva mai mult de doi adulti, acum este de aproximativ un copil la patru adulti. Strategia face referire si la raportul dintre populatiile de copii din mediile rural si urban, semnaland o fluctuatie semnificativa a structurii acesteia. Astfel, daca prima jumatate a anilor '90 este caracterizata de scaderea populatiei de copii din rural cu aproximativ cinci procente, de la jumatatea anilor '90 pana in 2012 tendinta s-a inversat, numarul copiilor din rural devenind mai ridicat decat in urban, scrie MEDIAFAX.

Ponderea copiilor in populatie a scazut de la un nivel aproape egal in 1990 de aproximativ 28-29 la suta in ambele medii de rezidenta la 16,5 la suta in urban si 20,2 la suta in rural, in 2013, se arata in strategie.

"Schimbarile in structura populatiei evidentiaza accentuarea procesului de imbatranire demografica, cu consecinte negative economice si sociale pe termen lung, aceasta conducand la cresterea dependentei economice si aparitia unor dezechilibre in sistemele de asigurari sociale. Una dintre caracteristicile cheie, distinctiva pentru Romania in comparatie cu majoritatea celorlalte tari europene, este ponderea ridicata a populatiei rurale, situatie care are consecinte importante pe diferite dimensiuni ale bunastarii copilului, conducand la forme de deprivare de locuire si materiale, precum si dificultati de acces la serviciile sociale"
, se arata in documentul citat.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Fenomenul nasterilor in randul adolescentelor si tinerelor ramane in continuare ingrijorator in Romania, unde mai mult de un copil din zece este nascut de o mama sub 20 de ani. In acelasi timp, in Romania, rata avorturilor a fost extrem de crescuta, pana in 2003 frecventa avorturilor depasind-o pe cea a nasterilor. Desi rata avorturilor ramane una ridicata, cu 52,7 cazuri raportate la 100 de nasterii vii, nivelul a scazut de sapte ori in decursul ultimelor doua decenii. Aceste feniomene indica o insuficienta a planificarii familiale, a educatiei pentru sanatate sexuala si a reproducerii, in special pentru categoriile vulnerabile social.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.