Angajatorii vor putea acorda salariatilor tichetele de masa si in format electronic, sub forma unui "portofel electronic" folosit exclusiv la achizitionarea de alimente, care nu va permite retrageri de numerar, iar numarul tichetelor primite lunar nu il va depasi pe cel al zilelor lucratoare.

Portofelul electronic, alternativa la tichetele de masa emise pe hartie, va avea un suport asemanator cardului bancar, conform unei hotarari aprobate, miercuri, de Guvern. Angajatorii vor stabili impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, prin contractele colective de munca, clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie. In cazul acordarii tichetelor de masa in format electronic, angajatorii vor alimenta portofelul electronic cu valoarea nominala aferenta tichetelor de masa, care va fi folosita exclusiv pentru achizitionarea de produse alimentare, fara a permite efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.

Actul normativ elimina totodata prevederile care limiteaza utilizarea a maximum doua tichete de masa/zi. "Un alt element de noutate introdus de actul normativ consta in aplicarea unitara a reglementarilor in cazul salariatilor care lucreaza in regim de tura. Astfel, in cazul in care un angajat lucreaza in ture si timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numarul de tichete de masa (indiferent de suportul pe care sunt emise, hartie sau electronic) la care are dreptul pe luna se calculeaza adunand numarul de ore lucrate si impartind aceasta suma la 8. Concret, in actul normativ se mentioneaza ca salariatii vor beneficia lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare", informeaza Guvernul.

Reprezentantii Visa Europe apreciaza ca initiativa are potential sa incurajeze dezvoltarea platilor electronice in Romania si sa sustina eforturile autoritatilor pentru utilizarea fondurilor in scopul destinat.
"Stimularea concurentei prin introducerea cardurilor de masa va conduce la cresterea eficientei si scaderea costurilor serviciilor pentru cei aproximativ 40.000 de angajatori care ofera astfel de beneficii si pentru comercianti, precum si avantaje multiple pentru circa 1,8 milioane de salariati care primesc in prezent tichete de masa", a declarat intr-un comunicat Catalin Cretu, director subregional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe, scrie MEDIAFAX.

Potrivit operatorului de carduri, aceasta modalitate de acordare a tichetelor de masa optimizeaza pentru angajatori costurile si procesele cu achizitionarea, transferul si distributia tichetelor, reduce considerabil volumul de munca alocat si elimina costul lunar al tiparirii tichetelor pe suport de hartie. Pentru angajati prezinta o flexibilitate mai mare, intrucat vor plati la o achizitie suma exacta pentru produsele cumparate, spre deosebire de tichetele pe suport de hartie, dar si avantajul ca le vor putea folosi la mai multi comercianti. De asemenea, reprezinta un instrument de plata sigur, care beneficiaza de toate sistemele de securitate ale cardurilor bancare si poate fi reemis in cazul pierderii sau distrugerii, fara riscul de a pierde banii sau de a fi furati.

Citeste si:
Visa și Mastercard își suspendă operațiunile din Rusia
Visa și Mastercard își...

Pe de alta parte, statul va avea un grad mai sporit de control asupra emiterii si utilizarii fondurilor destinate pentru acoperirea costurilor de masa, intrucat se vor putea monitoriza si limita mai eficient tranzactiile doar catre unitatile de alimentatie publica. "Desi functioneaza similar cu un card obisnuit, cardurile de masa nu sunt carduri bancare si au anumite limitari: nu permit retragerea de numerar de la bancomate, iar sumele de pe card vor putea fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare, intr-o retea distincta de magazine si restaurante afiliate. Neavand un cont bancar asociat, ele au in plus avantajul de a nu impune beneficiarilor comisioane de administrare de cont sau alte costuri asociate cardurilor bancare", a declarat la randul sau Iulian Alexe, director Marketing & Business Development al Edenred Romania, cea mai mare companie emitenta de tichete de masa, potrivit datelor proprii.

Citeste si:
Se majorează valoarea tichetelor de masă! Anunțul făcut de...
Se majorează valoarea...

EdenRed a emis deja primul card de masa, dezvoltat sub sigla MasterCard, fiind dotat cu cip, iar tranzactiile sunt aprobate de posesor prin introducerea codului PIN. Cardul utilizeaza de asemenea tehnologia Contactless, care permite efectuarea de plati rapide, fara necesitatea introducerii codului PIN pentru plati sub 100 lei, in cadrul unitatilor care afiseaza sigla PayPass.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.